Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Közmeghallgatás Pannonhalmán: hogyan áll a termálprojekt? - videó

Pannonhalmán nagy érdeklődéssel kísért közmeghallgatást tartották péntek este a helyi Művelődési Házban; több mint 100 lakos tette tiszteletét az eseményen. Az elsőszámú téma a termálprojekt volt.

Mint ismert, közel négy éve húzódik Pannonhalmán egy projekt, melyben a tervek szerint az UNESCO-világörökség területhez közel, jó minőségű termálvízre alapozott 100 plusz 6 szobás wellness szállodát kíván létrehozni egy befektetői csoport az önkormányzattal közösen.

Amennyiben megvalósul, a beruházás költségvetése megközelítőleg 6 milliárd forint lenne.

A feltételes mód azonban nem véletlen: a gazdasági válságot követően nem egyszerű meggyőzni arról egy bankot, hogy szálljon be több milliárd forinttal hasonló üzletbe.

A közmeghallgatás nyitányaként Bagó Ferenc, Pannonhalma polgármestere felelevenítette a termálprojekt első lépéseit: "először próbafúrásokat végeztetett az önkormányzat, majd miután megfelelő minőségű meleg vizet sikerült találni, az önkormányzat 68 földtulajdonostól elkezdte felvásárolni a beruházás kiszemelt helyszínén a földeket".


Videó: Cseh Róbert.


"A szerződés szerint Pannonhalma önkormányzatát abban az esetben sem érheti kár, ha végül nem valósul meg a termálprojekt"

Bagó elmondása szerint "összesen 44 millió forintot költött az önkormányzat a földek felvásárlására, majd ezeket a földeket bevitte egy társaságba".

Azt már dr. Balla Szilárd, a beruházó Hungary Hotels&Resorts képviselője tette hozzá a közmeghallgatáson, hogy "a társaság jogainak 90 százalékos jogát megvásárolta a befektető – 10 százalék az önkormányzat kezében maradt –, s ezért 450 ezer forintot fizetett".

"A szerződés szerint Pannonhalma önkormányzatát abban az esetben sem érheti kár, ha végül nem valósul meg a termálprojekt, mivel a szerződést úgy kötöttük meg, hogyha bármilyen okból nem járunk sikerrel, akkor a több mint 40 millió forintos ingatlan automatikusan visszaszáll az önkormányzatra" – folytatta a Hungary Hotels&Resorts képviselője.


Közmeghallgatás Pannonhalmán a termálprojektről - fotók: Cseh Róbert.

80-100 új munkahely jönne létre

Dr. Balla Szilárd szerint "a megkötött szerződés mindkét fél számára jó, hisz ha létrejön a termálprojekt, akkor 80-100 főnek sikerülne munkát biztosítani, iparűzési adót fizetne az üzemeltető az önkormányzatnak, s tekintettel, hogy a meleg forrású termálkút is az önkormányzat tulajdona maradna, a vízdíjból is bevétele származna a településnek.

"Úgy gondolom, a mai világban arra garanciát nem lehet adni, hogy a tervünk megvalósuljon, de hangsúlyozom: ellenkező esetben nem éri komoly kár az önkormányzatot, hisz az értékes ingatlant nem veszíti el" – tette hozzá az ügyvéd.

Olvasóinkban bizonyosan felmerül a kérdés, mint ahogy a közmeghallgatásban résztvevőkben is felmerült, hogy vajon a szép elképzelések ellenére eddig miért nem született látványos előrelépés a pannonhalmi termál ügyében?

"Az egyik pénzintézet jó elképzelésnek tartja az ötletünket, s elviekben kész azt támogatni"

Nos, az egyik indok nyilvánvalóan a most már lassan lecsengő, de utóbbi két esztendőben erősen pusztító gazdasági válság.

Mint az a közmeghallgatáson is elhangzott: a bankok jelenleg rendkívül nehezen adják áldásukat és legfőképpen pénzüket több milliárdos projektekre.

"Elkészült egy profi megvalósíthatósági tanulmány, s folyamatban van az építési engedélyeztetési eljárás. Mindezek költsége több mint 10 millió forintra rúg, véleményem szerint ez jól mutatja a komoly befektetési szándékot, hisz ha nem épül meg a szálloda, akkor ettől a pénztől biztosan elesik a beruházó.

Bizakodásunkat növeli, hogy az egyik pénzintézet jó elképzelésnek tartja az ötletünket, s elviekben kész azt támogatni" – közölte dr. Balla Szilárd.

