Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Koraszülöttekkel piknikeltünk az Aranyparton

Győrben évente 80-100 koraszülött kisgyermek életét mentik meg. Közülük is bizonyára sokan eljöttek a szombat délutánig tartó koraszülött piknikre.

 A koraszülött mentés biztonságos működtetéséhez évente legalább 400 millió forintos állami támogatásra lenne szükség, az összeg valamivel több mint a feléből kénytelenek gazdálkodni a centrumhoz tartozó orvosok, nővérek és a munkatársak.  Pedig a kis súllyal világra jött babák egyetlen esélye a túlélésre a gyorsaság, a szakszerű segítség és az odaadó gondozás.

A győri Petz Aladár Megyei Oktatókórház legkedvesebb képes tablója a PIC-en (Perinatális Intenzív Centrum) található: egykor az osztályon ápolt babák fotójából összeállított mozaik, ahonnan mosolygós szemek tükrözik az itt kapott gondoskodást. Győrben évente 80-100 koraszülött és beteg kisgyermek életét mentik meg. Közülük is bizonyára sokan eljöttek a szombat délutánig tartó koraszülött piknikre, ahol sokféle játék: arcfestés, bohócdoktor, színház és az anyukák által sütött finomságokból terüljasztalkám várta a résztvevőket.

Mi a korai?

Egy érett újszülött a 37 - 40. terhességi hétre születik kb. 3000-3500 grammal, koraszülötteknek a 37. terhességi hét előtt született babákat nevezzük.

Általában kis, 2500 gramm alatti súllyal jönnek a világra. Nem csupán kisebbek a normálisnál, más testarányokkal rendelkeznek, és különböző szerveik is eltérően működnek. Tüdejük, idegrendszerük, agyuk fejletlenebb, a különböző fertőzésekre is hajlamosabbak. Az idegrendszer éretlenségéből következően a koraszülötteknek mások a reflexei, reakciói és eltérően is viselkednek.

Segítség lehet:

A koraszülött mentést segítő Egészséges Újszülöttekért Alapítvány munkatársainak, ezen keresztül pedig az újszülötteknek az OTP 11737007-20712734-es számlaszámán bárki segíthet, ha csekken szeretné ezt megtenni a támogató, csekket az alexym@petz.gyor.hu e-mail címen is kérhet.

Fotók: Harcsás Judit

Olvasóink írták

 • 6. lolita 2009. augusztus 20. 22:37
  „Kedves cicuka!Nemi fogalmam van de biztos nem olyan sok mint neked,ettöl függetlenül dr.Alexy egy nagyon becsületes es megbizhato orvos es termeszetes aki teheti adakozzon,es nem ertem problemadat.Es biztos elhihetö a penz jo helyre megy.”
 • 5. cicuka 2009. augusztus 20. 13:18
  „Kedves lolita!! minek irogatsz ha fogalmad sincs a dolgokról?
  Az én kisfiam 3 hétig feküdt Alexy dr. kezei között,neki köszönhetem amit elért a fiam idáig,azt hogy egészséges és igen is mindenki adakozzon nekik ha megteheti!!Te meg ne irogass idiótaságokat.inkább becsülni kéne őket hogy segiteni akarnak a kórháznak.”
 • 4. lolita 2009. augusztus 19. 09:52
  „Kedves Zsuzsi21!Ez teljesen normalis hogy koraszülöttekre jobban odakell figyelni,es mindent megtenni megmentesükre.Dolgoztam korhazban es tudom hogy a penz nagy ur,vagyis adakozas persze nem kötelezö tudjuk.”
 • 3. Zsuzsi21 2009. augusztus 18. 09:58
  „Lolita..nem értem mért kell mindent kritizálni..itt gyerekekről van szó nem lökött témákról.Trudernek teljes mértékben igaza van,és ez maraggyon is így mindig,és minnél több picúrt mentsenek meg!!!:)”
 • 2. Truder 2009. augusztus 17. 11:50
  „Kedves Lolita,nem azért van a cikk,hogy adakozzanak.Nekem volt koraszülött gyerekem,tudom mit jelent aggódni egy maroknyi csöppségért.Ezt csak azok tudják jobban,akik áldozatos,fáradságot nem kímélő odaadó munkájukkal azon vannak,hogy a nehéz anyagi körülmények ellenére minél több kisembernek esélyt adjanak az életben maradáshoz.Ha valamelyik kórházi osztály,akkor a koraszülött megérdemelné,hogy nagyobb odafigyelést és megbecsülést kapjon!
  Hála Alexy doktor lelkes csapatának,évről évre megrendezik a koraszülött találkozót,színes programokkal kedveskedve a kicsiknek!
  Nem kötelező adakozni,de lehet,és ezt bárki,bármikor megteheti,a találkozótól függetlenül,a fenti számla számon...
  Itt biztos,hogy jó helyre kerül a pénz.”
 • 1. lolita 2009. augusztus 17. 03:36
  „Ja ertem! Ezert olyan fontos ez a cikk hogy adakozzanak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palacsintarekord: több, mint 5000 darab egy nap alatt

Megdöntötte a 24 órás palacsintasütés világrekordját a győrújbaráti Sulyok Péter az Ikrényi… Tovább olvasom