Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 2°C | 19°C Még több cikk.

Kódolt volt a recepthamisítók lebukása

Győr-Moson-Sopron - A gyógyszerészek szinte mindig ellenőrzik a nagy értékű pirulák vényeit – van, hogy többen is, így szinte törvényszerű volt, hogy a recepthamisítók lebuktak. A szakorvos pedig azt mondja, gyógyszertárakban bevizsgált szereket lehet kapni, így nem ez jelent veszélyt, hanem az, ha kontrollálatlanul fogyasztja azokat valaki.
Összesen 67 millió forintnyi kárt okozott hamis orvosi vények gyógyszertári beváltásával három győri lakos; ellenük csalás miatt indult eljárás – adtuk hírül. Az üzlet a csalóknál abban teljesedett ki, hogy a nagy értékű gyógyszereket olcsóbban értékesítették. Azt is megírtuk, hogy a növekedési hormont tartalmazó szereket vélhetően sportolók is beszedhették, de kérdés lehet, hogy ezzel veszélyeztették-e a saját egészségüket.

Dr. Bugovics Elemér azt mondja, közforgalmú patikákban bevizsgált gyógyszereket lehet csak kapni, így az a veszély, hogy ismeretlen összetételű pirulához jutottak azok (a sportolók), akik az olcsóbb ajánlaton kapva-kaptak, megnyugodhatnak: nem tették ki magukat nagy veszélynek. Persze az sem mindegy – teszi hozzá a patológus szakorvos –, hogy mennyit szedtek be belőlük. Példának nem is ezeket a hormontablettákat, hanem a potencianövelő szereket hozza fel, amelyek például a vérnyomásproblémákkal küzdő pácienseknél végzetesek is lehetnek. A piacon forgó egyéb tablettákról pedig – hiszen ilyenek is forognak, s nem csak a sportolók körében – Bugovics doktor azt mondja, a legnagyobb előnyük szerencsére az, hogy többségük éppen azért hamis, mert a hatóanyagokat kihagyják belőlük.

Felvetődhet az is: a receptekkel hogyan bukhattak le a csalók? Gyógyszerészt kérdeztük erről, aki elmondta: ha nagy értékű pirulák kiváltásáról van szó (márpedig ez esetben arról volt), akkor kétszer is megnézik a vényeket. Először is az orvos pecsétjét, aztán az aláírását; de az elkövetők valószínűleg azt sem tudták, hogy idén január elsejétől annak az orvosnak, akinek nincs jogosítványa az adott szer felírására (itt megint csak erről volt szó), külön rubrikában kell jeleznie annak a szakorvosnak a nevét, aki javasolta a szer felírását. A Kisalföldnek nyilatkozó gyógyszerész azt állítja, kollégája azt tette, ami ilyenkor a protokolleljárás, így szinte törvényszerű volt az elkövetők lebukása.

A megyében nem nyomoztak

A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, Kálmán Gabriella megkeresésünkre úgy tájékoztatott, hogy a megyében nem nyomoztak a rendőrkapitányságok recepthamisítás miatt az elmúlt években. A veszprémi esetnek lehetnek megyei, illetve győri érintettjei, orvosok, illetve akiknek a tajszámával visszaéltek a gyanúsítottak, azonban az üggyel kapcsolatban nincs információjuk. A Veszprém megyei főkapitányság végzi a nyomozást.

Olvasóink írták

  • 1. s.margit 2009. március 22. 13:36
    „Ezért emelik a gyógyszer árát mert egyesek ilyet csinálnak. Még szerencse.hogy felfigyelt a gyógyszerész.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos döntőbe jutott a Krúdy-gimnázium csapata

Győr - Kilencven csapat indult a nyugat-dunántúli régióban (ennek fele megyénkből) a RangAdó… Tovább olvasom