Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Lelket és testet gyógyító ékszerek

A Parkinson-kór kínzó tüneteinek csillapítására kezdett gyöngyöt fűzni, de idővel a gyógyító mozdulatok szenvedéllyé értek a győri asszonynak.
Napi tíz-tizenkét órán keresztül, hason fekve fűzi a gyöngyöket, pedig gyakran éjszakákon át tartó virrasztásra ítéli a kínzó szenvedés. Károlyi Lászlóné még sincs elkeseredve, mert egy éve megismerte a leghatásosabb gyógyírt, a fűzést.

Amint megérinti a gyöngyöket, reszkető ujjai engedelmeskednek, a nyelőcsövére, légcsövére nehezedő görcsök enyhülnek, s lassan, de megadóan – ahogy híznak a mintákba rendezett sorok – elviselhetővé válik a gyötrő fájdalom.

A győri asszony nyolc-kilenc éve tapasztalta az első tüneteket, eleinte csak hamar elfáradt. A munkát 2009-ben kellett feladnia, egy szeretetotthonban ápolónőként dolgozott. Újabb esztendő telt el, míg végre kimondták a rettenetes diagnózist: Parkinson-kór tartja fogva a testét. Az orvos tanácsára tavaly kezdett fűzni, tudta, minél gyakrabban használja a kezét, annál nagyobb az esélye annak, hogy betegsége lelassul.

A győri asszony már a tévében is szerepelt alkotásaival, Kovács Kitti fotómodell például gyakran viseli az ékszereit. Fotó: Mészáros Mátyás
A győri asszony már a tévében is szerepelt alkotásaival, Kovács Kitti fotómodell például gyakran viseli az ékszereit. Fotó: Mészáros Mátyás

Soha nem tanult semmiféle technikát, mindenre magától jött rá. Az első gyöngyöket ajándékba kapta, azóta is maradékokból dolgozik. Olyan anyagokból készíti ékszereit, amelyek egyébként a szemétben végeznék. Azt mondja, túl könnyű lenne úgy fűzni, hogy a kezébe adják a szemeket, tisztán és fényesen – ő a munkát választotta. Remekművek százai őrzik azokat a rejtélyes pillanatokat, amelyekben műhajból, kiszanált gombokból, befestett babszemekből, egykori csillárfüggőkből, bőrdarabokból, autóülés-huzat fagolyóiból, csirkecsontból vagy épp körömreszelővel formára csiszolt törött kagylóhéjból új, eredeti és megismételhetetlen alkotás született.

Az asszony soha nem adott el egyetlen darabot sem, vagy ezer nyaklánc, karkötő, gyűrű és csat alkotná gyűjteményét, ha nem ajándékozott volna el egyet sem. De megtette, sőt, munkáitól máig csak így képes búcsút venni. Jó szívvel. Látva azt, hogy elismerik az erőfeszítéseit.
Akik kaptak belőlük vagy csak megérintették, azt mondják, gyógyító erejük van. Ha igaz, hogy a gyöngyszemek, mint megannyi fájdalmas pillanat alól feloldozó könnycsepp, úgy gördülnek le a füzéren, el is kell hinnünk nekik...

 Június 19-én délelőtt tíz órakor kiállítás nyílik Károlyi Lászlóné munkáiból a bácsai idősek klubjában (Vámosi u. 6.), amelynek ő maga is tagja. Reggel fél nyolc és délután három óra között tekinthetők meg az alkotások. Aki segíteni szeretne a Parkinson-kórban szenvedő asszonynak, gyűjtse össze és juttassa el hozzá (akár a kiállítás helyszínére) azokat a kidobásra ítélt anyagokat, elfelejtett vagy elromlott bizsukat, amelyeknek ő még hasznát látná, illetve olyan apró, papírból vagy fából készült dobozkákat, amelyekben a gyöngyöket tárolhatná.
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feltölteni a dunakiliti tározót

A Kisalföld által indított országos népi kezdeményezés hatvannapos időtartama alatt, amit az… Tovább olvasom