Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Lehet sózni, ha nincs fa

Értelmezési nehézségeket vet fel az utak sózásával kapcsolatos rendelet, s míg az egyik üzlet örül, hogy időben megszabadult a hagyományos sótól, más most rendelt még húsz mázsát.


A győri jegyző szerint csak ott nem sózhatunk, ahol a szer fás szárú növényt veszélyeztet.

A decemberben életbe lépett kormányrendelet ˝vastag betűs˝ része kétféleképpen értelmezhető. Hiszen egészen pontosan így szól a jogszabály: ˝Belterületi közterületen – a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével – a síkosságmentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti.˝

A kérdés az, hogy a szabály mit jelent: ott nem sózhatunk, ahol fás szárú növény van, vagy pedig egyáltalán nem használhatunk a járda tisztítására fákra veszélyes szert. A különbség forintosítva sem csekély: a só árának többszöröséért adják a környezetbarát csomagokat.

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerint a járdákat egyáltalán nem lehet sózni. A közszolgáltatók viszont az ellenkezőjét állítják, s kérdésünkre válaszolva Győr jegyzője is azt mondta: így értelmezné a jogszabályt. Lipovits Szilárd  szerint tehát ahol a lakó bizonyítani tudja, hogy a szer nem veszélyeztet a közelben fás szárú növényt, ott nem tilos a hagyományos sózás.

Kovács Antal, a Rába Áruház eladója ammónium-szulfáttal szórja az üzlet frontját. Fotó: Krizsán Csaba
Kovács Antal, a Rába Áruház eladója ammónium-szulfáttal szórja az üzlet frontját. Fotó: Krizsán Csaba

Hasonló véleményen van a Győr-Szol Zrt., a városgazdálkodási szóvivő közlése szerint ˝azokon a helyeken, ahol nincsen fás szárú növény, a jogszabály szerint lehetséges a sózás, ezzel együtt a kérdést komplex módon nézve ugyanitt lehetséges és egyben kívánatos is a sónál kisebb terhelést jelentő síkosságmentesítő anyag használata. Ezekből néhány: homok, fűrészpor és kalcium-klorid.˝

Így gondolják láthatóan a Tescóban is, ahol október közepe óta árulják a klasszikus útszóró sót, és ez az időjárástól függően február végéig tart. Szabó Anita, a Tesco kommunikációs szakértője a Kisalföldnek elmondta: a vásárlók kétféle sóval találkozhatnak az áruházak polcain: a hagyományos mellett a környezetkímélőbb, kalcium-kloridot tartalmazó só is elérhető, s a kettő „értékesítési idejében nem történik korlátozás" – tette hozzá.

Az emberek fejében azonban mindez nem ilyen egyértelmű, hiszen amikor az államtitkár nyilatkozatai elhangzottak, az utolsó grammig elkapkodták például a győri Bálványos Kisáruház klasszikus sóját. Tinka Péter kisbácsai kereskedő örömmel jelentette kérdésünkre, hogy mindent el tudott adni – még időben. Egyelőre nem is rendel belőle.

Az egyik, CBA-hoz csatlakozó maszek élelmiszerboltban is hiába kerestük tegnap az átlagosan 500 forintért kapható tízkilós csomagot, igaz, Koteczki Zsoltné üzletvezető nem tud változásról. Mint mesélte: ő sót rendelt és a szállító automatikusan a környezetbarát készletből hozott, aminek egyébként 1400-ért adják csomagját. Ugyanakkor például a győri Rábca Áruházban épp most rendeltek húsz mázsát a hagyományos sóból, miközben árulják a környezetbarát jégoldót is 1990-ért és a legdrágábbat 2990 forintért. Szabó Sándor, az újvárosi üzlet vezetője szerint egyikből sem fogy több vagy kevesebb december eleje óta.

Olvasóink írták

  • 2. Hunicum 2011. január 19. 08:25
    „[b]Fa, vagy fagy?[/b]”
  • 1. Jandex 2010. december 20. 10:59
    „"Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerint a járdákat egyáltalán nem lehet sózni."
    Ezt magyarázd el egy idős embernek akinek emiatt combnyaktörése lett és az életben nem fog talpra állni! Moderálva magam!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soron kívüli vis maior előleget kaphat Nagyszentjános

A közelmúltban többször tudósítottunk a kritikus nagyszentjánosi belvízhelyzetről, melynek… Tovább olvasom