Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Közművelés vagy pénznyelés?

A győri közgyűlés csütörtökön tárgyalja a győri közművelődési intézmények működési hatékonyságát.
A győri közgyűlés csütörtökön szembesül azzal az előterjesztéssel, amely a győri és Győr környéki közművelődési intézményeknek juttatott pénzekkel, illetve ezen intézmények működési hatékonyságával foglalkozik.

Az előterjesztés benyújtásának elsődleges oka lapunk információi szerint, hogy az éves szinten 40 millió forint támogatást kapó Harmónia kht. (Petőfi Sándor Művelődési Ház) nem volt hajlandó beleegyezni abba, hogy ötmillióval csökkentsék éves támogatását. Mivel nem a szó szoros értelmében önkormányzati üzemeltetésű a ház, ezért akár még perre is mehetne, ha nem kapná meg a neki szerződésben garantált pénzt. A per lehet, hogy elmarad, és a felek megegyeznek, ám az előterjesztés adatai nagyon is tanulságosak.

A Harmónia kht. a várostól 2004-ben 40,8 millió forintot kapott. Összehasonlításképpen a Gyermekek Házának 34, a Családi Intézetnek 35, a fesztiválirodának 29 millió jutott. A Harmónia ehhez a támogatáshoz képest 10,6 millió, a Gyermekek Háza 18 millió, a Családi Intézet 35,4 millió, a fesztiváliroda 26,6 millió működési bevételre tett szert.
A számokból jól látszik, hogy ki mennyire tudott sáfárkodni a neki szánt támogatással, illetve milyen intenzíven próbált még pénzt keresni hozzá. Még ennél is beszédesebb az a tény, amely a manapság már létfontosságú pályázaton elnyert pénzek nagyságát mutatja be.

A Harmónia 100 ezer forintot nyert az elmúlt évben az előterjesztés szerint. A Gyermekek Háza 2 milliót, a Családi Intézet 1, a fesztiváliroda 7,4 milliót. A közművelődési, közhasznú tevékenység bevételei a következőképpen alakultak: Harmónia 6, Gyermekek Háza 17, Családi Intézet 38, fesztiváliroda 31 millió.

 A Kisalföld úgy tudja, a városban elkészült egy felmérés is, mely a fiatalok lehetőségeit elemezte. A 600 megkérdezett szinte mindegyike hiányolt egy olyan találkozási, művelődési, szórakozási helyet a városból, amely korábban a Petőfi Sándor Városi Művelődési Központ volt.

Letölthető, összehasonlító táblázatok a működési bevételekről itt:

1. Az önkormányzati támogatások és a működési bevételek együttes összegének változása az előző évhez viszonyítva (A finanszírozás színvonalának alakulása.) >>

2.  A működési bevétel és  az önkormányzati támogatás aránya
( Az önkormányzati támogatásra jutó működési bevétel aránya - „gazdasági hatékonyság") >>

3. A közművelődési  (alaptevékenységi) bevételek aránya a
tevékenységgel közvetlenül kapcsolatos dologi költségekhez viszonyítva ( A közművelődési bevételek eléréséhez közvetlenül felhasznált  dologi kötségek - „gazdasági hatékonyság") >>

4. Működési bevételek megoszlása >>

5. A saját források (bevételek)  megoszlása
2002-2004.  évek összesített adatai szerint >>

6. Tényleges bevételek a működési alapterületre vetítve
2 0 0 4 >>

7. Petőfi Sándor Művelődési Ház gazdálkodásának összefoglaló adatai >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az érettségi főpróbája általánosban

Több mint tíz éve került napirendre a hazai oktatás szabályozásában az általános iskolai vizsgáztatás. Indokoltságát többen megkérdőjelezték, de arról is szó volt, hogy kötelezővé válnak a tanév végi szóbeli feleletek. Aztán ebből mégsem lett semmi. Az öttevényi iskola a kilencvenes évek elején a hároméves kísérleti programhoz csatlakozott. Tovább olvasom