Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Kipöckölt laktanyapályázat

Félmilliárd forintos beruházás: egy szociális otthon úszott el az uniós pályázati útvesztőben. A volt Vadász-laktanya romos épületének rekonstrukciója ezzel elmarad, s Győr másik katonai objektuma tovább pusztul.

A Frigyes-laktanya mellett Győr másik szétmálló „ékszerdoboza" a volt Vadász-laktanya. Különbség legfeljebb a tulajdonosok személyében van, míg ugyanis az előbbi ingatlan a győri önkormányzaté, az utóbbi a megye tulajdona. A két kaszárnya versenyben pusztul. A megyének annyi előnye azért van, hogy néhány épület sorsát tisztázni tudta: az egyiket a győri tanítóképző főiskolának adta el, itt kollégium épül – majd egyszer. Jellemző a hazai viszonyokra, hogy csak akkor lesz diákotthon, ha sikerül pénzt nyernie a főiskolának. A vám- és pénzügyőrségé lett egy másik kaszárnya, a harmadikban pedig televízió működik. A megye előtt elhúzták a mézesmadzagot, amikor a negyedik épületben szociális otthont szeretett volna, s pályázni kezdett.

A megyei önkormányzat nem ok nélkül bizakodott, hiszen egyszer már sikerült sikeresen pályáznia és végigvinnie egy beruházást a Vadász-laktanya területén: a megyei közgyűjteményi raktárat itt helyezték el, s bátran mondható, jelenleg ez a felújított épület a teljes kaszárnyasor leglátványosabb része.
Egészen mostanáig úgy tűnt, egy másik épület is csatlakozhat a közgyűjteményi raktár mellé – innen kezdődik a mostani történet. Egy évvel ezelőtt, 2003-ban „laktanya-rehabilitációra és útfelújításra" pályázatot nyújtott be a megye az Európai Unió Pályázat Előkészítő Alapjára (PEA). A cél az volt, hogy emelt szintű szociális otthon épülhessen. A pályázatot az első helyek egyikére sorolta az értékelőbizottság, vagyis kidolgozásra érdemesnek találta.

Az első hideg zuhany

Ezt követően a (PEA-döntéssel fellelkesített) megyei közgyűlés határozott is arról, hogy pályázatot nyújt be a Regionális Operatív Program (ROP) úgynevezett barnamezős pályázati alapjára, amelyet a volt katonai objektumok hasznosítására, felújítására írtak ki. A terv az eredeti maradt: nyolcvan idős ember elhelyezését szolgáló, emelt szintű szociális otthon létesítése a Vadász-laktanya egyik épületében. A beruházás körülbelül félmilliárd forint, ebből 10 százalék önrészt, tehát 50 millió forintot a megyei önkormányzat vállal. Mielőtt azonban hátradőlhetett volna a pályázatíró, jött az első hideg zuhany: az ROP változtatott a pályázati feltételeken – a rehabilitálandó alapterületet 40 hektárra emelte, amelyet meg sem közelített a megyei beruházás. Persze nem lennénk magyarok, ha nem találnánk erre is megoldást: a megye partneri megállapodást kötött Győrrel (hiszen győri székhelyű ingatlanról van szó), amely városrehabilitáció címszó alatt vitte tovább a pályázatot.

A második, végső akadály

De itt sincs még vége a történetnek, később ugyanis jött a második akadály: az ROP véleménye szerint az emelt szintű szociális otthon koncepciót, a „gazdag idősek otthonát" nem biztos, hogy támogatja az Európai Unió, ezért az önerő nem 10, hanem 50–65 százalék is lehet. Csak ki kell számolni, így a megye nem 50, hanem 250–325 millió forintot kellene hogy fizessen a félmilliárdos beruházásból, amit már nem tud vállalni. A kérdés tehát eldőlt, ezt tegnap be is jelentette Firtl Mátyás általános alelnök. Elmondta: alapvető tévedés azt hinni, hogy ez a „gazdag idősek otthona" lett volna, s aki egy kicsit is ismeri a régiós viszonyokat, az pontosan tudja, hogy a megyében hány embernek kell sorban állnia a bekerülésért, s a szociális otthonok túlzsúfoltságának megoldása mennyire égető probléma. Mindez persze kevés érvnek, s ezt legalább olyan nehéz elfogadni, mint azt az eljárást, hogy az egyik legjobbnak ítélt pályázat benyújtóját sikerült lépésről lépésre lehetetlen helyzetbe hozni úgy, hogy folyamatosan változtattak a pályázati feltételeken – szögezte le a megyei alelnök.

274 pályázatból 6 nyert

A tegnapi sajtótájékoztatón a Kisalföld megkérdezte a tulajdonost, nem gondolkodik-e hasonló megoldásban, mint Győr. Magyarán, kíván-e vállalkozót bevonni, ha pályázati pénz nem érkezik a megyébe. Mielőtt a választ közölnénk, egy adat ehhez: az elmúlt időszakban a régión belül (Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron megye) összesen 274 pályázatot nyújtottak be, ebből mindössze 6(!) nyert. Ebből a szempontból tehát nem kirívó eset, ami az idősek otthonával történt, ami nem vigasz, csak tény. A válaszra visszatérve: Firtl Mátyás azt felelte, ilyen megoldáson nem gondolkodtak, már csak azért sem, mert a szociális területen több negatív példa bizonyította, a vállalkozók csak addig látnak jó üzletet egy ilyen befektetésben, amíg nem szembesülnek az állami gondozási normatívákkal, amelyek bizony nem hoznak milliókat a konyhára.
Marad tehát minden a régiben, pénz nélkül más nem is történhet. Azért még annyit: a megye egy másik laktanyaépületet könyvtárrá, illetve levéltárrá szeretne átalakítani. A baj csak az, hogy ezúttal is pályázati pénzből...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előrehozott szezon végi kiárusítások

Bár még messze van az ősz, az üzletekben már mielőbb szeretnének megszabadulni a felhalmozott nyári… Tovább olvasom