Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 0°C

Kiépült a szennyvízcsatorna-rendszer két Győr környéki községben

A támogatás a 2,4 milliárd forintos beruházási összeg 84 százalékát teszi ki, a fennmaradó hányad a lakossági önrész.

Kiépült a szennyvízcsatorna-rendszer Győrszemerén és Tényőn, továbbá elkészült a két Győr környéki község szennyvizét befogadó téti szennyvíztisztító telep bővítése is nettó 2,4 milliárd forintból - mondta Horváth Gyula győrszemerei polgármester az MTI-nek a téti fejlesztést bemutató sajtótájékoztatón, hétfőn.

A környezetvédelmi projektet nettó 1,8 milliárd forinttal támogatja az Európai Unió és a magyar állam. A támogatás a 2,4 milliárd forintos beruházási összeg 84 százalékát teszi ki, a fennmaradó hányad pedig a lakossági önrész. A lakosság háztartásonként 2900 forintot fizet 100 hónapon át. A háztartások 47 százaléka már rákötött a rendszerre Győrszemerén - közölte a községvezető.

A fejlesztés során közel 35 kilométer gerincvezetéket, 17 kilométer bekötővezetéket, továbbá 17 hálózati és 16 házi átemelőt építettek. A téti szennyvíztisztító telepet bővítéssel és korszerűsítéssel tették alkalmassá a két község szennyvizének befogadására. A kapacitást napi 1000 köbméterről közel 1450 köbméterre növelték a meglévő kombinált, eleveniszapos medencék átalakításával és két új utóülepítő létesítésével. A megfelelő hatásfokkal tisztított szennyvizet a Csángota-érbe vezetik.

A most záruló féléves próbaüzem tapasztalata, hogy a biológiai eljárással tisztított szennyvíz megfelel a mutatóknak – mondta Horváth Gyula. Hozzátette: a beruházáshoz kapcsolódóan már csak az utolsó simítások, egyebek között úthelyreállítások vannak hátra.

A két község közösen pályázott és részesült a támogatásban a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében. A beruházás eredményeként javulnak a környezetvédelem feltételei a 3200 lakosú Győrszemerén és a mintegy 1600 lakosú Tényőn.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felismeri? Győri kávézói lopás miatt keresik a férfit

A Győri Rendőrkapitányság lopás gyanúja miatt keres egy férfit. Az illető kávázóból vihetett el 80… Tovább olvasom