Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Körforgalom épül Adyvárosban - látványterv, videó

Körforgalom épül a győri adyvárosi Kodály Zoltán utca és Földes Gábor utca találkozásánál.

A 80 milliós beruházás részleteit a helyszínen szerdán rendezett sajtótájékoztatón ismertették Borkai Zsolt polgármester, Radnóti Ákos és Szabó Erik önkormányzati képviselők valamint Prédl Antal, a Győri Útkezelő Szervezet vezetője részvételével.

A Kodály Zoltán és Földes Gábor utca négyágú útkereszteződése hagyományos, KRESZ táblákkal szabályozott csomópont. A járműforgalom az idők során folyamatosan emelkedett, a buszmegállók és intézmények révén pedig mind több gyalogos járt arra.


Videó: OxygenA biztonságos áthaladás - minden közlekedő részéről - egyre több figyelmet és türelmet igényelt.

Ez a baleseti statisztikákon is érződött, az útkezelők felmérése szerint évente 2-3 alkalommal történik rendőrségi helyszíneléssel dokumentált, sérülés nélküli baleset ebben a csomópontban, de koccanásos, ráfutásos balesetek ennél többször is előfordulnak.


Olvasóink már februárban megrajzolták a körforgalom látványtervét hó segítségével - katt a vicces fotóért!
 A körforgalmú kialakítás úgy történik, hogy kerékpáros kapcsolat is épül a Szigethy Attila út és Ifjúság körút között - hangzott el a tájékoztatón. A tervezett objektum átmérője 30 méter lesz - ez megegyezik a Szent Imre út - Magyar utca körforgaloméval.

A jobb térmegvilágítás és kedvezőbb helykihasználás érdekében a körsziget közepére fénytorony építése szerepel a tervekben, így kevesebb közvilágítási oszlopot kell elhelyezni a járda- és kerékpárút mellett.

Az új körforgalom építésétől a szakemberek elsősorban azt remélik, hogy az átkelés rugalmas és biztonságos lesz.

Jelenleg a tervezés utolsó szakasza van soron, a júniusban elkezdődő engedélyezési eljárást követően kezdődhet meg a kivitelezés, amelyre a tervezett 80 milliós bekerülési összeg az útkezelő szervezet költségvetésében rendelkezésre áll.

Amennyiben az engedélyezési eljárás nem húzódik el, az építés a nyári tanszünet második felében történhet meg. Szeptemberben a remények szerint már használhatják a körforgalmat a közlekedők.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. Legs 2013. május 17. 19:22
  „Ez az egész ország egy körforgalom.:((”
 • 49. Goldmund 2013. május 17. 13:38
  „48. DON 2013.05.17. 01:18
  "A körforgalom nem tehénszar, hogy minden fűcsomó mellett meg kell jelennie. "

