Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Kitüntetett sportolók az ünnepen

Többségében az athéni olimpián részt vett helyi sportolók részesültek Győr rangos kitüntetéseiben. A díjakat szombaton adták át a városi díszközgyűlésen.
 Orgonaverseny álló közönséggel

Az ünnepség meglehetősen furcsa pillanata volt, amikor Cziglényi László orgonaművész előadta Pikethy Tibor Improvizáció a Himnusz fölött című darabját. A rövid hangverseny közvetlenül a versmondás után következett, amelyet nem előzött meg semmilyen felvezetés, így amikor a vendégek az ismert dallamot meghallották, azonnal felálltak. Csakhogy ez nem az a himnusz volt, így sokan döbbenten néztek egymásra: mi ez? Mikor vége lett, akkor derült ki, hogy ez csupán a műsor egyik eleme volt. S leült mindenki a helyére.
Az ’56-os győri ünneplés a koszorúzást követően a városházán díszközgyűléssel folytatódott.

Dicsőséget hoztak Győrnek

Hagyomány, hogy ezen a napon díszpolgári címet és Pro Urbe Győr díjat adnak át az arra érdemeseknek. Idén sportolókon, sportvezetőkön volt a sor. Balogh József polgármester az indoklásban elmondta: azoknak ítélte oda a város a rangos kitüntetéseket, akik az athéni olimpián nemcsak Magyarország, hanem Győr hírnevét is öregbítették, szereplésükkel a megyeszékhelynek dicsőséget hoztak.

Barcelona óta a legjobbak

„ Barcelona óta minden olimpia után Győr sportolói szerzik a legtöbb pontot a vidéki városok között" – tette még hozzá Balogh József.
A viszonylag hosszú indoklás nyilvánvalóan annak is szólt, hogy néhány nappal ezelőtt volt sportolók nyilatkoztak meg ez ügyben, s egyértelművé tették, néhány díjazott személye régi sebeket tépett fel bennük, hiszen ők eredményeik ellenére nem részesülhettek hasonló kitüntetésben.

Díszpolgárok, Pro Urbe-díjasok

Szombaton azonban az ünneplésen volt csak a sor, a kitüntetettek névsora: díszpolgári címet kapott a Győri Vízisport SE háromszoros olimpiai bajnok kajakosa, Kammerer Zoltán és a klub szakosztályvezetője, Kadler Gusztáv. Pro Urbe Győr díjat három kézilabdás olimpikon, Görbicz Anita, Mehlmann Ibolya, Sirina Irina és a Győri ETO KC elnöke, Vanyus Attila vehetett át, valamint a Győri Vízügy Spartacus Evezős Klub versenyzője, Remsei Mónika és Benkő Zoltán, a Győri VSE kajakosa. A kitüntetettek névsorát Varga Viktória zárta, az olimpián negyedik helyezést elért súlyemelő a város ezüst emlékérmét vehette át. Ő most költözött Győrbe.

Kammerer Zoltán aznap két város díszpolgára is lett, Győrben és Gödön is átvehette a rangos kitüntetést. „Az országos ünneplésnél is fontosabb számomra ez a díj. Győr a felnőttpályafutásomat jelenti, s remélem, az itt töltött nyolc év ugyanígy folytatódik ezután is. Szeretnék még négy évig a győri egyesületnél maradni, az éppen egy olimpiai ciklus. Jó lenne akkor ismét itt lenni, annak ellenére is, hogy tudom, díszpolgár nem lehetek még egyszer..."

Kadler Gusztáv szintén Győr díszpolgára lett: „Valóban dupla ünnep számomra, hiszen a kajak-kenu sportág két díszpolgári címmel is gazdagodott. De a személyemnél fontosabb arról beszélni, ami emögött van. Az 1999-es maratoni kajak-kenu világbajnokság után Győr a nemzetközi sportélet része lett; nagyon sokan és sokat tettek azért, hogy itt rendezhessenek világversenyt kézilabdában, cselgáncsban, asztaliteniszben… Ez a díj ennek a munkának is szól, de azt el kell mondanom, életem legboldogabb pillanata a mai."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílt nap a szennyvíztisztítóban

Újabb szakaszába érkezett a győri szennyvíztisztító építése, alkalom egy… Tovább olvasom