Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Klassz terasz vadászat gyümölcslével Győrben

A május 25-i héten, perzselő napon, nyári hőségben látogattunk meg öt, terasszal rendelkező ’vendéglátóipari egységet’ Győrben. Kávézó, fakocsma, kávézó és büfé, falusi krimó, külvárosi beton placc – ők voltak az idei első, részben alkoholmentes terasztesztelő túra alanyai. Nem voltak teljesíthetetlen kívánságaink és nem hoztuk zavarba a pincéreket kirívó magatartással – rendeltünk és kíváncsiskodtunk. A meglátogatott öt, teraszos ’egység’ egyikében sem voltak kiugróan rossz tapasztalataink, akadálymentesítés szempontjából azonban nagyon rossz az arány.

Mivel szezon előtt járunk, nem igazán ülhettünk rá a nagy nyári hangulatra, amikor már koradélután is tömegben lehet sziesztázni egy teraszos kávézóban. A tűző nap, a harminc celsius fok közeli hőmérséklet és a terv miatt, hogy nem csak két helyet szerettünk volna meglátogatni, a sörözést első szándékból kizártuk.

Patio

Elsőként a Patioban foglaltunk helyet, az egyik, Kisfaludy utca felé eső asztalnál. Az épület délután háromkor már árnyékot adott, az előttünk lévő asztalnál 20 év körüli lányok ültek kicsi topban, az agyamon pedig hamar átvillant, milyen hozzászólások lesznek ezek után a cikkhez, ha ezt leírom.

A pincér srácra udvarias egy percet kellett várni: miután elhelyezkedtünk, az előttünk érkező hölgyek után, tőlünk is felvette a rendelést. Három perccel később landolt a két paradicsomlé az asztalon, flancos pohár, jégkocka nem volt benne, mert nem kértem, így is pont kellemesen hideg volt. A terasz viszonylag nagy székei között, egy kis vezetési rutinnal, babakocsival is el tudunk gurulni, mivel nem dobogón helyezkedik el, kerekesszékkel is könnyen megközelíthető. Nem csak a főbejárat felőli, szélesebben sávban elhelyezett asztaloknál, hanem oldalt is, ahol mi ültünk.

Több ponton is óriás cserepekbe helyezett, magasra nőtt növényekkel próbálnak intimebb légkört varázsolni a helynek. A Patio, ugye nem kis helyet foglal el a sétálóutcából, így a járókelők számára a teraszon hesselő közönség kicsit furcsán hat, belülről viszont nem volt viszolyogtató ez a helyzet. Ezen sokat lendítenek, az említett növények, kicsit az „el vagyok takarva, nem lát senki" érzés illúzióját keltik.

A két paradicsomléért 698 forintot fizettem, mivel azonban nem ármustrán vagyunk, nem tudom ezért „lerántani" a teraszt.

Pozitívum:
- kényelem
- megközelíthetőség babakocsival és kerekesszékkel is
- kiszolgálás minősége
- atmoszféra
- kaptunk blokkot

Negatívum: -
Bohém Tanya


A Győri Nemzeti Színház oldalánál, tavaly nyílt fakocsma, kellemes kis koccintó tanya télen is, ha időben találunk szabad helyet odabenn. Ezután biztosan fogunk, ugyanis egy kellemes terasszal rukkoltak elő a főszezonra. A nem túl nagy placc, visszahúzható, nem otromba ponyvával fedett. Fadobogón, fa székek és asztalok - amilyen egyszerű annyira ízléses berendezés.

Elhelyezkedtünk a kényelmes székeken, körülbelül két perc múlva, már fel is vették a rendelésünket, mivel paradicsomlé nem volt, őszilevet kértem. A kis méretű terasz miatt elég sűrűn vannak egymás mellett az asztalok, a középső sávban egy babakocsi éppen elfér, a parkolással viszont lehetnek gondok. Az egész terasz, igazi, sörözős hely hangulatát árasztja, ezért a babakocsi kérdését nem érzem kardinálisnak, de ettől még szempont.

A Teleki úti forgalom zaja és a színház melletti parkoló sem túl zavaró ezen a helyen, utóbbit a már zöld lombú fák is ápolják és eltakarják.