  Teljesen igazad van. A Tihanyi úti körforgalom pont azért dugul be, mert előtte-utána lámpás kereszteződés van. Ezeket felváltva alkalmazni olyan, mint húslevesbe beletenni a tortát, azzal az érveléssel, hogy külön-külön mindengyik finom és jó.”
 • 48. DON 2013. május 17. 01:18
  „47. urbaniastapista 2013.05.16. 22:13
  Ugye nem gondolod komolyan, hogy 40-nel végig lehet száguldozni a körforgalmon. Nem mindenki születik Fittipaldinak, s akkor még nem beszéltem arról a tipikus magyar szokásról, hogy a körforgalomban is képesek vagyunk dugót okozni. Reggelenként a Kodály-Földes kereszteződéstől nem is oly messze, a Tihanyi-Földes körforgalomnál az iskolások miatt olyan dugók vannak, hogy öröm nézni! Mert a magyar a körforgalmat sem tudja használni. A sok sietős autós tolakszi, hogy minél előbb odaérjen munkába, és megáll a körforgalom kellős közepén, ha épp ott éri utol a sort, nehogy más befurakodjon elé. Így még az sem tud átmenni a kereszteződésen, akinek mesfelé lenne dolga, és ha a tolakodó barom nem állna keresztbe előtte, simán tovább tudna haladni. Én sak röhögni szoktam ezeken az idétlen barmokon, főleg, mikor elkezenek a kialakult sorok közepén dudálni. Van, ahol lámpára van szükség, és van, ahol körforgalomra. A körforgalom nem tehénszar, hogy minden fűcsomó mellett meg kell jelennie. Komoly forgalomfelmérést, környezeti tanulmányt és tervezés igényal csak a kérdés maga, hogy lámpa, vagy körforgalom vagy egyzerű jobbkéz szabály. És ez koránt sem pénz kérdése. Főleg nem ott, ahol egyértelmű, hogy melyik a felsőbbrendű út, s kinek van elsőbbsége. A közelekdési táblákat már régen nem azért gyártják, hogy legyen hova pisálnia a városi vak komondoroknak, hanem azért, hogy a gépjárművel közlekedők helyzetét kontrollálja. Nem csak a KRESZ vizsgán kell tudni, melyik tábla mit jelent.”
 • 47. urbaniastapista 2013. május 16. 22:13
  „#44. Don.
  Egy lámpás kereszteződés jóval több időt (pénzt) vesz el a közlekedőktől, mint egy körforgalom. Az elkerülő úton nem nagy különbség, hogy 60 vagy 40 km/h-ra kell lelassítani egy kereszteződésnél. Pápán tényleg nagyon jól működik, egy kereszteződés max. 10-20 mp veszteség. Csanaknál ennek a többszörösét kell szobrozni éjjel-nappal, hétvégén a lámpáknál.”
 • 46. urbaniastapista 2013. május 16. 22:13
  „#44. Don.
  Egy lámpás kereszteződés jóval több időt (pénzt) vesz el a közlekedőktől, mint egy körforgalom. Az elkerülő úton nem nagy különbség, hogy 60 vagy 40 km/h-ra kell lelassítani egy kereszteződésnél. Pápán tényleg nagyon jól működik, egy kereszteződés max. 10-20 mp veszteség. Csanaknál ennek a többszörösét kell szobrozni éjjel-nappal, hétvégén a lámpáknál.”
 • 45. DON 2013. május 16. 21:37
  „43. Túrabakancs 2013.05.16. 20:04

  Idézek neked egyet a KRESZből:

  e) kijelölt gyalogosátkelőhelyen, valamint a gyalogosátkelőhely előtt személygépkocsival, motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral, kerékpárral és kézikocsival 5 méter, egyéb járművel 15 méter távolságon belül MEGÁLLNI TILOS :)”
 • 44. DON 2013. május 16. 21:33
  „Azért az már elég elmebeteg ötlet, hogy egy településen kívüli kereszteződésbe körforgalmat akarnak egyesek. Az pedig a gyengeelméjűség, és a vezetni nem tudás non plus ultrája, hogy minden lámpás kereszteződésbe körforgalmat akarnak egyesek. Emberek? Hiányzik a szédülés? Igyatok pálinkát, és sétáljatok ki a tízemeletes tetejének szélére! A körforgalom nem azért van, hogy a kedves hétvégi kocsikázónak ne kelljen 45-75 másodpercet álldogálnia a pirosnál, ezzel is elvéve értékes életéből ezeket a drága perceket!
  Meg kel tanulni a KRESZt!, Ezek után nem is tartom hülyeségnek, hogy a sok autósnak újra kelljen vizsgáznia KRESZből, mert ahogy elnézem, itt a legtöbb csak orral előre tud parkolni, egyenes vonalú egyenletesnek nem mondható ötletszerű fékezésekkel tarkított gépjármű irányításra van tehetsége, de vezetni egyik sem tud. Ott lakom a szóban forgó kereszteződésnél, naponta járok arra többször is, de soha nem érzékeltem, hogy veszélyes kereszteződés lenne. Belátható, tiszta és alkalmazkodva a körülményekhez könnyen abszolválható onnan minden irányba a továbbhaladás. Mazsolák! Irány vissza az iskolába, és tessék szépen megtanulni vezetni!”
 • 43. Túrabakancs 2013. május 16. 20:04
  „A Földes Gábor u. 35 sz. előtti gyalogátkelővel semmi gond nincsen, csupán a sokszor szabálytalanul a zebra
  előtt parkoló autósok miatt nem lehet belátni a balról érkező gépkocsikat. Ki kell tiltani kb. 15m-es
  hosszban az ott parkoló kocsikat, és máris megoldódott egy balesetveszélyes szituáció.”
 • 42. ferdo 2013. május 16. 18:05
  „40. kitiltottak

  Ha nem parittyáznák ki a kerékpárosokat, akkor nem lenne a kivezetéseknél autós-kerékpáros konfliktus sem. Mindenki egyszer adna elsőbbséget a többi forgalomban haladónak: a behajtáskor.

