Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 20°C Még több cikk.

Légszennyezettség? A meleg, napos időjárás kedvezhet a magas por- és ózonkoncentrációnak

A szakértő szerint mi magunk is tehetünk annak érdekében, hogy tisztább levegőt szívhassunk Győrben, nap mint nap. A légszennyezettséget közel 80%-ban a közlekedés okozza. Városunkban az ipari szennyezettség visszaesett.

Az idei, viszonylag száraz május és az intenzív napsugárzás együttesen nem ideális a tiszta levegő szempontjából.

A napsütés hatására a sztratoszférában az oxigénmolekulák két külön atomra bomlanak, melyek aztán egy oxigénmolekulával egyesülve ózonná alakulnak. A földközeli ózon nitrogéndioxid és oxigénmolekulák egyesüléséből jön létre az UV-sugárzás hatására.

"A földközeli ózon környezeti méregnek minősül, jelenlétekor a légutak, a nyálkahártya irritációja tapasztalható. A növényekre is mérgező hatást fejt ki - mondta el a kisalfold.hu-nak Erdős József, a győri légszennyezettség-mérő állomás vezetője.

"Az ózonkoncentráció a nagyvárosokban főleg délelőtt 10-11 órától, délután 17-18 óráig a legmagasabb.

Fotó: nyugatmagyar.hu
Fotó: nyugatmagyar.hu

Másik probléma a szálló por, mely akkor jelentkezik leginkább, ha fúj a szél.

Átlagosan napi 30-40 mikrogramm/köbméter értéket szoktunk mérni. 50-nél van az egészségügyi határérték felett a szálló por" - mondta el a szakember.

Szmogriadót Győrben még egyszer sem kellett bejelenteni. Ezt egyébként 100 mikrogramm/köbméter értéknél szokás elrendelni. Ha sokáig tartózkodunk ilyen környezetben, az a légzőszerveket károsíthatja.

Fotónk illusztráció.
Fotónk illusztráció.

A fő légszennyező ok a közlekedés

Győr légszennyezettségének 70-80%-át a közlekedés okozza, vagyis az ezzel járó kipufogógázok légkörbe jutása. Ugyanakkor pozitívum, hogy az ipari tevékenységből eredő szennyezettség az elmúlt években visszaesett.

A kritikus időszakokban mindenki tehet azért, hogy kímélje környezetét és a légkört. Lehetőleg minél kevesebbszer használjuk autónkat, vegyük igénybe a tömegközlekedést.

Emellett a közlekedés helyes megszervezése is fontos. Azok a járművek melyek tehetik, használják ki a várost elkerülő utakat. Ez is javíthat a levegő szennyezettségén - tette hozzá a szakember.

Egyébként a levegő tisztulásának a legkedvezőbb időjárás az eső és a hőmérséklet visszaesése lenne.

Portálunk már korábban megírta, hogy egy komoly beruházás kapcsán több légszennyezettségmérő berendezést fognak telepíteni régiónkban. Ezek üzembe helyezése és a mért adatok összevetése is nagyban hozzájárulnak majd a légszennyezettség megelőzéséhez, mérsékléséhez.

Olvasóink írták

  • 1. urbaniastapista 2011. június 01. 08:06
    „A növényzet és az utak locsolása kimaradt, pedig a város ezzel tehetne a legtöbbet a lakóiért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Melyek a legnehezebben betölthető munkakörök itthon?

Írásunkból kiderül, hogy melyik tíz szakma számít a legnehezebben betölthető munkakörök közé… Tovább olvasom