Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -2°C | 2°C Még több cikk.

Kiskapuk: egyszerű lesz kibújni a vagyonadó alól!

Magyarország - Társasházakká fogják nyilváníttatni az ingatlanjukat azok, akik ki akarnak bújni a vagyonadó alól, úgy, ahogy azt a luxusadó esetében is láthattuk – véli Molnár Kristóf, az egyik győri ingatlanközvetítő cég vezetője.

Szerinte a kormány vagyonadó tervezete aggályos és hosszútávon az ingatlanok állagromlásához vezet. A parlament kedden vitázott az új adónemről, amelyről kiderült, hogy az IMF-hitel egyik feltétele.

"Egy ingatlannak több ára van"

A győri székhelyű Openhouse országos ingatlanközvetítő franchise hálózat értékbecslési divíziója szerint aggályos a kormány ingatlan- vagy vagyonadóra irányuló tervezete, mert kérdéses, hogy kik és hogyan értékelik fel az egyes ingatlanokat.

Molnár Kristóf szerint egyelőre nincs olyan szervezet, amelynek értékbecslését mindenki elfogadná, hiszen egy ingatlannak több ára van, az igazi pedig az, amennyiért a vevő megvásárolja.

Kiskapu 1: így romlik majd hosszútávon az ingatlanunk

Az ingatlanos szakember rámutatott: félő, hogy a 30 milliós határ miatt sokan nem fogják felújítani házukat, nehogy az többet érjen, ez pedig hosszútávon a hazai ingatlanok állagromlásához vezet.

"Az sem világos, hogy az egyszeri felbecsülés után újra felbecsülik-e az ingatlanokat? Az adó megkerülését jelentheti, hogy egy leromlott állapotú épületet a felbecsülés után újítanak fel" - jegyezte meg.

Kiskapu 2: az ütőkártya? 

A szakember egyébként arra számít, hogy nem tudnak majd tiszta viszonyokat teremteni a vagyonadó körül és így egyszerű lesz kibújni alóla.

Molnár Kristóf szerint társasházakká fogják nyilváníttatni az ingatlanjukat azok, akik nem akarják fizetni a 30-50 millió forint értékű ingatlanok után a 0,35, az ennél többet érők után pedig a 0,5 százalékos adót.
 
"A válság negatív hatásait fokozni fogják az ilyen irányú törekvések"

A győri cég megfigyelései szerint az ingatlanadó- próbálkozások lelassítják a piacot. Azt prognosztizálják, hogy a válság negatív hatásait fokozni fogják az ilyen irányú törekvések és még kevesebben fognak lakást, házat vásárolni.

"Ezzel az állam elesik azoktól a bevételektől, amelyek illetékekből és a közvetítők adójából folynának be az államkasszába" - zárta rövidre Molnár Kristóf. 

Olvasóink írták

 • 4. Primax 2009. június 12. 22:41
  „Az adózásról:
  Tételezzük föl, hogy 10 ember minden nap elmegy sörözni és a összesen 100 dollárt fizetnek a végén.
  Ha úgy fizetnének a sörükért ahogy most adót fizetünk valahogy így nézne ki:
  Az első 4 ember ( a legszegényebbek) nem fizetnének semmit.
  Az ötödik 1 dollárt fizetne.
  A hatodik 3 dollárt fizetne.
  A hetedik 7 dollárt fizetne.
  A nyolcadik 12 dollárt fizetne.
  A kilencedik 18 dollárt fizetne.
  A tízedik ( a leggazdagabb) 59 dollárt fizetne.
  Tehát így döntöttek, és a tíz ember minden nap boldogan sörözött egészen addig amíg a bár tulajdonosa kedvezményt nem adott nekik. "Mivel olyan jó vásárlók vagytok mától olcsóbban adom nektek a sört 20 dollárral."
  Onnantól a sör a 10 ember számára csak 80 dollárba került.
  A csapat továbbra is ugyanúgy szeretett volna fizetni a sörért ahogyan adót fizetünk, ami azt jelenti, hogy az első 4 embert a változás nem érintette - ők továbbra is ingyen ittak.
  De mi legyen a másik 6 emberrel - a fizető vendégekkel? Hogyan tudják elosztani a 20 dollár engedményt, hogy mindenki elégedett legyen?
  Kiszámolták, hogy 20 dollár 6 részre osztva 3,33. Ha ekkora részt levonnának mindenki számlájából akkor az ötödiknek és a hatodiknak sem kellene fizetni a sörért. Ezért a bár tulajdonosa azt javasolta, hogy az lenne igazságos, ha mindenkinek a részéből körülbelül ugyanakkora százalékot vonnának le és tett egy javaslatot, hogy ez hogy nézne ki. Tehát:
  Az ötödik ahogy az első 4 semmit se fizetne (100% megtakarítás)
  A hatodik 2 dollárt fizetne 3 helyett (33% megtakarítás)
  A hetedik 5 dollárt fizetne 7 helyett (28% megtakarítás)
  A nyolcadik 9 dollárt fizetneb12 helyett (25% megtakarítás)
  A kilencedik 14 dollárt fizetne 18 helyett (22% megtakarítás)
  A tízedik ( a leggazdagabb) 49 dollárt fizetne 59 helyett (16% megtakarítás)
  Mind a 6 ember jobban járt a korábbi állapothoz képest és az első 4 továbbra is ingyen ivott.
  Amikor kimentek a bárból az emberek elkezdték összehasonlítgatni a megtakarításukat.
  Én csak egy dollárt kaptam a 20 dolláros engedményből ő pedig 10-et mutatott a tízedik emberre.
  Ez igaz kiáltotta a hetedik. Miért kap ő 10-et mikor én csak kettőt? A gazdagok kapják az összes kedvezményt.
  Várjunk csak kiabált az első négy kórusban - mi nem kaptunk semmit - a rendszer diszkriminálja a szegényeket.
  A kilenc ember körülvette a tízediket és elverték. A következő este csak kilencen jöttek el sörözni, leültek és a tízedik nélkül itták a söröket.
  Amikor a fizetésre került a sor rájöttek valami fontosra. Még együtt se volt annyi pénzük, hogy a számla felét kifizessék.
  Ez az ahogy az adórendszerünk működik. Az emberek akik a legmagasabb adókat fizetik kapják a legnagyobb kedvezményeket az adókedvezményeknél. Ha túladóztatják és támadják őket azért mert túlságosan gazdagok egyszer csak nem lesznek köztünk többet. Sőt előfordulhat, hogy külföldön fognak inni ahol a légkör barátságosabb.
  Azoknak akik ezt értik, nem kell magyarázni.
  Azoknak akik nem értik, nem lehet elmagyarázni.”
 • 3. AranyKözépút 2009. június 12. 20:09
  „Volt itt csomó hozzászólás...hova lett???”
 • 2. tjsz 2009. június 09. 14:04
  „pl. "Tízszeresére nőtt a napokban a szocpolt igénylők száma, miután a kormány júliustól valószínűleg felfüggeszti az állami lakásépítési támogatásokat."”
 • 1. tjsz 2009. június 09. 14:03
  „Nem értem: mindenhol azt írják, hogy "valószínűleg", de sehol hogy "biztosan". A törvény sem jött ki ezzel kapcsolatban. Akkor most mi lesz július 1-től?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiválókat díjazott a megye

Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért-díjakat adtak át csütörtökön Győrött, a megyeházán. Tovább olvasom