Az őszilé pont jó hideg volt, egyszerű, tiszta pohárban kaptam, szívesen elüldögéltem volna még ezen a helyen. Mivel a teraszok minden paramétere, így mérete is szigorúan engedélyfüggő, nem finnyáskodhatok, hogy túl apró a hely, így csak ábrándozok arról, hogy sokkal jobb lenne, ha beborítaná a fél járdát. Így viszont egy szülinapos, baráti társaság, éppen csak elfér a teraszon.

Az ősziléért és egy ’mentes vízért 320 forintot fizettem, de mivel nem ármustrán vagyunk, ezért nem magasztalhatom fel a Bohém Tanyát.

Pozitívum:
- egyszerű és ízléses hely, nem lóg ki a környezetéből, inkább kellemesebbé teszi azt
- udvarias és gyors kiszolgálás
- kényelem
- kaptunk blokkot
- kerekesszékkel és babakocsival biztosított a bejutás

Negatívum:
- a ’mentes vizet kupak nélkül kaptuk, nem tudom a cimbim, nem csapvizet ivott-e?


Római söröző


A likócsi Római söröző, amolyan igazi fapados kis krimó. A terasz előtti parkoló és biciklitározó, kisebb csodavárás helyszíne: két leparkolt kerekesszéket is látunk, tulajdonosaik minden bizonnyal a velünk szemben ülő fröccsöző társaság tagjai. A terasz két oldalán felfutó növényzet kellemes árnyékot ad, a vendégek sörrel és fröccsel szépítik a napot, igazi falusi hangulata van a helynek.

Az oldalsó padokra szorosan elhelyezett, autóülésekre emlékeztető kényelmetességen, egyszerre körülbelül hárman férnek el, az asztal másik oldalán lévő fapadon szintén. Ezek mindegyikéből kettő-kettő van, ez oldalanként 12 ember, tehát a kicsi teraszon összesen 24 sok jó ember fér el.

Hamar felveszik itt is a rendelést, nekem befigyel az első sör. Körülbelül két perc alatt meg is kapjuk az italokat, a szomszéd asztalhoz pedig megérkezik István, a hangulat és a hangerő, emiatt pillanatok alatt emelkedett, mi is velük örülünk. Sajnos a söröm, illetve valószínűleg a pohár, erősen fröccsszagú, ezért gyors és határozott mozdulattal iszom meg.

Indulnánk, de többen is érkeznek a helyre, többen fagyizni a gyerekkel. Mivel a pincérnő egyedül volt, nem várom, hogy kirohangáljon a teraszra a blokkal, bent fizetek én is.

A ’mentes vízért és a pohár sörért 220 forintot fizettem, de mivel nem ármustrán vagyunk, nem vihoghatok, hogy milyen olcsón megúsztam.

Pozitívum:
- EU konform
- aki szereti a falusias miliőt, és az egyszerűséget, biztosan kedvelni fogja ezt a helyet
- kerekesszékek miatt kicsit zavarban vagyok… mindenesetre se küszöb, se dobogó nem akadályozza a bejutást
- a ’mentes vizet a cimborám előtt nyitotta ki a hölgy
- kaptunk blokkot

Negatívum:
- babakocsival csak bemenni meg kijönni lehet, odabent nincs hely
- fröccsszagú sör

Sylvester Kávézó


Győrben, a Teleki út-i „döneres" falatozó teraszával azonos magasságban, szinte azzal összenőve helyezkedik el, a Sylveszter Kávézó terasza is. Elhelyezkedünk, és amíg várjuk, hogy felvegyék a rendelést, megállapítom, hogy a közeli Bohém Tanya terasza előtti fasor, itt menyire jó szolgálatot tenne. Itt ugye nem egy parkolót kellene láthatatlanná tenni, hanem a Győr-Révfalut a belvárossal összekötő út, és a kávézó előtti buszmegálló buszforgalmának zaját. Derékig érő korlát szegélyezi a teraszt, így az, a jelentős utcazaj elől egyáltalán nincs szeparálva.

A kávézó benti részén és a hátsó teraszon is voltak vendégek, nekünk hét percet kellett várnunk, amíg felvették a rendelést. Kávé hiányzott a fejemből, pár perc múlva, kis pohár vízzel, csokival már ott is volt az asztalon, nagyon finom, erős kávét kaptam.

A pincérnő mosolygós, nagyon barátságos volt, az egyik, a hátsó terasz részen ülő, egymással hangosan ordibáló társaságot ügyesen leszerelte.

