Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Külföldön sütik a kenyerüket?

Az orvosok, a mentők és a szakácsok után ezúttal a pékekről jelentették ki hivatalosan is, hogy egyre nagyobb számban mennek külföldre dolgozni.

Megkérdeztük, valóban így van-e, Győr-Moson-Sopron megyét ugyanis a különösen érintett régióba sorolják.

A nagyobb kereset reményében távoznak külföldre a pékek; elsősorban Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyéből – jelentette ki Werli József a köztévé egyik műsorában. A Magyar Pékszövetség főtitkára hozzátette, hogy elsősorban Ausztria csábítja el a magyar pékeket; az ok most is prózai: „A sütőipar jövedelmezősége évek óta nagyon alacsony, olyan szintű bérfejlesztést pedig nem tud a szakma végrehajtani, ami arányban lenne az elvégzett munka nehézségével, körülményeivel."

Az orvosok, ápolók elvándorlásáról régóta cikkezett (cikkezik) a Kisalföld, legutóbb ebbe a sorozatba fel kellett venni a mentőápolókat is, illetve a szakácsokat, akikből mostanra szintén hiány lett Győr-Moson-Sopron megyében. A pékekről eddig nem beszélt a szakma, most igen.
Gyarmathy Rezső pékségvezető nem látja ennyire drámainak a helyzetet, de a jelenségről természetesen értesült. „A kilencvenes évektől tudjuk, hogy Ausztriában jobban lehet keresni, s arról is hallani, hogy kollégák ott nyitnak üzletet vagy oda mennek ki dolgozni. Én azonban soha nem akartam kimenni, úgy tartom ugyanis, hogy aki akar, az meg tud élni itthon is. Persze vannak nehézségek, most különösen, de ezekre meg kell találni a megoldást."

A teher nagy, de aki bírja, marad és dolgozik. Így Botkó Péter pék is. Fotó: H. Baranyai Edina
A teher nagy, de aki bírja, marad és dolgozik. Így Botkó Péter pék is. Fotó: H. Baranyai Edina


A lassan tíz éve a piacon működő Pedró Pékség névadója, Vajda Péter nyilván nem tud 15–20 éves tapasztalatokra hivatkozni, a közelmúltból azonban meríthet: „Egy emberem ment el Ausztriába dolgozni, ő többször is próbált munkát találni, most sikerült neki. Tíz év alatt három kollégától váltam meg így, a jelenségről tehát tudok és tapasztalom is, de a vállalkozás életét ez a szám semmiképpen sem bénítja meg."

Vajda Péter azt is állítja, hogy a magyaroknak – szó szerint – jobban meg kell izzadniuk külföldön, bár ez egy pékségben nem ritka jelenség. „Kint még nagyobb munkafegyelmet, még nagyobb hajtást követelnek meg a magyaroktól. Keményen dolgoztatják őket, keményebben, mint nálunk."
A Lipóti Pékség vezetője, Tóth József Péter megerősítette: országos szinten valóban pékhiány van, „mi azonban akárhányszor hirdettünk állást, soha nem volt gondunk azzal, hogy szakembert találjunk. Ehhez persze az is kell, hogy betartsuk az ígéreteinket, még akkor is, ha az osztrák bérekkel nyilván nem lehet versenyezni."

Az országos, illetve már nemzetközi elismerést is szerző vállalkozó végül hozzátette: „Körülbelül tíz éve két kollégánk elment Ausztriába dolgozni, de néhány év múlva visszajöttek mindketten. Részben a család, részben az otthon, illetve az a munka volt az ok, amit kint végeztettek velük. Nincs kolbászból a kerítés sehol sem – ezt az tudja, aki megnézte közelről."

