Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 11°C | 24°C Még több cikk.

Kollégiumok: nyaranta szállodává alakulnak

Győr-Moson-Sopron - A kollégiumokat egyre több intézmény hasznosítja kereskedelmi szálláshelyként a vakációban. Így nyáron is megkeresik a fenntartási költségeket, sőt, a turisztikai főszezonban befolyó bevételből még rekonstrukciókra is futja.
A felsőoktatás fejlesztésére szánt pénzekből sokat költött a szaktárca kollégiumi beruházásokra. Országszerte több impozáns diákszálló épült a főiskolák, egyetemek mellé. A megrendelőknek a célja kettős: a komfortos szobáik talán nagyobb vonzerővel bírnak a tovább tanulni szándékozóknál, a szállodai szintű szolgáltatással pedig a vakációra hazautazó diákok helyén turistákat fogadhatnak.

Akár egy hotelben, az egyetemi kollégium recepcióján is készségesen útbaigazítják a vendégeket. Fotó: Magasi Dávid
Akár egy hotelben, az egyetemi kollégium recepcióján is készségesen útbaigazítják a vendégeket. Fotó: Magasi Dávid

A fürdőszobás, főzőfülkés, internettel és telefonnal ellátott lakrészek ugyanis kiválóan alkalmasak arra, hogy nyaranta szálláshelyként is működjenek. Az iskola egész éven át hasznosítja a szobáit, az olcsóbb szálláshelyeket keresők – többnyire fiatalok – pedig vékonyabb pénztárcával is nyaralhatnak.

Üdülési csekkel is fizethetünk
A soproni egyetem kollégiumi szobáit egy kifejezetten erre a célra létrejött társaság hasznosítja.
– A város több pontján összesen 950 kollégiumi férőhellyel rendelkezünk, nyaranta ezeket kereskedelmi szálláshelyként értékesítjük – mondta el Polgár Rudolf, az Universitas Fidelissima Kft. ügyvezetője. – A VOLT Fesztivál idején minden hely elkelt, de a kihasználtságra most sincs panasz. Egyre több csatornán népszerűsítjük a folyamatosan megújuló kollégiumot, üdülési csekket is beválthatnak nálunk. A hagyományos szoba – zuhanyzó, WC a folyosón – 2400 forint, a felszerelt apartman konyhával, fürdővel 3000 forintba kerül fejenként.

A kicsik gyakran üresek
– Az idén mindössze két alkalommal fogadunk vendégeket a kollégiumban, egy-egy éjszakára. Kölcsönösségi alapon működik a dolog, katolikus iskolák diákjainak adunk szállást alkalmanként. Egyébként nem érné meg az üdültetés, hiszen a fenntartás költsége, a személyzet bére olyan magasra srófolná az árakat, hogy nem volnánk versenyképesek a piacon – nyilatkozta dr. Kovács András, a soproni Szent Orsolya-iskola igazgatója.

A Lippai János szakképző iskola kollégiuma már gyakrabban fogad vendégeket Sopronban. – A szünidőben mindig kiadjuk a szobáinkat – tájékoztatta a Kisalföldet Gruber László, az intézmény igazgatóhelyettese. – A 72 helyre diákokat, felnőtteket egyaránt fogadunk. Szobáink négyágyasak, a vizesblokk a folyosón van. A szállás díja 1800 forint egy főre, a bevételt a kollégium fejlesztésére fordítjuk.

A Hotel Famulus kollégiuma idén nyáron először működik ifjúsági szállásként, akár turistákat is fogad egészen új épületében.Fotó: Bertleff András
A Hotel Famulus kollégiuma idén nyáron először működik ifjúsági szállásként, akár turistákat is fogad egészen új épületében.Fotó: Bertleff András


A Mosoni-Duna partjánál
A győri Széchenyi István Egyetem épületeihez kapcsolódó kollégium szobái nyáron egészen közel a Mosoni-Duna partjához ezernyolcszáz szabad ágyat jelentenének, azonban ilyenkor is több száz diák lakik itt. Szakkollégisták és azok a hallgatók, akik a nyári gyakorlatukat a városban töltik vagy a leendő elsősök felkészítésében vesznek részt. Idén felújításokat is végeznek itt, fürdőblokkokat, ablakokat cserélnek, ahol pedig a munkálatok folynak, ott nem lehet megszállni. Egyébként jellemzően nagyobb városi sport- és kulturális rendezvényekhez kapcsolódóan adja ki az egyetem a kétágyas szobákat nagyobb létszámú csoportoknak. Egy éjszaka egy személyre 1500 forint, amihez hozzájön még az áfa és az idegenforgalmi adó. A kihasználtság így változó, de népszerű nyáron is a kollégium, ilyenkor sem üres, hanem élettel teli.

Egészen új youth hostel
A Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karának Győrben két helyen van kollégiuma. Az egyik Marcalvárosban, a Cuha utcában, ahol ilyenkor végzik felújítást, a karbantartási munkákat. Ezúttal nagyobb átalakítás részeként ablakokat cserélnek, ezért ott ezen a nyáron nem lehet megszállni. Viszont az új tanszálló, a Hotel Famulus kollégiuma ezekben a hónapokban a külföldön ismeretes youth hostelként, kétcsillagos ifjúsági szállásként működik. Az Árkád bevásárlóközpont szomszédságában, az új épületben kétszer két ágyas szobákhoz tartozik egy fürdő és főzőpult. 160–170 hely kiadó, mert vannak kollégisták, akik ebben az időszakban is itt maradnak, egy ágy éjszakánként 3100 forintba kerül idegenforgalmi adóval együtt. Ez az első nyári szezonja a diákszállónak – hiszen tavaly szeptemberben nyitott a kar négycsillagos oktatószállodája és a hozzá tartozó kollégium is –, de már magas kihasználtsági aránya. Az Apáczai nyári egyetemének résztvevői szálltak meg itt és átutazó csoportok, sportversenyek résztvevői. Egyéni vendégek, családok, turisták egyelőre kevésbé veszik igénybe.

Olvasóink írták

  • 2. Városi Kollégium 2008. július 30. 05:02
    „Mosonmagyaróvár se maradjon ki! A helyi Városi Kollégium egész nyáron fogadja a vendégeket.Elsősorban csoportoknak ideális szálláshely. Többféle tábornak adtunk otthont a szünidőben.(kerékpáros,anyanyelv ápolók,judos).Ugyanakkor baráti társaságok, családok is szívesen választottak minket.Még a vakáció utolsó előtti napján is lesznek vendégeink.Érdemes tájékozódni a www.varosikollegium-movar.egalnet.hu weboldalról.
    Simon Zsuzsanna igazgató”
  • 1. győri_man 2008. július 29. 10:14
    „ha balatonra megyek mindig a veszprémi koleszban veszek ki szobát, mert nagyon olcsó, igényesek a szobák és a balaton sincs messze + veszprémben is van mit nézni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pótjelentkezés, tanácsadás

Győr - A Széchenyi István Egyetem augusztus 13-ig pótjelentkezést hirdetett. A lehetőségek… Tovább olvasom