"A helyi embereknek lesz-e lehetősége használni a komplexumot?"

Ezt követően kezdtek el záporozni a pannonhalmi lakosok kérdései, ezek közül idézünk – a teljesség igénye nélkül – néhányat.

Volt olyan lakos, aki azt firtatta, hogy "miért került el Budapestre a társaság központja, miért nem maradt Pannonhalmán"?

Erre az a válasz hangzott el, hogy "így egyelőre könnyebb tárgyalásokat folytatni a bankokkal, de amint célegyenesbe kerül a wellness szálloda, a székhelyet visszahelyezzük Pannonhalmára, mivel a szerződés szerint itt kell fizetünk az iparűzési adót".

Akadt olyan érdeklődő, aki azt kérdezte, hogy "a helyi embereknek lesz-e lehetősége használni a komplexumot"?

Varga Gergely, a befektető ügyvezetője erre úgy válaszolt, hogy "a szerződés szerint a helyi iskolások számára öltözővel együtt készülne tanmedence, míg a felnőtt lakosok részére meleg vizes termálblokk".

"A körülbelül 30 százalékos önrészt sikeres pályázatokkal vagy egyéb pénzügyi konstrukciókkal kívánjuk előteremteni"

Arra a felvetésre, hogy amennyiben nem valósul meg a termálprojekt, akkor származna-e bármilyen előnye a városnak a megkötött szerződéséből, Dr. Balla Szilárd úgy felelt: "nem, de hátránya sem, mivel nem szenvedne el vagyonvesztést". Varga Gergely mindezt azzal egészítette ki, hogy "a földtulajdoni lapon nemhogy jelzáloghitel, de semmilyen bejegyzés, még széljegyzet sem szerepel".

Arra szintén lakossági kérdést követően derült fény, hogy "amennyiben jogerős építési engedélyt és ezzel zöld lámpát kap a beruházás, akkor hat hónapon belül biztosítani kell a finanszírozást, ellenkező esetben az önkormányzat visszakapja a földtulajdont".

Arra a kérdésre, miszerint mennyi saját tőkével rendelkezik a befektető társaság, Varga Gergely elismerte, "hogy milliárdos nagyságú összegről nem beszélhetünk, így a körülbelül 30 százalékos önrészt sikeres pályázatokkal vagy egyéb pénzügyi konstrukciókkal kívánjuk előteremteni".

A Pannonhalmi Főapátság is dolgozik a saját termáltervén

Mint ahogy az is szóba került, hogy Pannonhalmi Főapátság szintén tervezi saját termálprojekt beindítását, s vajon két elképzelés mennyire üti egymást?

Varga Gergely szerint ugyanakkor Pannonhalmán nem fordulhat elő, hogy "két dudás ne férne meg egy csárdában, mivel mind a két elképzelés teljesen más vendégkör igényeit szeretné kiszolgálni".

A végén durva hangnemmel zárult a termálos napirendi pont

A sokáig kulturált mederben zajló és informatív közmeghallgatás termálos napirendi pontját a végén teljesen értelmetlen személyeskedés, durva hangnem zárta.

Akadt olyan kérdező hölgy, akinek összesen annyi "bűne" volt, hogy szeretett volna második kérdést is feltenni, mire Bagó Ferenc durván rászólt "maga már kérdezett egyet, hadd jöjjön más is".

Megjegyezzük: a közmeghallgatásról szóló önkormányzati törvény nem rendelkezik arról, miszerint csak egyetlen kérdést szabadna feltennie bárkinek.

Összességében inkább a kérdések, felvetések domináltak az esten, igaz, pár biztató szó is elhangzott a lakosok felől a beruházás jelenlegi állásáról.

Olvasóink írták

  • 3. tamari 2010. november 24. 11:33
    „Ezeknek a pesti csibészeknekegy fitying nincs a zsebükben, az újra elkészíttetett tanulmány is csak humbuk. Az ingatlant akarták megszerezni, az önkormányzatot megfejni, nagyon ügyesek. Ez leképezi a mai magyar valóságot...”
  • 2. pezs 2010. november 20. 18:49
    „Az előző négy évben már bizonyította "rátermettségét"!”
  • 1. omarhulm 2010. november 20. 09:01
    „Szánalmas... Minek választották újra? Most egyék meg amit főztek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győri diákok zavarba hozhatják a drogárusokat

˝Könyörgöm, vigyázzatok magatokra!˝ - szólt a kérés azon a bűnmegelőzési napon, melyet 400… Tovább olvasom