Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Köszönti a szlovákiai Orange...

Győr-Moson-Sopron - A Nemzeti Hírközlési Hatóság elsősorban a turistákat kívánta figyelmeztetni arra, hogy belföldön is érheti őket kellemetlen meglepetés, amikor megkapják a mobilszámlájukat: az országhatárok közelében ugyanis véletlenül rákapcsolódhatnak a külföldi hálózatra. A nyaralókon kívül több megyei települést is érint ez a probléma.
A Nemzeti Hírközlési Hatóság és a hírközlési fogyasztói jogok képviselője olyan térképet készített, amely mérési eredmények alapján bemutatja, hogy az országhatár közelében hol nagy az esélye a véletlen roamingnak (külföldi telefonos hálózatra kapcsolásnak). A veszélyes sávba Győr-Moson-Sopron megyén belül a Sopronhorpács, Sopron, Fertőd háromszög valamennyi települése beleesik, mint ahogy tucatnyi rábaközi és szigetközi község; a nagyvárosok közül Győr, Sopron és Mosonmagyaróvár, Győr környékéről pedig Gönyű, Kunsziget, valamint Nagybajcs és környéke érdemel külön említést. (A térkép megtekinthető itt.)

Aki ezeken a településeken él, az persze pontosan tudja, hogy figyelnie kell, milyen szolgáltatót mutat éppen a telefonja, ha ugyanis mondjuk a szlovákiai Orange hálózatára hangol a mobilja, akkor jóval többet számláznak neki egy hívásért vagy az internetezésért, ráadásul a hívásfogadásért is fizetni kell – hiába van hivatalosan Magyarországon. A szándékolatlan roaming azért fordulhat elő, mert a mobiltelefonok által használt frekvenciák nem állnak meg az országhatároknál; s előfordulhat, hogy egy adott helyen nagyobb egy külföldi hálózat térereje, mint a hazai szolgáltatóé. Ebben az esetben a telefon – amennyiben automatikus hálózatválasztásra van állítva – átválthat a külföldi szolgáltató hálózatára.
Joggal kérdezhetik: hogyan lehet erre figyelni? Nos: egyrészt valamennyi szolgáltató kötelezően SMS-ben tájékoztat a hálózatváltásról, de célszerű figyelni a telefon kijelzőjén megjelenő szolgáltató nevét is. Ha ez nem a megszokott hazai szolgáltatónké, akkor már biztosan roamingkörnyezetben vagyunk. A jelenség kivédésének a legegyszerűbb módja, ha mobiltelefonunkat időben kézi hálózatválasztásra állítjuk, hiszen így az nem tud átlépni más szolgáltató hálózatára.

Fotóillusztráció: Krizsán Csaba
Fotóillusztráció: Krizsán Csaba

Természetesen a „veszélyes övezet" nem csak Győr-Moson-Sopron megyét érinti, olyan népszerű belföldi turisztikai célpontokon is jelentkezhet, mint Esztergom, Szombathely, Őriszentpéter, Szeged, Gyula vagy Sárospatak. Aki tehát belföldi nyaralását a határ mentén tervezi, jó, ha valóban megjegyzi a Nemzeti Hírközlési Hatóság figyelmeztetését.


Az unióban is téma a roaming

Lassan egy éve, hogy az Európai Unión belül jelentősen csökkentek a beszédcélú roamingtarifák, napjainkban pedig az SMS és más adatroamingárak csökkentése van napirenden. A szolgáltatók persze nem örülnek annak, hogy a külföldről kezdeményezett hívásokért nem gombolhatnak le annyit a felhasználóktól, mint szeretnének, de mivel – ebben a kérdésben – szinte egész Európa összefogott ellenük, muszáj lenyelniük ezt a békát.

Olvasóink írták

 • 4. Goldmund 2008. június 29. 22:59
  „A cikk állítása szerint tehát Győrben nagy az esélye, hogy külföldi hálózatra kapcsolódjon a telefonom. Nem tudom, a telefon típusától (Nokia) ill. a szolgáltatótól (Vodafone) függ-e ez, de velem Győrben sok év alatt sem történt ilyesmi.”
 • 3. mob 2008. június 29. 00:17
  „Egyszerű. A telefont be lehet állítani, hogy csak a honos hálózatot vegye. Ennyi, nem fog soha többet véletlen átváltani.”
 • 2. Kis B. 2008. június 28. 13:40
  „Szerintem ez az egész a szlovák invázió miatt van!Könnyebb legyen nekik, és olcsóbb! Hegyest már meglepték! Mint a sáskák az ültetvényt!”
 • 1. Dew 2008. június 28. 12:20
  „Én speciel Öttevény magasságában találkoztam már a szlovák O2-vel is. Igaz, egyszeri eset volt, és fél órán keresztül kerestem, de nem találta meg többet a mobilom. De előfordult.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autólopások:Rács mögött a nem-maffia utolsó hét tagja is

Győr–Budapest - Lezárhatják végre az embermagasságú aktákat: jogerős büntetésüket töltik a… Tovább olvasom