  Amúgy az is megérdemelne egy misét, hogy miért hajtanak át a zebrán a kerékpárosok úgy, mint a vak ló? Több kutatás kihozta, hogy azért, mert túlontúl biztonságban érzik magukat. Mivel mindenhol úgy propagálják a szeparált kerékpárutat, mint a "legbiztonságosabb megoldás kerékpárosok számára", ezért a kerékpáros nem is figyel. Úgy érzi biztonságban van. Látja a zebrát (ahol a gyalogosnak elsőbbsége van), és látja a zebra melletti sárga kockás felfestést, és úgy gondolja, hogy itt neki is elsőbbsége van. Végtelenül logikus és egyszerű gondolkodásmód. Ezt az egyet nem veszi figyelembe a tervezés.

  Ez egy koncepcionális hiba. Nem követi a logikus viselkedést (még ha az szabálytalan is). Ezzel életveszélyt teremt. Nézzük meg a másik megoldást: a kerékpáros a forgalomban halad. Nem érzi magát csalóka biztonságban. Figyelnie kell, rá van kényszerítve, hogy figyelemmel kövesse a forgalom alakulását. Az úton megy, a forgalom szerves részeként kell viselkednie. Sokkal inkább jellemző a szabálykövetés a forgalomban kerekezőkre, mint a szeparált infrákon mozgolódókra, amik már szabályos közlekedés mellett is veszélyesek, de a csalárd biztonságérzet és a forgalomtól való szeparáltság illúziója miatt halálos is.

  Egyszer már linkeltem, de linkelem megint: http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/elgazolt_kerekparosok_veszelyesek_az_atvezetesek_gyorben_-_video_kepek/2262389/
  Tanulságos olvasmány.”
 • 41. humer 2013. május 16. 17:23
  „kitiltottak: "A kerékpáros forgalom szinte minden körforgalomban ezen az elven működik.Ha vennék a fáradságot és elsőbbséget adnának az autósnak úgy ahogy a tábla jelzi akkor nincs gond"
  ezzel én nem értek egyet. A körforgalom kialakításába be van kódolva, hogy nem lehet rajta szabályoasn balesetveszély nélkül áthaladni kerékpárral.
  A kerékpáros vonalvezetés olyan, hogy max 5-10 km/h sebességgel lehet megtenni, táblaerdők között szlalomozva, úgy, hogy ott vannak 30cm-re a gyalogosok. A szegélyeknél változóan 5-10 cm padka, vagy rámpa vezet a járdáról az úttestre, amit persze lapos szögben kell bevenni. Közben balról hátulról figyelni a gépjárműveket, amelyek fölérendeltek. Persze ez többszörösen jelentkezik, ha mondjuk balkanyart vennél, ekkor min. 2x kell elsőbbséget adni.
  Sok esetben a kerékpár megadná az elsőbbséget, de a lassítás miatt nem lehet átérni a túloldalra (természetesen a jogszabályokban leírt átláthatóság is le van sajnálva, a középen levő domb/növényzet kitakarja a bent haladókat) .
  Ezzel szemben a gépjármű jól beláthatóan közlelít, maximum 1x ad elsőbbséget a járműveknek.”
 • 40. kitiltottak 2013. május 16. 16:26
  „ferdo
  Általában ezeknél a kérdéseknél egyet szoktam veled érteni,majdnem most is.A kerékpáros forgalom szinte minden körforgalomban ezen az elven működik.Ha vennék a fáradságot és elsőbbséget adnának az autósnak úgy ahogy a tábla jelzi akkor nincs gond.Csak mennek mint a vak ló! Egyedül a gyalogosok lesznek veszélyben a járdára terelt biciklisek miatt,amivel én sem értek egyet.De azt is látom,hogy ez is hungarikum lett már.”
 • 39. ferdo 2013. május 16. 15:27
  „31. kitiltottak
  Még ha a közlekedés biztonságára költenének... Sajnos a gyalogos nagyobb veszélyben lesz, mert kiküldik közéjük a kerékpárosokat, az autós nagyobb veszélyben lesz, mert keresztbe küldik át előtte a kerékpárost, a kerékpáros meg nagyobb veszélyben lesz az előző kettő miatt.