A fából készült székek egyszerűek de kényelmesek voltak. Az asztalok között bőven volt hely, a naptól ernyő védett minket. A teraszra jókora lépcsőfok vezet fel, babakocsival érkező, kerekes székkel közlekedő vendég számára a feljutás nagyon nehéz. A török falatozóval egybefüggő, bár kis kerítéssel elválasztott terasz, jóval nagyobb tér érzetét kelti, ha nem az utcafront felé fordulva ülünk, kellemessé tudjuk tenni a kávézást.

A kávéért átlagos árat fizettem, a számlát pedig útközben elhagytam, mivel azonban nem ármustrán vagyunk, talán nincs olyan nagy jelentősége, persze jobban örülnék, ha ideírhatnám.

Pozitívum:
- udvarias, kedves kiszolgálás
- a fa berendezés és az ernyők sokat dobnak a panelek árnyékába települt kávézó hangulatán
- kaptunk blokkot

Negatívum:
-
kerekesszék és babakocsi bejutása nehéz
- tudom, nem rajtuk múlik, de a terasz zajos, ha nem oldalra vagy hátrafordulva ülünk le, nem tudunk elszakadni a gondolattól, hogy a járdára raktak ki kávézniTüringia vendéglő


Ballagások és 90-es évek iskolabáljainak helyszíne, panelközösség társadalmi életének meghatározó, központi találkahelye, szocreál épület, beton terasszal. Ötszáz forintos teszkó széken ülünk, az asztalok messze egymástól, a feljutáshoz komoly lépcsőt kell megmásznunk.

Körülbelül négy perc múlva veszi fel a hölgy a rendelést, egy ’mentes víz és egy pohár sör, köszönjük. Kortyolunk, és nem gondolunk semmire, nézem a betont, mást nem tehetek. Az épület másik oldalából nyíló konditerembe igyekvő emberek vágnak át a teraszon, ami akkora, hogy simán elférne rajta néhány grillező is, vagy egy külső pult, sörcsappal.

Erős SZOT-üdülő hangulatom van, úttörőavatás, Dezső bácsi, a volt tanárom, márka-üdítő, a donald-rágó jut eszembe.

Bent fizetek, a pult mögött a hölgy és egy úr kérdezik kedvesen, hogy szabad-e a számlát? 320 forintot fizetek, de mivel nem ármustrán vagyunk, nem sorolhatom a pozitívumok közé, hogy micsoda olcsón lehet Győrben legurítani egy pohár sört meg egy ’mentes vizet.

Pozitívum:
- a sok tuja, ami körbeveszi a teraszt
- udvarias kiszolgálás
- kaptunk blokkot
- eszembe jutott a donald-rágó és a márka-üdítő

