Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Kitüntetések a városért munkálkodóknak

Hagyomány Győrben, hogy a március 15-i nemzeti ünnepen díszközgyűlést tart a város képviselő-testülete. Az is a tradíciók közé tartozik, hogy ekkor adják át a megyeszékhely díszpolgári címeit és Pro Urbe Győr-díjait.
A Richter Teremben első ízben megrendezett eseményen Dézsi Csaba András alpolgármester olvasta fel a március 7-i közgyűlés határozatait. Ezek értelmében 2002-ben hárman vehettek át díszpolgári címet Balogh József polgármestertől: néhai Hidegkuti Nándor labdarúgóedző, az „ évszázad centere ” nevében fia, Hidegkuti László; dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi István Főiskola egykori, az intézmény egyetemmé válásában kiemelkedő szerepet játszó főigazgatója; valamint Bede Fazekas Csaba, a Győri Nemzeti Színház magánénekese. A Pro Urbe Győr-díjakat dr. Gunther Tamás érsebésznek, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház hamarosan nyugdíjba vonuló osztályvezető főorvosának, a Révai Miklós Gimnázium tantestületének, illetve Demcsák Ottónak, a Győri Balett magántáncosának ítélték oda. (A külföldön tartózkodó balettművész helyett Bészné Molnár Ilona, a Győri Balett gazdasági igazgatója vette át a kitüntetést.)
„ Azt hiszem, még nem is látjuk azokat a távlatokat, amelyeket az egyetem léte nyit a város fejlődésében ” – fogalmazott kérdésünkre dr. Szekeres Tamás. Az egyetemi tanár a rangemelés legnagyobb lehetséges hozadékát abban látja, hogy eddig kiáramlottak Győrből a tehetségesek fiatalok, most remélhetőleg itt akarnak letelepedni.
A volt főigazgató hozzáfűzte: el volt szánva arra, hogy a felsőoktatás és más területek ellenkezése és pesszimizmusa dacára is végigvigye az egyetemi programot, de azt nem gondolta volna, hogy a folyamat ilyen gyorsan befejeződik. Kifejtette: a siker az elhatározáson, a feltételek megteremtésén és a végén a szinte példátlan konszenzussal meghozott politikai döntésen múlt. Megjegyezte: a pluszforrások bevonásában fontos szerepe volt az Universitas – Győr Alapítványnak, mert „ az egyetemmé válást nem támogatta egyik kormány sem ” . „ Büszke vagyok a díszpolgári címre, s miközben az oklevélre nézek, eszembe jutnak azok a kollégáim, barátaim és a győri polgárok, akik az elmúlt tíz évben segítettek ” – hangsúlyozta az ünnepelt.
„ Véletlen folytán kerültem Győrbe. Az egyik előadáson meghallgatott a győri színház akkori igazgatója, majd megkérdezte, lenne-e kedvem ideszerződni. Az ajánlat éppen kapóra jött, de már korábban is szerettem a várost. Harminchárom éve vagyok itt, s úgy érzem, a közönség is megszeretett ” – mondta Bede Fazekas Csaba. A művész a díszpolgári címet többre tartja bármely szakmai kitüntetésnél. „ Mert végül is a művészet mit szolgál ? Az embereket. A polgároktól kapott visszajelzés és kitüntetés ér a legtöbbet. Ennél többet nem kaphattam volna Győrtől ” – vélekedett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győriek a Centrumban

A Centrum Párt bemutatta két győri választási körzetben … Tovább olvasom