Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Koponyák Győrben: 1200 csontváz került elő a föld alól

Győr - Emberi koponyát fényképezett le olvasónk, a lelet méltatlan módon az itt folyó parkolóberuházás kellékének, egy hordónak a tetején árválkodott. A győri Bisinger sétány száz éve még temető volt, s az elmúlt években körülbelül 1200 csontváz került elő a föld alól.


Aki fél a kísértethistóriáktól, annak a Bisinger sétányt nem ajánljuk lakhelynek. A régi temető megszűnte után hosszú évtizedekig egyáltalán nem végeztek exhumálást, a tetemek csak az egyes beruházások során kerültek ki a földből és jutottak el végső nyughelyükre: közös sírba vagy a múzeum kezei közé. Viszont a majd száz év során a földet annyit bolygatták, hogy a halottak maradványai nem feltétlenül elkülöníthetőek, s régészetileg értékes, valamint 100–120 éves csontvázak sokszor egy helyről kerülnek elő. De erre rögtön visszatérünk.

Azt bajos volna kinyomozni, hogy ki rakta ki a hordóra – lehet, hogy épp valamelyik felmenőjének – a koponyáját, de nekünk már egy olvasó küldte be a kegyeletsértésről tanúskodó képet. Természetesen megkerestük az épülő parkolóház kivitelezését végző céget, amelynek képviselője mélyen felháborodott az eseten. A társaság illetékese szerint csak valamilyen gonosz tréfáról lehet szó, hiszen munka közben folyamatosan dolgoznak, jönnek-mennek a munkások, a tervező és a műszaki cégek emberei, s bizonyosan észrevették volna munkaidőben a koponyát. Sőt, tette hozzá, az emberi lelet nem is kerülhetett volna ekkor a hordóra, mivel azonnal értesítenék a kommunális szolgáltatót. A beruházást megelőző régészeti feltárás körülbelül négy hete zárult le: a régészeti szempontból fontos leleteket a múzeum, a pusztán kegyeletre váró csontvázakat a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. szállította el az e célra szolgáló ládákban.

Senki nem tudhatja, hogy mi van még a föld alatt, csak sejteni lehet, hogy a csontok nagy részét már kiásták. Hiszen korábban egy sor társasház, jóval később az iparkamara épült fel, a közeli múltban pedig elkészült a Nádor aluljáró és az Ibis Hotel. Félelmetes számot fogunk mondani: az aluljáróhoz, a szállodához és az épülő parkolóházhoz szükséges feltárás során körülbelül 1200 ember földi maradványait emelték ki a földből, csak a most feltárt, több mint ezer négyzetméteren 650-et – tudatta Bíró Szilvia, az ásatások vezetője.

Koponya a hordón: Az olvasónk által beküldött kép magáért beszél, a kivitelező szerint ez gonosz tréfa.
Koponya a hordón: Az olvasónk által beküldött kép magáért beszél, a kivitelező szerint ez gonosz tréfa.


A régész elmondta: találtak egy szakaszt a temető nyugati falából is a parkolóház mellett, de hogy a másik irányban hol a határa a körülbelül háromszáz éven át használt kegyeleti helynek, nem tudni. A régi és – muzeológus szemmel nézve – "új" sírok között nem lehet vonalat húzni, de az biztos, hogy például a korábban épült Ibis Hotel alatt többnyire XVII–XVIII. századi, most pedig nagyobbrészt XIX–XX. századi nyughelyekre leltek, úgy tűnik tehát, hogy a győri gyökerekkel rendelkezők déd-, ük- vagy szépszüleit főként a vasút felé eső oldalon helyezték örök nyugalomra. Azt nem tudjuk – tette hozzá a régész –, hogy amikor a társasházak épültek, akkor vajon csak a házalapokat tárták-e fel – ahogy napjainkban szokás –, vagy pedig a zöldterületeket is. De így is, úgy is valószínű, hogy a csontvázak jelentős részét már kiásták, és azt is borítékolhatjuk, hogy jelentős beruházást már nem végeznek a sétányon.

