Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 18°C | 23°C Még több cikk.

Lányok is fociznak a gönyűi Széchenyi-iskolában

A Széchenyi István Általános Iskola 4 összefüggő épületegységből áll. A legrégebbi részét 1929. szeptember 1-jén szentelték fel. A "Ratkó-korszak" gyermekeinek iskoláskorúvá válása szükségessé tette az épület bővítését, amely 1961 végére készült el. Az intézményben jelenleg 225 diák tanul.

A gönyűi Széchenyi István Általános Iskola igazgatója, Kiss Béla elmondta lapunknak: az évek során kinőtték az épületeket és 1986-ban egy új szárnnyal bővült az intézmény, 6 tanterem, tanári szoba és mosdók, ebédlő került a meglevő iskola mellé. Később rendkívül nagy hiányt pótolt az 1995 őszén átadott impozáns tornacsarnok.

– Iskolánk így már minden adottsággal rendelkezik, ami egyaránt biztosítani tudja gyerekeink, pedagógusaink nyugodt, kényelmes körülményeit a tanuláshoz, a nevelő-oktató munkához. A tanítás részben szaktantermekben folyik. Jól felszerelt, jól működő könyvtár áll jelenlegi és volt tanulóink, valamint pedagógusaink rendelkezésére. Tanulóink német és angol nyelvet tanulhatnak – sorolta a lehetőségeket Kiss Béla.

Az intézmény 1998-ban vette fel Széchenyi István nevét, s hagyományosan minden év tavaszán megemlékeznek a "legnagyobb magyarról".

– Rendszeres programjaink a tanulók tanórán kívüli szabadidejének hasznos eltöltését is segíteni hivatottak. Régóta jó a kapcsolatunk a szlovákiai Kolozsnéma önkormányzatával és a kolozsnémai tanulókat is befogadó Csicsó alapiskolájával. Nemzeti ünnepeinkre tanulóink is készülnek, a hetedik és nyolcadik évfolyamosok a községi ünnepség gerincét is jelentik minden évben. Iskolánkban fiú- és lánylabdarúgással, súlyemeléssel ismerkedhetnek tanulóink. Szép sikereket mondhatunk a magunkénak – büszkélkedett az igazgató.

Évek óta és jelenleg is 225 gönyűi gyermek tanul az iskolában, ahol 21 pedagógus és 5 segítő teszi gördülékennyé a tanítási-tanulási folyamatot. Évente a tanulók mintegy 10–12 százaléka kitűnő minősítést kap. A végzett nyolcadik osztályosok zömében a megyeszékhely középiskoláiban és szakképző intézményeiben tanulnak tovább és viszik el az intézmény jó hírét.

Az iskola diákjai kulturált körülmények között sajátíthatják el a tudást. Fotó: Tóth Gyula
Az iskola diákjai kulturált körülmények között sajátíthatják el a tudást. Fotó: Tóth Gyula


– Tanulmányi versenyeken rendszeresen részt veszünk. Kiemelkedőként a megyei és országos helyesírási, matematikai eredményeket tartjuk nyilván. Több mint évtizedes múltra tekint vissza a japán szorobán eszköz használatának megismertetése és tanulóink versenyekre való felkészítése. Az évente lebonyolított kompetenciaméréseken rendre jól szerepelünk. A pedagógusaink által hozzáadott pedagógiai érték magas – mondta Kiss Béla.

Az elmúlt években jelentős anyagi ráfordítással szebb és korszerűbb lett az iskola. Megújultak a mellékhelyiségek, a világítás s a burkolatok egy része. Újak a nyílászárók és hőszigetelést kapott az épület.

Szeptembertől a tanulók és a tanári kar 24 számítógépet, 6 interaktív táblát vesz birtokba a hozzájuk tartozó projektorokkal, laptopokkal.
– A jelenleg megvalósítás alatt álló pályázataink értéke meghaladja a harmincmillió forintot. Sok segítséget kapunk a szülőktől. Évente százezres nagyságrendű összeggel támogatják terveinket.

Segítségük másik része, ami pénzben nem mérhető, hiszen rengeteg olyan támogatást is kap intézményünk, amely tanulóink sikereit segíti elő. Az iskola alapítványa elsősorban az egy százalékokat igényli. Az intézmény fenntartója és dolgozói, támaszkodva a kialakított jó kapcsolatukra, mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ott tanuló diákok a kornak megfelelő, használható tudás birtokába juthassanak – mondta Kiss Béla.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyszeres volt a túljelentkezés a győri Audi-iskolába

Idén januárban négyszeres túljelentkezés volt a tavaly indult győri Audi Iskolába. A diákok tanulmányaik végeztével kettős, magyar és német érettségit is szerezhetnek itt. Tovább olvasom