Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Kölcsönzött dolgozók kompenzációjáról

Kurdi Ferenc, a Pannon-Work Zrt. értékesítési vezetője adott szakértői tájékoztatást a témában, ami több embert is érint megyénkben, azonban olvasónk kérdésére egyelőre nem lehet határozott választ adni.
Olvasói kérdés
Sajnos a mi főnökünk szerint nekünk azért nem jár a bérkompenzáció, mert kölcsönzött dolgozók vagyunk. Én úgy tudom, nem lehet különbséget tenni a kölcsönzöttek és a nem kölcsönzöttek között. Minimálbéres, kevesebbet kereső.

Kurdi Ferenc, a Pannon-Work Zrt. értékesítési vezetője adott szakértői tájékoztatást a témában, ami több embert is érint megyénkben, azonban olvasónk kérdésére egyelőre nem lehet határozott választ adni.

A munka törvénykönyve szerint ugyanis a kölcsönzött dolgozók feletti munkáltatói jogkört a kölcsönbeadó – a kölcsönző cég, ahol a dolgozónak tényleges munkaszerződése van – és a kölcsönvevő – ahol a dolgozó ténylegesen dolgozik – megosztva gyakorolják.

A hatályos törvény jelenlegi szövege alapján viszont nem egyértelmű, hogy a bérkompenzáció esetén melyik fél tekintendő munkáltatónak, ezért a szakminisztériumban jelenleg folyik a törvény megfogalmazásának pontosítása. Ha a kölcsönző cég minősül majd munkáltatónak ebből a szempontból, és vállalja a bérkompenzáció meg nem adásával járó hátrányokat (nem indul közbeszerzési pályázatokon, nem kap szociális hozzájárulási támogatást), akkor nem lesz kötelessége megadni a bérkompenzációt. Ha a kölcsönvevő minősül majd munkáltatónak, akkor meg kell adnia a bérkompenzációt abban az esetben, ha a többi munkavállalójának is megadta.

Ha olvasónk bruttó alapbére tavaly a hatályos minimálbér volt és idén is minimálbért kap, akkor csak abban az esetben lesz lehetősége további bérkompenzációra, ha a munkáltató a többi munkavállalójának a minimálbér emelkedésénél magasabb arányú, azaz 26 százalékosnál nagyobb béremelést, kompenzációt adott.

Mindezek alapján olvasónk ahhoz a céghez fordulhat ügyével, amellyel munkaszerződést kötött, amelyik kölcsönbe adta, de ezt csak később érdemes megtennie, mert pontosan értelmezhető jogi szabályozás hiányában még valószínűleg nem tudnak neki segíteni.

Olvasóink írták

 • 2. FrankieBoy 2012. március 08. 16:33
  „Kedves xverax!
  Igen, mi is ismerünk ilyen "kölcsönzőket" is... :)))
  Szerencsére, nem őket tartjuk versenytársainknak.
  Ami a szabadrablást illeti, ne nézzük annyira hülyének a kölcsönzést igénybe vevő cégeket, hogy indokolatlanul magas árat elfogadjanak.
  Az ugye megint más, ha egy "kölcsönző" nem jelenti be a dolgozóit, nem fizet utánuk járulékokat, nem fizeti be az áfát, milliárdos köztartozást halmoz fel... aztán bedől, mert hát Kajmán-szigeteki off-shore cég volt....
  Ez az igazi probléma a munkaerő-kölcsönzésben, sajnos!
  Üdv,
  Kurdi Ferenc”
 • 1. xverax 2012. március 07. 08:54
  „Munkaerőkölcsönzés=szabadrablás.
  Eszement sok pénzt összeszednek a melósból.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Restikből kormányablakok?

A MÁV Zrt. az idén megveszi a Resti Zrt.-t, így a kezébe kerülnek a cég pályaudvarokon, állomásokon… Tovább olvasom