Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Kis falvaknak nagy testvér kell

Sok kérdés nem világos a tervezett önkormányzati törvénnyel kapcsolatban, amely szerint 2013-tól a kétezernél kevesebb lelket számláló települések nem működtethetnek önálló önkormányzati hivatalt. A Kisalföld által megkérdezett falvak remélik, hogy még nincs kőbe vésve az előterjesztés.

Hamarosan döntés születik a parlamentben arról a kormányjavaslatról, amely megszüntetné az önálló polgármesteri hivatalokat a 2000-nél kisebb lélekszámú településeken, mégpedig azzal, hogy a szintén 2013-tól felálló járásokon belül egy hivatalhoz legalább kétezer lakos vagy legalább hét település tartozik. Akikkel beszéltünk – jegyzőkkel, polgármesterekkel –, bíznak abban, hogy nincsen bebetonozva még ez a javaslat. Az 1510 lakosú Győrságnak például az okozna komoly problémát, ha a törvényalkotó ragaszkodna a járások határainak betartásához.

A majdani járáson belül legfeljebb egy település „átugrásával" választhat társat a 2000 fő alatti falu önkormányzata, s a megkeresett nagyobb község erre nem mondhat nemet az előterjesztés szerint. Mint az önálló jegyzőséggel működő Győrság polgármesterétől, Ferenczi Zsolttól megtudtuk: az önkormányzat már régóta konzultál ez ügyben a 2200 fős Töltéstavával, amellyel hagyományos kapcsolatokat ápol, s bár nincsenek körjegyzőségben, felső tagozata is két éve Töltéstaván működik. Az önkormányzat most tehát attól tart, hogy a jogalkotó a majdani, pannonhalmi járás határait fogja számára kijelölni, s akkor hiába a jól működő kapcsolat, valamelyik – már elegendő lakossal rendelkező – körjegyzőségnél kellene kopogtatni.

Ez a tábla legalább biztosan a helyére kerül a felújítás után. A többi még kérdéses. Fotó: H. Baranyai Edina
Ez a tábla legalább biztosan a helyére kerül a felújítás után. A többi még kérdéses. Fotó: H. Baranyai Edina


Ferenczi Zsolt szerint egyébként a 2000-es lélekszám túl szigorú, látható, hogy a hivatal ügyintézői így is egyre feszítettebb tempóban végzik a lakók adó- és szociális ügyeit, nehéz tehát ma elképzelni, hogy ezeket a feladatokat képes legyen egy közös hivatal ellátni, s ne maradjanak helyi ügyek a faluban.

A Sopron melletti Harka helyzete is speciális. Különlegességét főként az adja, hogy a mai tendencia alapján a lélekszám 2–3 éven belül meghaladja a 2000-et. Azután viszont már nagyon nehéz lenne újra működtetni a 2013-tól megszűnő hivatalt – véli a jegyző. Lutter Tamás hozzátette: bízik abban, hogy erre a problémára a jogalkotó is gondol, s ad haladékot az érintetteknek, bár egyelőre az előterjesztésben ilyen szándéknak nincs nyoma.

Az 1800 fős Harka számára – a jelenlegi törvénytervezet alapján – szóba jöhet társként Ágfalva, Sopron, Kópháza és Nagycenk is. Tőle a legközelebb – 2 kilométerre – Kópháza fekszik, igen ám, csak egy másik kérdés, hogy a Kisalföld Volánnak nincs oda közvetlen buszjárata Harkáról. Sopronba már könnyen eljut a harkai utas, de egy rugalmas községi munkarendhez szokott lakónak idegen lehet a nagyvárosi ügyfélfogadási rend, a sor és a sorszámhúzás.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a téli fesztivál - Megyei programajánló

Pénteken kezdődik a 13. Győri Téli Fesztivál. Számos rendezvény várja Önöket azon kívül is a… Tovább olvasom