Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Kihasználatlan választási táblák

Győr - Egyelőre nincs túl nagy plakátolási hajrá a népszavazás előtt, a Győrött e célra kihelyezett hirdetési táblák egy része üres, egy kisebb részén pedig koncerteket hirdetnek. Rendeltetésszerűen, úgy látszik, csak a jobboldal aktivistái használják a harmadik hányadot.

A törvény szerint a politikai plakátokat a kampányban megcélzott esemény – választás, népszavazás – után harminc napon belül kell leszedniük az adott pártoknak, ezzel kapcsolatban egyre javul a fegyelem, ha az elmúlt évek szavazásaira gondolunk.

Győr azonban elsőként vezette be tíz éve a táblarendszert, s példáját többen is követték az országban.

A Bácsai úton a programszervezők előbb megtalálták a felületet, mint a választási bizottság.
Fotó: Bertleff András
Ennek lényege, hogy az önkormányzat maga helyez ki táblákat kampány idején, s ezeket ugyanúgy tilos mondjuk programajánlókkal teleragasztani, mint amennyire tilalmas választási hirdetést rakni egy szemeteskonténerre. S ami a legfontosabb: a választás után nem a pártoknak kell plakátjaikat leszedni, hanem a város üzemeltetője maga gyűjti be a hirdetési felületeket.

Nagy Csaba, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. tájékoztatási vezetője elmondta: 250 táblát helyezett ki az önkormányzat városszerte a március 9-i népszavazás előtt, ám ezek kihasználtságát a Komszol nem figyeli.

Az üzemeltető feladata sokkal inkább az, hogy később beszedje a jól ismert, szürke oszlopokat, s erre a népszavazás utáni néhány napon belül sort kerít.

Dr. Horváth Klára, Győr aljegyzője szerint minden választási kerületre azonos mennyiségű tábla jut, s eddig nem érkezett panasz, bejelentés azzal kapcsolatban, hogy ezeket nem rendeltetésszerűen használnák vagy illegális helyekre ragasztanának politikai hirdetést.

Sokkal inkább az a jellemző – tesszük mi hozzá –, hogy még a választási hirdetményekre kitalált felületeket sem használják ki. Így aztán nem csoda, ha a programszervezők megtalálják ezt a lehetőséget, amint ezt a Bácsai és a Votinszky út kereszteződésénél látott koncertajánló is igazolja. (Jóllehet, ilyen „egyéb" célokra az önkormányzat még ötven ingyenes felületet biztosít.) Ami bizonyos, hogy számos tábla például Révfaluban üresen árválkodik, a többit pedig kisebbrészt a választási bizottság tájékoztatói, nagyobbrészt a Fidesz „háromigenes" plakátjai foglalják el.


A Bácsai úton a programszervezők előbb megtalálták a felületet, mint a választási bizottság.Fotó: Bertleff András

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vándorkiállítás az újszülöttellátásért

Győr-Moson-Sopron - Hagyományőrzési és jótékonysági célt egyszerre szolgál két megyénkbeli népművész… Tovább olvasom