Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Látássérült sportoló ostromolta meg a cseszneki várat! - fotók

Az alig ötszázalékos látással élő Orbán Csaba két cseszneki vasalt utat (via ferratát) is sikerrel végigmászott. A látássérült sportoló a cseszneki mászást a feleségétől kapta ajándékba.

Különleges sportteljesítménnyel hívta fel magára ismét a figyelmet a magyar paralimpiai válogatott atlétája, Orbán Csaba. A látássérült sportoló a bakonyi Csesznek vára alatt nemrég átadott via ferrata utakat tesztelte, melyről a kisalfold.hu is közölt riportot augusztus végén.

Az UltraBalaton után a cseszneki sziklák sem jelentettek akadályt

Nagyon magyarázni sem kell: a látássérült maratonfutó - Orbán Csaba és Bók László kerekesszékes triatlonos idén nyáron az UltraBalaton (212 km) teljesítésével tettek szert országos ismertségre - olyan útvonalak felfedezésében vett részt, melyekre még sok látó ember sem merészkedne.

A sikeres ostromláson Ezüsthegyi Kabócát (Orbán Csaba közismert beceneve) Fülöp Tibor hegymászó, a Cycling Sport Center vezetője és Nagyváthy János, az Over Magazin szerkesztője, hegymászó-oktató segítette.

A felfedezés során a 120 méteres Ostromlók Útját (C, azaz közepes nehézségű) és a 180 méteres Várpanoráma (C+D közepes és nehéz megjelölésű) mászóutakat teljesítette a trió.


Orbán Csaba az Ostromlók útján - fotó: Nagyváthy János
Orbán Csaba az Ostromlók útján - fotó: Nagyváthy János"Abban szorult a segítségünkre, hogy a mászóékekre felhívjuk a figyelmét"

"Hosszú évek óta ismerem Csabát, az általános iskolában osztálytársam volt, később pedig közösen másztunk, vettünk részt barlangtúrákon.

Mindkét útvonalon rendkívül ügyesen mászott Kabóca, igazából csak abban szorult a segítségünkre, hogy a mászóékekre felhívjuk a figyelmét, s így a nehezebb részeken tudja biztosítani magát a lábával.

Az Ostromlók útján 37 perc alatt végeztünk, míg a Várpanoráma utat 45 perc alatt teljesítettük" - mondta a kisalfold.hu érdeklődésére Fülöp Tibor hegymászó.

"Az októberi tavaszban olyan jól sikerült a mászásunk, hogy a végén komoly szóba került: jövőre Csabát meghívjuk a Magas-Tátrába mászni" - zárta szavait Fülöp Tibor.


Ezüsthegyi Kabócát a mászótársak szívesen meghívnák az Alpokba és Magas-Tátraba is - kép: Cycling Sport Center
Ezüsthegyi Kabócát a mászótársak szívesen meghívnák az Alpokba és Magas-Tátraba is - kép: Cycling Sport Center


"A cseszneki mászást a feleségemtől kaptam ajándékba"

"A kilencvenes években és 2000-es évek elején rendszeresen jártam külföldre via ferrátázni, de az elmúlt években folyamatosan romlani kezdett a látásom. A cseszneki mászást a feleségemtől kaptam ajándékba: nagyon örültem ennek meglepetésnek, s sok régi szép emlékkel vágtam neki a mászásnak.

A Bakonyban épített vasalt utak valóban rendkívül jól sikerültek, osztrák, olasz via ferraták színvonalával vetekednek, legfeljebb egy-két átakasztási pont elhelyezése nem a legideálisabb" - kezdte érdeklődésünkre Orbán Csaba.

"A cseszneki mászást követően szóba került, hogy a Magas-Tátrában jövő újra megpróbálkoznék a sziklamászással könnyű, de kellően hosszú falon. Tekintettel, hogy egykoron oktattam a barlangászást, a biztosítást vakon is meg tudom oldani. Ennél a túránál fontos szempont lesz, hogy a mászást követően könnyű terepen tudjak leereszkedni" - mondta a körülbelül ötszázalékos, alsó perifériás látással bíró hosszútávfutó.

"Reményeim szerint a London Maratonon és az UltraBalatonon jövőre még jobb időeredményt sikerül futnom, illetve készülök az augusztusi Budapest Ironman 70.3-ra és a Kör nevű, 152 km-es börzsönyi terepfutásra is" - búcsúzott Orbán Csaba, aki ha épp nem sportol, akkor a fővárosi Láthatatlan kiállításon kalauzolja a vakok életével ismerkedő látogatókat.

Olvasóink írták

  • 3. Legs 2013. október 29. 22:02
    „Azért még hozzászólnék ehhez a cikkhez ha lehet.Nem tudom mi a rosszabb az ha valaki vakon születik,vagy ha elveszti látását.Talán az utóbbi.hisz valamit elveszteni rosszabb mint soha nem is ismerni.Gratulálni tudok csupán az eredményhez hisz átélni nem tudom.De amihez gratulálok az az,hogy van egy ember,egy asszony aki kabócát ehhez hozzásegítette és fogja a kezét.Nem is a kezét inkább a lelkét.Ez a szerelem.Ez soha nem múlik el.”
  • 2. oxana 2013. október 29. 17:04
    „Minden elismerést megérdemel!”
  • 1. Legs 2013. október 29. 16:28
    „Gratulálok!!!Hihetetlen ez a teljesítmény.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenszentek - Erre figyelmeztet a rendőrség

Fokozott rendőri jelenlét várható Mindenszentek ünnepén a temetők környékén. Tovább olvasom