Horváth Mária Stefánia győri helytörténész tájékoztatása szerint a "rác", vagyis belvárosi temetőben utoljára 1917-ben helyeztek örök nyugalomra halottat. Később egy 1942-es rendelet kimondta, hogy a tetemeket – amelyeket a hozzátartozók nem helyeztettek át az 1912-ben nyílt nádorvárosi temetőbe – exhumálja és közös sírban hantolja el a város. A második világháború miatt azonban ez is, mint annyi más, elvarratlan maradt. A régész Bíró Szilvia szerint viszont a feltárt, üres sírok számából kiderül, hogy a halottaknak mindössze egy százalékát exhumálták hajdanán, így a csontok végül csak a különböző beruházások során kerültek át Nádorvárosba.

Ott hantolták el a most kiásott maradványokat is, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. a 23-as parcellában ásott közös sírba helyeztette el a holtakat a Jószív temetkezési vállalat bevonásával. Jövő héten pedig egy fekete gránittáblát állítanak itt, ezzel a szöveggel: "A megszűnt belvárosi köztemető elhunytjainak emlékére, 2009". Ezzel bizony egy nagyon régi szálat varr el a város élők és kegyeletre váró holtak között.

Olvasóink írták

 • 11. Révfalusi-szúnyog 2009. június 20. 23:30
  „Valamikor ebben a temetőben nyugodott Jedlik Ányos is. A temető felszámolásakor a bencések egy új kriptát építettek a mai köztemetőben, ahová átvitték halottaikat, de Jedlik Ányos még sincsen ott. Ez nemrégiben derült ki. Egyszerűen nem tudni felőle és róla. Az ő koponyája is lehet a hordóra kiállított. A méltóságról való pampogás és a körtöltés melletti temető között bizony összefüggés van.
  Ami a lakóparkot illeti, úgy tudtam, az izraeli engel csoport rég visszalépett. Ez most itt rossz hír. Megvan a holnapi kirándulás-programom, elmegyek leolvasni a neveket, aztán majd, egy kis elemzéssel együtt felteszem ide a tapasztalatomat.”
 • 10. LaczóBalázs 2009. június 20. 22:27
  „Tisztelt Kisem, nem 56 év alatt került elő ennyi, hanem az elmúlt néhány évben: a hotel, az aluljáró és a parkolóház építése előtt. Azt, hogy a negyvenes évek óta hány csontvázat exhumáltak, ma már bajos volna kideríteni.
  Üdv:
  Laczó Balázs”
 • 9. Túrabakancs 2009. június 20. 19:39
  „tibi-a!
  Igazad lehet már csak azért is, mert a családnevek azok esetében akik ott laknak, csupa szép magyaros hangzású! Egyértelmű hogy kiknek épültek ezek a monstrumok!”
 • 8. tibi-a 2009. június 20. 18:57
  „moderálva off”
 • 7. patriot 2009. június 20. 18:04
  „moderálva”
 • 6. tibi-a 2009. június 20. 17:36
  „Ez egy, nem zsidó temető volt ugye?

  Nem volt és nincs jajgatás, méltóságról.
  Bezzeg a körtöltési az úgy be van kerítve, mint Palesztinában. (a gyomrom forog tőle)”
 • 5. bugriskin 2009. június 20. 14:44
  „Lehet, hogy itt is a régészek pepecseltek?”
 • 4. Gab2000 2009. június 20. 13:05
  „Véletlenül nem ugyanaz a kivitelező cég mint a Széchenyi téren?”
 • 3. Boróka53 2009. június 20. 12:37
  „Borzalom!!! Megint egy "tett", aminek persze nincs "tettese"!!! Gondolom a "többezer munkás" közül nem lehet kideríteni, ki volt ilyen "mókás-morbid kedvében"... nanemáááááán.....”
 • 2. kisem 2009. június 20. 11:28
  „A cím kellően hatásvadász.
  Előkerülhetett annyi, "alig" 56 év időtartam alatt.”
 • 1. NoBo 2009. június 20. 10:30
  „"Aki fél a kísértethistóriáktól...": P.O.L.T.E.R.G.E.I.S.T”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégére fel! - Jöhet eső: Megyünk! - Programajánló

A fanyalgók kedvéért ezen a hétvégén nem kocsival megyünk programot vadászni. De így is jól érezzük… Tovább olvasom