Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 8°C Még több cikk.

Legálisak a diákmelók: a megyei ellenőrzéseken egyetlen esetben tártak fel szabálytalanságot

Megyénkben csupán egyetlen esetben sértették meg a fiatal munkavállalókra vonatkozó speciális rendelkezéseket az elmúlt kilenc hónapban.

"Az idén júliustól életbe lépő Munka törvénykönyve sok új passzust nem tartalmaz a fiatal munkavállalókat illetően" - kezdte portálunk érdeklődésére dr. Bérdi András, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének igazgatója.

Gyermekmunka: nincs sok különbség az új és a régi Munka törvénykönyvének szabályozásában 

"Fontos megjegyezni, hogy 15 és 16 év között kizárólag iskolai szünetben vállalhat munkát az a tanuló, aki nappali rendszerű képzés keretében tanulmányokat folytat.

16 év felett már nincs ez a megkötés, de a 18. életév betöltéséig szükséges a törvényes képviselő hozzájárulása az olyan jognyilatkozatokhoz, amely a munkaszerződés megkötésére, módosítására, megszüntetésére vagy kötelezettségvállalásra irányulnak.

A gyámhatóság engedélyével egyébként a jogszabályban meghatározott kulturális, művészeti, sport és hirdetési tevékenység keretében a tizenhatodik életévét be nem töltött személy is foglalkoztatható" - magyarázta dr. Bérdi András.

Tovább foglalkoztatták a gyakornok pincért a megengedett nyolc óránál

"Az elmúlt évekhez hasonlóan, Győr-Moson-Sopron megyében idén sem jellemző a jogellenes gyermekmunka: 2012. január és szeptember között 7499 munkavállaló jogviszonyát ellenőriztük, s nem bukkantunk gyermekek illegális foglalkoztatására.

A fiatal munkavállalókra - a 18. életévét be nem töltött munkavállaló - vonatkozó speciális rendelkezések megsértése egy esetben fordult elő.

Egy 17 éves pincér szakképesítéséhez szükséges gyakorlati idejét töltötte vendéglátóhelyen úgy, hogy napi 9,5-11 órában foglalkoztatták.

Mind a régi, mind az új Munka törvénykönyv szerint is a fiatal munkavállalók napi munkaideje nem haladhatja meg a napi nyolc órát.

A szóban forgó ügyben az eljáró felügyelő foglalkoztatást megtiltó határozattal zárta le az esetet" - közölte dr. Bérdi András.

Olvasóink írták

  • 1. FrankieBoy 2012. október 12. 08:58
    „Iskolaszövetkezeti vezetőként örülök annak, hogy a megyében rendezettnek találják a diákok foglalkoztatását. Talán fogalmazhatok így: az is jellemző, hogy az egy szem szabálytalanság nem iskolaszövetkezet által foglalkoztatott diákkal történt.
    A Munka törvénykönyvének legutóbbi változásai is sokat segítenek abban, hogy az OMMF munkatársai ne nyilváníthassák "ész nélkül" munkaerő-kölcsönzéssé a diákmunkát.
    Fontos változás, hogy a diák munkavállalókat is be kell jelenteni a NAV rendszerébe a munkavégzés megkezdése előtt. Ezzel tavaly szeptember óta legalább negyvenezerrel nőtt a "foglalkoztatottság" mutatója - ennek tükrében érdemes értelmezni a "mennyi munkahelyet teremtettünk!" szólamokat.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orosz-magyar üzletemberi találkozó - videó

Orosz-magyar üzletemberi találkozót tartottak Győrben a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és… Tovább olvasom