Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Lemaradt a napfogyatkozásról? Megmutatjuk videón, fotókon!

A kisalfold.hu élőképpel közvetítette az égi árnyjátékot. Hamarosan felgyorsított videón mutatjuk meg a lényeget, sőt, azt is, milyen volt csillagászati távcsőn a jelenség.

Olvasóink képeit a pénteki Napfogyatkozásról a tudosito@kisalfold.hu e-mail címre várjuk!

13.34


Videónkban azt is megnézhetik, milyen képet ad egy csillagászati távcső a részleges Napfogyatkozásról - videó: Cseh Róbert


Napfogyatkozás Sopronban. Fotó: Tóth Életke
Napfogyatkozás Sopronban (I). Fotó: Nyikos Péter


Napfogyatkozás Győrben

12.11 - Ősszel teljes Holdfogyatkozás lesz, igaz, a hajnali órákban

A győri Megyeháza előtti téren több helyi amatőr csillagász és rengeteg érdeklődő kísérte figyelemmel a péntek délelőtti részleges Napfogyatkozást.

"2011 januárjában is volt részleges Napfogyatkozás, de akkor jóval kevesebben jöttek el megnézni az égi árnyjátékot a Megyeháza elé, mint most.

Ebben nyilván szerepet játszott az akkori hideg idő, s az is, hogy a közösségi oldalakon futótűzként terjedt a pénteki Napfogyatkozás híre.

Jó másfél héttel ezelőtt egyébként még lehetett kapni védőszemüveget Győrben, azoknak nem jutott, akik az utolsó héten kaptak észbe" - mondta portálunknak Horváth Attila Róbert győri amatőr csillagász, aki minden érdeklődőnek szívesen megmutatta távcsövön keresztül a részleges Napfogyatkozást.

A Megyeháza előtti össznépi megfigyelés szervezője hozzátette: "legközelebb ősszel lesz hasonlóan látványos égi jelenség, a szóban forgó teljes Holdfogyatkozás azonban a hajnali órákban fog történni".

A következő részleges és teljes Napfogyatkozások európai dátumait ide kattintva tekinthetik meg. Csak az érdekesség kedvéért: teljes Napfogyatkozás Magyarországon legközelebb 2081 szeptemberében lesz.

9.10

Mint arról hét elején írtunk, Napfogyatkozás olyankor jön létre, amikor Holdunk a Föld és a Nap közé kerül, és a Hold árnyéka bolygónkra vetül. A jelenség a Föld felszínén állva csak az árnyék területéről figyelhető meg.

Sopronban 9 óra 36 perctől, Győrben 9 óra 37 perctől figyelhető meg az égi árnyjáték. A Hűség városában 10 óra 45 perckor, a kisalföldi megyeszékhelyen 10 óra 46 perckor fog a Hold legjobban "beleharapni" a Napba.

 
A kisalfold.hu Darth Vadere elintézte, hogy Olvasóink élőben lássák a Napfogyatkozást - fotók: M.M.

A kisalfold.hu szerdán országosan elsők között számolt be arról, hogy a Napfogyatkozásra készített, speciális védőszemüvegek hiánycikknek számítanak egész megyénkben.

Legyen bármennyire látványos a részleges Napfogyatkozás, ne feledjék: ha megfelelő védőfelszerelés nélkül néznek a Napba, súlyosan sérülhet a szemük világa!

Hogy ne legyen baj, ide kattintva olvashatnak hasznos tanácsokat!

Olvasóink emlékei az 1999-es teljes Napfogyatkozásról! 

Napfogyatkozás retro: ilyenek voltak a védőszemüvegek 1999-ben - fotók itt!

Olvasónk telefonkártyája 1999-ből: a tokkal is lehetett nézni a Napfogyatkozást anno!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárt rendeznek Andorka Vivien gyógyulásáért

Jótékonysági vásárt Andorka Vivien gyógyulásának érdekében a győri Árkádban. A vásárfiákat szombaton, 10-19 óra között vehetik meg a segíteni akarók. Tovább olvasom