Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Komszol Gazda tanácsai: Aktuális munkák a kiskertekben

Győr - Aki ősszel nem ültette el a gyümölcsfákat, a díszfákat vagy a bogyós gyümölcsök vesszőit, az még pótolhatja. A fűtött fóliasátorban is indul a munka, a megfelelő talaj-előkészítés után kezdődhet a magvetés.
– A gyümölcs- és díszfák ültetését tervezzük meg alaposan.
Erre egyrészt azért van szükség, mert minden gyümölcsfafajtának más a fény-, a hő- és vízigénye, másrészt fáink évekig ott fognak állni, ahová ültetjük őket – mondta elöljáróban „Komszol Gazda", Sindulár Lajos, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. dísznövénytelepének vezetője.
Almánál 3 méter, őszibaracknál 3–4 méter, cseresznyénél, meggynél és sárgabaracknál 5 méter az ajánlott tőtávolság.

– Beszerzéskor ügyeljünk arra, hogy növényeink egészségesek legyenek, s a szállítás után lehetőség szerint gyorsan ültessük el azokat. Kis fáink jelentős életerővel rendelkeznek, ennek ellenére nagy jelentősége van annak, hogy milyen környezetben kell a gyökereknek megkötniük a fát. Éppen ezért javaslom, hogy minden egyes ültetőgödörbe adagoljunk három-öt liter komposztot.

Ültetés után öntözzünk, de ne csak egy alkalommal, hanem tavasszal folyamatosan.

– A szőlő, a málna és a ribiszke telepítésekor gödrönként fél-egy liter komposzt ültetés előtti talajba juttatásával segíthetjük növényeink gyökeresedését – tanácsolta Sindulár Lajos.

A növényvédelemmel kapcsolatban Komszol Gazda felhívta a figyelmet: tafrinás levélgombásodás megelőzése érdekében az őszibarackfáinkat piros bimbós állapotig szélcsendes időben permetezhetjük réztartalmú szerekkel. Később már csak rézpótlókat használjunk, ilyen például az Ortocid, a Dithane és a Buvicid.

– Fűtött fóliánkban vethetjük a paprika, a paradicsom és az uborka magjait. A vetésre szánt talajt egyötöd rész komposzttal alaposan keverjük össze, majd ebből készítsük a magágyat. Általános szabály, hogy az elültetett magok feletti takaróföld a mag keresztmetszetének háromszorosa lehet. Nagyon fontos az öntözés, ezt úgy végezzük, hogy a komposzttal dúsított talajba került magokat ne mossuk ki a földből – hangsúlyozta Sindulár Lajos.

A kertészkedéssel és a komposzt felhasználásával kapcsolatos kérdések megválaszolására Komszol Gazda a komposzt@komszol.hu e-mail címen áll az olvasók rendelkezésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az összefogásban bíznak: A tűz után csak a remény maradt

Tét - A mecséri Pintérékhez kísértetiesen hasonlóan rosszul kezdődött az idei év Nyáriéknál Téten,… Tovább olvasom