Olvasóink írták

 • 12. knifemaster 2012. január 09. 19:47
  „10. gyorildy 2012.01.09. 18:04
  Ezt a demagóg faxságot már jó lenne elfelejteni ,hogy aki akar az el tud helyezkedni.
  Ha gondolod téged is bemutaqthatlak valakinek,meg esetleg én is mesélhetek a 2008-2010 közötti időszakomról!
  Adjak tel.számot?”
 • 11. pamutzokni 2012. január 09. 18:29
  „110-et keresek, abból 60 az albérlet, egyedül élek, nem igazán virgonckodhatom.
  Persze ha tudnék lépnék kifele és ha tudok lépek is.
  Újságkihordó keres kint 600-700 eurót (csak hát oda kihalás útján lehet bejutni)”
 • 10. gyorildy 2012. január 09. 18:04
  „Igaza van azoknak a hozzászólóknak akik azt mondják itt is meg lehet élni, mert igenis aki dolgozni akar és nem nyafogni az talál munkát. Azoknak is igaza van, akik abban gondolkodnak, hogy külföldön folytatják. Ez két különféle probléma.
  Aki az első miatt nyafog az vagy alulképzett vagy lusta mint a d----g.
  A második verzióban igazat kell adni, mert mindenkinek egy élete van és joga van hozzá, hogy úgy élje ahogy szeretné, és ha külföldön háromszor, négyszer annyit keres akkor menjen ki.”
 • 9. gyorildy 2012. január 09. 18:04
  „Igaza van azoknak a hozzászólóknak akik azt mondják itt is meg lehet élni, mert igenis aki dolgozni akar és nem nyafogni az talál munkát. Azoknak is igaza van, akik abban gondolkodnak, hogy külföldön folytatják. Ez két különféle probléma.
  Aki az első miatt nyafog az vagy alulképzett vagy lusta mint a d----g.
  A második verzióban igazat kell adni, mert mindenkinek egy élete van és joga van hozzá, hogy úgy élje ahogy szeretné, és ha külföldön háromszor, négyszer annyit keres akkor menjen ki.”
 • 8. georgbob 2012. január 09. 15:56
  „Nem gond, mindenki megtanulhat otthon egészséges kenyeret sütni, kevesebbért.”
 • 7. gonzo 2012. január 09. 15:49
  „tricse,sajnos nem tudok segíteni rajtad,esetleg próbálkozz hirdetéssel.
  Amit írtam a cikk alapján írtam.”
 • 6. arrabonem 2012. január 09. 15:31
  „Állítólag a takarítókat vissza fogják tartani, ők csak utolsóként mehetnek el. Egy üres országot tisztán illik otthagyni.”
 • 5. tricse 2012. január 09. 14:43
  „Nem csak a lipóti pékség van Győrben!Bár ő a sok állami támogatásból könnyebben fizet és tartja lejjebb az árait!
  Ha esetleg tudsz egy dolgozni szerető és tudó és akaró péket akkor már akár holnap munkába állhat! Komoly érdeklődő esetén cím nálam!”
 • 4. gonzo 2012. január 09. 13:49
  „Hú,erre a feJJebbre még ránézni is rossz...:)
  A véleményem emellett tartom:)”
 • 3. gonzo 2012. január 09. 13:40
  „tricse,épp pár sorral fejjebb írja a lipóti pék,hogy sosem volt gondjuk,ha meghirdettek egy állást.Magyarul nincsenek százszámra üres helyek itt sem.”
 • 2. tricse 2012. január 09. 12:13
  „Hmmm!
  Életerős,jó kondiban levő fiatalemberek állnak sorban segélyért! Mert a pékségben dolgozni kell napi 9 órát is akár,ünnepnapon is menni,embertelen időbeosztásokkal néhol! Nem is értem pl.a még jó erőben levő hajléktalan sorsra jutottakat! Csak dolgozni kellene,lenne kaja,tisztálkodási lehetőség az első fizuból már albérlet! Ja,hogy kemény a meló? Meleg van? Büdös van? Hajolgatni,emelgetni kell? Hát igen!”
 • 1. Dwatson 2012. január 09. 11:59
  „Aki tud kimegy,irigylem őket,el tudnak menekülni erről a helyről...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vörösiszap-katasztrófa: vizsgálják Marcal folyót

A vörösiszap-katasztrófa által érintett Marcal folyó táplálékláncát vizsgálja az idén a győri Reflex… Tovább olvasom