Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Komszol Gazda tanácsa:Kezdődhet a veteményezés

Győr - Az előrejelzések szerint végre kedvezőbbre fordulnak az időjárási viszonyok a kertészkedéshez. Melegszik a levegő, ennek köszönhetően a talaj hőmérséklete is lassan eléri a csírázáshoz szükséges optimumot.
– Az egyik legjelentősebb tennivaló ilyenkor a korai vetésű növények magjainak szakszerű vetése. Ehhez megfelelően előkészített, jó minőségű és apró szerkezetű talajra van szükség. Amennyiben az ősz folyamán nem történt meg a szervesanyag-utánpótlás, akkor ezt most komposzt talajba juttatásával pótolhatjuk – tanácsolja „Komszol Gazda", Sindulár Lajos, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. dísznövénytelepének vezetője.
A bevetendő területet 1–2 centiméter vastagon terítsük meg komposzttal, majd motoros kapával alaposan dolgozzuk bele a talajba. A szükséges komposztmennyiség 100 négyzetméterenként 1–2 köbméter.

Amennyiben a talajszerkezetet is javítani kívánjuk, a bedolgozás előtt 6–8 centiméter vastagon kell a komposztot a felszínre teríteni. Utóbbi esetben a komposzt-anyagszükséglet 100 négyzetméterenként 6–8 köbméter.
– A komposzt az érés során közel hetven Celsius-fokra melegszik fel, ennek köszönhetően minden kórokozótól, parazitától és életképes gyommagtól mentesül. Ez egyben az istállótrágyával szembeni legnagyobb előnye. Jobb, mint a műtrágya, talajjavító hatása a kedvező tápanyag-összetétele mellett magas humusztartalmának és porózus, morzsalékos állagának köszönhető. Hatása tartósabb, jelentős mikroelem-tartalma révén az egyoldalú tápanyag-utánpótlás is elkerülhető – magyarázza Sindulár Lajos.

A terítés és a rotálás után alakítsuk ki a magágyat. Apró magvak esetében 1,2 méter az ideális ágyszélesség. Az egyes növények vetési sűrűsége eltérő, ezért a csomagoláson lévő információkat olvassuk el, hasznosítsuk azokat.

– Az ágyba szórt magokat a magkeresztmetszethez képest ötszörös vastagságú talajjal takarjuk. Ha van rá lehetőségünk, akkor könnyű maghengerrel tömörítsük a felületet. Fontos az öntözés. Amennyiben az elültetett magokat megöntöztük, akkor folyamatosan locsolni szükséges. A szakaszos vízadagolás tönkreteszi a vetést, munkánk kárba vész – javasolja Komszol Gazda.

A napokban el lehet vetni többek között a borsó, a sárgarépa, a petrezselyem, a retek, a sóska, a spenót és a saláta magjait. A melegigényes növények vetésével – mint a bab és a burgonya – még ajánlatos várni. Ajánlott a vetésforgó alkalmazása. Ugyanazt a növényt ne ültessük a tavalyi helyére, mert hosszabb idő alatt így kizsaroljuk a termesztőközeget.

A komposzt felhasználásával kapcsolatos kérdésekre Komszol Gazda a komposzt@komszol.hu e-mail címen válaszol.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megjelent a Kisalföldi építész könyv

Győr-Moson-Sopron - Megjelent a Kisalföld-könyvek sorozat legújabb kiadványa, az építészkönyv. A… Tovább olvasom