Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Korszerű és gazdaságos pályaudvar

Diplomamunkaként a győri vidéki autóbusz-pályaudvar tervét készítette el Szpevár Attila. A fiatal építész nevéhez fűződik még a közelmúltban Győrött megépült fürdőközpont sikeres látványterve is.
Mikor diplomamunkájára készült, számba vette azokat a győri épületeket, amelyek a jelenleginél szebb küllemre érdemesek. Szpevár Attila választása így esett a vidéki pályaudvarra. Olyan tervet akart készíteni, amely nemcsak képzeletjáték, hanem alkalomadtán hasznosítható lehetőséget is kínál. Ahogy a fiatal építész fogalmazott, ideje volt gondolkodni a megoldásokon: fél év kutatás, egy év tervezés eredményeként megszületett az a munka, amely a szakmai vélemények szerint esztétikus, korszerű és gazdaságos, a nyugati építészeti elveknek megfelelően centrális jellegű.
– Sokat beszélgettem a pályaudvar, a forgalmi iroda dolgozóival. Azért érdekelt a véleményük, mert a mindennapokban ők tapasztalják a mostani épülettel kapcsolatos gondokat és kívánalmakat. Mondhatnám: szinte minden részletben egyeztettem velük. Épületem főhomlokzata egy pengefal, amely részben szélvédettséget biztosít, részben pedig „eltakarja" a nem éppen szép látványt nyújtó vasúti peronokat. Maga az épület elnyúló kör alakú, amelynek nagyobbik fele az ingázókat, a kisebbik pedig a nemzetközi és távolsági buszok utasait fogadná, szolgálná. A beállókat sugarasan fűztem fel, a parkoláshoz a mélygarázsos megoldást láttam a legmegfelelőbbnek.
Szpevár Attila érdeklődésünkre elmondta, hogy a pengefalhoz „felfűzött" épületbe a korszerű forgalmi iroda, várótermek, jegypénztárak, poggyászmegőrző mellett még olyan részletekre is gondolt, amely az utazók komfortérzetét „simogatja". Így többek között étterem, telefonfülke, sőt, még babapelenkázó is szerepel a tervben.
A kör közepére a fiatal építész jelentős zöldterületet álmodott, ücsörgős, parkos részekkel.
– Költségkímélő anyagokkal – beton, üveg, acél – terveztem meg az épületegészt. Olyan diplomamunkát akartam, ami nemcsak látványos, hanem a jövőben esetleg, akár módosításokkal hasznosítható is. Ehhez sok-sok tanácsot, megerősítést kaptam többek közt Lázár Antaltól, a műszaki egyetem dékánjától, Kőnig Tamás korrektoromtól és természetesen a volánosoktól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idős romákat köszöntöttek

A roma kisebbségi önkormányzat kedves hagyománya, hogy ilyentájt a hatvan év feletti idősekre is… Tovább olvasom