Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Kötelező nyelvvizsga, magasabb pontszámok

Fokozatváltás a felsőoktatásban – ezzel a címmel jelent meg a kormany.hu weboldalon az a 76 oldalas tervezet, mely nyelvvizsgához és kötelező emelt szintű érettségihez kötné az egyetemekre való jelentkezést.
Középfokú nyelvismerethez és legalább egy emelt szintű érettségihez kötné a jelentkezést az egyetemekre a kormány, amellett, hogy a minimális felvételi ponthatárokat is egyre feljebb tolja – 2016-ig 300-ra emelkedne a szint. A felsőoktatás letisztulása mellett a közoktatás színvonalának javulását is várják az új stratégiától, utóbbiról kérdeztük Horváth Pétert, a Nemzeti Pedagógiai Kar elnökét.

"Ha növekednek a felvételi követelmények, az a középiskolákra nézve is elvárást jelent, hiszen az ő munkájukat is jellemzi a sikeres felvételi" – kezdi a pedagógus, majd hozzáteszi: "A diákokra azonban ez még inkább vonatkozik. Ha ezek lesznek az egyetemi felvételi követelményei, az azt jelenti, hogy aki szeretne bejutni, annak az érettségihez egy középfokú nyelvvizsgát is le kell tennie. Jelenleg a diákok 10 százaléka rendelkezik nyelvvizsgával, mire végez a középiskolában." Szigorúbb osztályozással és az óraszámok tartásával azonban ez teljesíthető, véli Horváth Péter.

Horváth Péter
Horváth Péter


"Ami aggasztó és fontos kérdés, hogy a nyelvvizsga jelenleg fizetős rendszerben szerezhető meg. Ebben a formában nem lehet feltétele az állami képzésekre való bejutásnak. Vagy ingyenes nyelvvizsga-lehetőséget kell biztosítani, vagy lehetővé kell tenni, hogy középfokú érettségi rendszerben is megszerezhető legyen a minősítés. Ez esélyegyenlőségi kérdés" – hangsúlyozza a Révai igazgatója.

A stratégia része a szakiskolákból a felsőoktatásba való bejutás lehetősége is. "Az egyetemre jutás mindig is érettségihez volt kötve. Ez olyan, általános tudást feltételez a főbb tantárgyakból, ami megfelelő alapot biztosít az egyetemi tanulmányokhoz. Ezt a szakmunkásiskolákban a gyakorlati központú oktatás mellett azonban nem biztosítják, mindenképp át kell gondolni ezt a részét a tervezetnek."

A legfontosabb kérdés azonban a diákokban merülhet fel: mire számíthatnak ők ezek után? Akik 2020-ra kerülnek egyetemre (azaz a mostani hatodik-hetedik osztályosok), azoknak már ebben a rendszerben kell bizonyítaniuk. "Nagy reformot nem igényel ez a tervezet, azonban a diákoknak nagyon fontos lesz ezután, hogy időben készüljenek fel erre, nem herdálhatják el a nyelvtanulásra szánt időt" – nyilatkozta az igazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bedugul a Jedlik híd tengelye - Lámpa kellene a hídhoz

Az egyetemre igyekvő hallgatók forgalma bénítja meg reggelente a Révfalu és Sziget közötti tengelyt,… Tovább olvasom