  Szét kellene nézni! A Bajcsy-Teleki körforgalomban is óránként több tucat kerékpáros halad át biztonságosan. Mégis mi indokolja a balesetveszélyes kialakítást? Egy 2x2 sávos úton sem indokolt szeparálni a kerékpárosokat, hát még egy ilyen helyen. Ha ezt így csinálják meg, akkor ismét megvalósul a hivatás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés...”
 • 38. humer 2013. május 16. 11:36
  „szabov 2013.05.16. 11:19 "A körforgalom nagyon praktikus, csak tudni kell használni!"
  - hacsak nem kerékpárral közlekedsz arra, ezt már százszor elmondtuk itt a fórumon
  Mert egyrészt nem lehet rajta szabályosan átkelni, holttérben halad a kerékpár, esetleg direkt rossz irányokból érkeztetik.
  Ezek gépjárművek fölérendelésére épülnek, és nagy tempójú haladására készülnek. A gyalogos alárendelt, és még ez alatt vannak a kerékpárok. (balról hátulról érkezőnek kell rendszeresen elsőbbséget adni)
  - én nem nagyon szoktam ilyen körforgalmakban a szeparációt használni pont ezért (hiába van kint bringatilos, azért az életem fontosabb)”
 • 37. Mankapunka 2013. május 16. 11:26
  „Nem érted, hogy mi a 20 éve toldozott Ifjúság Körutat szeretnénk, ha felújítanák? Képzeld, nem arra lakom, és nem is járok arra minden nap, de mellé tudtak szép kerékpárutat húzni, akkor illő lett volna az útra is költeni.”
 • 36. humer 2013. május 16. 11:23
  „Hát messze van még tőlünk európa, és ez egy újabb értelmetlen és túltervezett megoldás, megakörforgalom egy viszonylag kisebb forgalmú lakókörnyezetben.
  Ha már körforgalom kell, azt megoldhatnák olyan módon, mint a Teleki-Bajcsy, gondolom az 20-30 millióból is kijönne. Esetlg a forgalomcsillapítás a gyalogátkelőhelyek kiemelésével is megtörténhetne.
  A járdára, posta elé és az üzletek bejátától 10cm-re vezetett kerékpárutak pedig eléggé balesetveszélyesek lesznek. (Persze onnantól menni fog a szokásos kampány: a kerékpárosok balesetet okoznak és veszélyeztetik a postára/boltba igyekvő kisnyugdíasokat)
  Azt meg már tényleg nem értem ezektől a dilettáns tervezőktől, hogy miért a zebra után van berajzolva a elsőbbségadás tábla? Mikor az ilyen körforgalmak a tipikus gyalogosgázoló helyszínek, a zebra vonalában még 49 az átlagtempó...”
 • 35. szabov 2013. május 16. 11:19
  „A körforgalom nagyon praktikus, csak tudni kell használni! Sokkal jobb a lámpáknál...”
 • 34. Pepe9111 2013. május 16. 11:10
  „Macizoli! azért elkerülő, hogy el lehessen kerülni Csanakot, gyorsan, kényelmesen. Csak persze a nép idővel ráépült.
  kb olyan ez, mint aki a főút mellé épül, aztán meg reklamál, ha zajos!
  Esetleg érdemes volna az út alatt, vagy felett átjárókat építeni. az se lenne több, legfeljebb kevesebb maradna zsebbe!”
 • 33. macizoli 2013. május 16. 08:52
  „Csatlakozom Valaki véleményéhez! És egyben javaslom a Ménfőcsanakot elkerülő 83-as út összes kereszteződését körforgalmasítani! A terület adott hozzá! (Lásd: PÁPA városát elkerülő 83-ast) ! Éves szinten több millió forint lehet ezen a szakaszon a lámpák üzemeltetése.
  Ezek után már csak az ötletszerűen közlekedő autósokat kellene megtanítani (helyesen) használni a körforgalmakat!”
 • 32. Valaki 2013. május 16. 08:30
  „A körforgalom nagyon praktikus, az összes lámpást ki kellene építeni.
  De még erős a lámpalobbi. :)”
 • 31. kitiltottak 2013. május 16. 07:46
  „A hozzászólások egyik része arról szól,hogy másra is el lehetne költeni 80 millát! Nekik mindig minden másra kell! Az örök ellentmondók! (direkt nem írtam pár szimpatizánsokat)
  A másik felének meg oda kellene a körforgalom amerre ő közlekedik sokat! ide meg felesleges.Aki szerint így van az meg erre-fele nem jár.Csak nagy ritkán.
  Én örülök,hogy a közlekedés biztonságára költenek semmint kiosszák segélyként a munkakerülőknek!
  De ahogy látom a többség is ezen a véleményen van.”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ahol előnnyé válhat a hátrányos helyzet - videó

Pályakezdőket, ötven év felettieket, gyesről visszatérőket, tartósan munkanélkülieket is segíthet a megyei munkaügyi központ. Tovább olvasom