Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Koszorúk Semmelweis emlékére

Győr - Semmelweis Ignác Fülöp világhírű orvos, az „anyák megmentője” 190 éve, 1818. július 1-jén született. A nagy orvos-tudós egy budai fűszeres gyermeke volt. Szülei hadbírónak szánták, de ő ragaszkodott ahhoz, hogy a gyógyításnak szentelje életét.
Egyetemi tanulmányait Bécsben végezte, majd életének jelentős részét is az osztrák fővárosban töltötte. Az általa vezetett bécsi szülészeti klinikán dolgozta ki és vezette be világraszóló találmányát, a klórvizes fertőtlenítő kézmosást. Ez mai szemmel már egyszerűnek és magától értetődőnek tűnik, akkoriban azonban nagy volt a fertőzésveszély, hiszen sok orvos és orvostanhallgató közvetlenül a boncteremből, a kézmosás kihagyásával érkezett a szülőszobába...

Semmelweis módszerének köszönhetően minimálisra csökkent a gyermekágyi láz áldozatainak száma, míg máshol továbbra is nagyon sok anya és gyermek halt meg.

Ennek ellenére tanait csak évekkel halála után ismerték el és kezdték alkalmazni világszerte.
Győr 15 évvel ezelőtt rendezett először „Semmelweis-ünnepséget” dr. Schmidt Péter főorvos, akkori egészségügyi bizottsági elnök kezdeményezésére. Azóta minden évben ünnepélyesen megkoszorúzzák a győr-szigeti gyermekorvosi rendelő falán elhelyezett Semmelweis-emléktáblát. Budapesten 5 éve állították fel Semmelweis Ignác életnagyságú szobrát a róla elnevezett orvostudományi egyetem Üllői úti központi épületénél. A Győr-szigetiek és a Semmelweis Egyetem Baráti Köre idén is közösen helyezte el ott koszorúit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 15 perc duplája kell a kiérkezésig

Bakonyalja - Ismét beszédtéma lett, hogy az országban hány olyan településről lehet tudni, ahová biztosan nem ér ki a mentő tizenöt percen belül. A térképen Veszprémvarsányról és a környékbeli falvakról ismeri el a mentőszolgálat, hogy a negyedórás zónán kívül esnek. Tovább olvasom