Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Kisebbek a dugók, mint tavaly ilyenkor

Győr - Egy éve alakították át Győrött a közlekedési lámpák rendjét, az egész várost érintő, átfogó korszerűsítés keretében. Akkor is advent volt, akár az elmúlt hetekben, az autósok akkor is egymást szidták, mindenütt szólt a duda, és szívünk összes melegével vártuk a karácsonyt.

Most lehet csak összehasonlítási alapunk, hiszen tavaly adventkor, a kaotikus csúcsforgalmak idején alakították át a jelzőlámpás forgalomirányítást, remélve, hogy ez szabadabbá teszi az autósok útját. Hiába mértük volna tehát a májust vagy az augusztust az utolsó időszakhoz: ha van különbség a két forgalmi helyzet között, az most volt érezhető igazán.

Tudni kell ehhez, hogy a korábbi jelzőlámpás programokat jóval kisebb forgalomra tervezték, s ahogy változott a város és a szerkezete, úgy hajtottak végre kisebb „toldozgatásokat" a jelzőlámpás rendszereken. Ám annak a 80–90 százalékát érintő, átfogó felülvizsgálatra és korszerűsítésre csak most került sor először.

A Győri Útkezelő Szervezet szerint decemberben nincsen torlódásmentes város, de nehéz az összehasonlítás azért is, mert az adatok szerint nőtt is a forgalom.

Mégis sokkal gördülékenyebbé vált – ahogy Prédl Antal vezetőhelyettes véli –, az áthangolásnak egyébként a Tihanyi Árpád és a Szigethy Attila úton van a leginkább látszatja. Jóval gyorsabb az autósok útja a Szent István úton és a 821-esen is – ez utóbbi a felüljárótól vezet a Pápai útig. Az áthangolás és a különböző kiegészítő lámpák létesítése egyébként a Szent István úton csak az első üteme az itt folyó munkálatoknak, a lapunkban már beharangozott jelentős közlekedési rendváltozás a burkolati jelek festését akadályozó időjárás miatt viszont későbbre csúszik. Az útkezelő vezetőhelyettese hozzátette: el kellett halasztani a munkálatokat azért is, mert az átállás jelentős torlódásokat okozott volna az év végi forgalomban.

Könnyebb a haladás, mint tavaly volt, de azért nincs dugómentes város. Fotó: Bertleff András
Könnyebb a haladás, mint tavaly volt, de azért nincs dugómentes város. Fotó: Bertleff András

Ami az autósok visszajelzéseit illeti: a vezetőhelyettes szerint azok többnyire pozitívak, bár igazság szerint egy kezelőszervezet számára már az is a nyugtázás jele, ha egyáltalán nem jeleznek vissza a lakók.

Az általunk megkérdezett taxisok között megoszlik a vélemény: valaki szerint a Tihanyi út reggel a befelé jövők, délután a lakótelepek felé utazók miatt most is bedugul. A kiegészítő – például a csak jobbra engedő – lámpák hatását többé-kevésbé dicsérték, de hallhattunk például olyan kritikát, hogy a Gárdonyi utca egyirányúsítása tovább növeli a már végletekig terhelt Teleki utca forgalmát.

Egy magánembert is megkérdeztünk minderről, Kovács Gergely nap mint nap autózik a városban, s szerinte már az is örvendetes, hogy egyáltalán vannak zöldhullámok a város  útjain. Korábban – mondja a fiatalember – feleslegesen kaptunk pirosat például a 821-es úton vagy a Szent Istvánon. Ez utóbbiról szólva a megkérdezett győri lakó külön kiemelte, hogy a Budapest felé haladókat végre nem állítja meg a lámpa a Nádor aluljáró mellett, mehetnek egyenesen a zöldhullámmal. A kiegészítő lámpáknál viszont továbbra is él az a probléma – összefügg a morállal is –, hogy például a Jókai utcába kanyarodókat rendre „ledudálják" azok az egyenesen haladók, akiknek fél perc is drága.

Olvasóink írták

 • 3. Nahááát 2008. december 28. 16:31
  „Hol vannak kisebb dugók? Ekkora marhaságot. Látszik Kedves Balázs, hogy leginkább gyalog közlekedsz. Egyégként nincs bajom Veled (sőt), de ez hülyeség.”
 • 2. Motorlaci 2008. december 28. 15:45
  „Megkérdeztek egy magánembert is aki a városban autózik?
  A buszvezetőket miért nem kérdezi meg senki? Ők egész nap a várost járják és véleményük is van ,de senki nem kíváncsi rá.”
 • 1. Powerarc 2008. december 28. 12:33
  „Lehet hogy én járok rosszkor rajta, de a Tihanyin semmiféle zöldhullám sincs, akár a városfelé megyek, akár onnan a József Attila lakótelep felé...... Minden lámpánál piros van, várni kell, és szó sincs arról hogy az ember lassan totyog és amiatt marad le a zöldről.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentély galéria a kórházban

Győr - A Petz-kórház Zrínyi utcai épületegyüttesében van egy hely, a művészetek szentélye, amely már… Tovább olvasom