Negatívum:
- kerekesszék, babakocsi feljutása esélytelen, csak az épület másik oldalán található babakocsi-feljárón keresztül (jópár méterrel távolabb)
- beton, beton mindenhol, akár egy zöld színű, füvet imitáló műanyag szőnyeg-padlószőnyeg installáció is nagyon feldobná a teraszt
- eszembe jutott Dezső bácsi
Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. kiri 2008. július 02. 18:58
  „Győr leglinkeb helye ez a La Isla buta kiszolgálok vannak es igénytelen nagyon minden.Na meg az a büz:Ja persze az árak sem viccek:Legjobb hely a BIGBEN ÉS A patio!”
 • 20. a forrócsokihoz 2008. május 31. 14:50
  „A La Isla-ban írtó finom volt a fehér forrócsoki. Ott lehet még kapni?”
 • 19. qqq 2008. május 31. 07:06
  „Ha Győr legfinomabb forró csokiját szeretnétek inni csakis a Soho-ba menjetek! ;) Csak így tovább. A Patioról nekem is megvan a véleményem, kössszz inkábbbbb NEEEEEEMMMMM!!!! (tapasztalat alapján)”
 • 18. Ayreon 2008. május 30. 22:00
  „A MŰVÉSZ valóban nagyszerű hely lett! A tulaj belerakta a lelkét is. A szörpök mellett jó csapoltsöreik is vannak! Ja és érdemes egy pillantást vetni a mosdóba, meglepő a dekoráció:)”
 • 17. cancer 2008. május 30. 21:57
  „gyenge”
 • 16. HM 2008. május 30. 17:23
  „Én javasolnám mindenkinek a MŰVÉSZ kávézót a színház oldalában. Igazi művész-tanya. És múltkor ottfelejtettem a karkötőmet, és 4 nap múlva tudtam csak visszamenni érte....visszakaptam. KÖSZÖNÖM. Na és a szörpük és a frissítő limonádék. Kicsit a lányok stílusa??!! Hm. De majd az is csiszolódik. Remélem?!”
 • 15. mano3 2008. május 30. 14:31
  „Én leirtam, h igenis van feljáró.Ki is szörnyűzött, és miért is, kedves matriné?
  Nem szörnyülközni kellene, meg olyanokat irogatni, h legalább átolvashatná mielött elküldi.
  Én a témáról irtam, aki itt fikázta a másikat, az maga volt, . a témával kapcsolatosan kell itt irni, nem pedig a másikat kritizálni.”
 • 14. matriné 2008. május 30. 13:54
  „Szerintem az sokkal szörnyübb, hogy a töketlenek azt vadásszák, hogy helyesírási hiba van e, vagy a tartalma valós-e! E rovatot azért találták ki, hogy a szennyest ki lehet teregetni! Aki a külalakot és a hh,-kat mustrálja az nem ért a valóságban történő megengedhetetlen dolgokhoz! Ha nem így volna ,akkor a rábaközi tanároknak nem kellen a jogos pénzük után futni hónapokig, pedig azok biztos tudnak hibátlanúl írni! De, azok még azt sem tudják, hogy egy perben ahol Ők a föszerplők ki a fel és ki az alperes!”
 • 13. mano3 2008. május 30. 12:46
  „Mtriné!
  Te meg jobban tennéd ha elolvasnád a saját hozzászólásod, mert kapásból két hiba.
  JOBBAN TENNÉD HA ÁTOLVASNÁD MIELÖTT MÁST FIKÁZOL!”
 • 12. manó3 2008. május 30. 12:41
  „Plakátmagány, Te csinálnál feljárót, ha 10 méterrel arrébb van??
  Na ne mááá gyerekek!”
 • 11. Vendég 2008. május 30. 12:26
  „Győr legszebb és legkultúráltabb terasza a Pállfy Étteremé!
  Csak így tovább srácok!!! Ja, és kitűnő szakemberek, és persze udvariassak!!”
 • 10. ???!!! 2008. május 30. 11:53
  „matriné
  A hozzászólását elolvashatná mielőtt elküldi!Szőrnyű !
  üdv.”
 • 9. plakátmagány 2008. május 30. 11:51
  „manó, lásd a kérdés megválaszolását lejjebb.”
 • 8. Manó3 2008. május 30. 11:36
  „Tisztelt teraszttesztelő úr!
  Ha már vette a fáradságot, hogy teszteljen, akkor azt hiszem jobban körbe kellett volna néznie, ugyanis a türingia terasza jól megközelithető kerekes székkel is, kb 10 méterrel arrébb van a feljáró.”
 • 7. matriné 2008. május 30. 11:18
  „De a gyerekkocsisok sem a zacskóstejért mennek oda! Egyébként a vendéglósök jól megegyenek a közterület használatáért fizetett díjon! vajon ki tudja évente mennyin pépnzen osztoznak? vagy számolatlanúl landolnak a zsebbe úgy minta közutakra festett parklók díjazása?”
 • 6. zacskóstejék a földszintről 2008. május 30. 11:10
  „Mivel arrébb kell menni húsz métert, az már nem ahhoz a teraszhoz tartozik, hanem általában az épülethez. Ahhoz a sörözőhöz, csak lépcső vezet.”
 • 5. katka100 2008. május 30. 11:10
  „Egyetértek Őszilével! Néhány pincér viselkedése a Patio-ban nagyon bosszantó... ezek után máshol fogom elkölteni a pénzemet, még ha csak egy őszilé árát is....aki a kicsit nem becsüli.....!?”
 • 4. colomano 2008. május 30. 10:55
  „Ha jól tudon a Türingiánál van babakocsis feljáró. Csak odébb kell menni 20 m-t.”
 • 3. teccik 2008. május 30. 10:32
  „Ez k. volt!! Száz ilyet még, EZERET!”
 • 2. Belus 2008. május 30. 10:25
  „milyen az az őszi lé? esetleg őszilé??!”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell - aerobic videó Győrből

Győr - Videósunk Győrben egy aerobic klubban járt. Nézzék meg és mozogjanak egy kicsit Önök is! Tovább olvasom