Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Kiemelt rendőrségi feladat a gyermekek biztonságos közlekedése

A szeptember elsejei tanévkezdéskor a rendőrség kiemelt feladatként kezelni a gyermekek biztonságos közlekedését.

Az oktatási intézmények környékén a hirtelen növekvő gyalogos és gépjármű forgalom miatt megnő a gyermekek veszélyeztetettsége, hiszen életkori sajátosságaiból adódóan még nyári élményeik hatása alatt vannak és a gépjárművezetők is elszoktak az iskolák közelében megnövekvő gyalogos forgalomtól.

A figyelemfelkeltés érdekében a közterületen szolgálatot ellátó rendőrök az iskolák környékén fokozott figyelmet fordítanak a gépjárművezetők jogkövető magatartásának ellenőrzésére, a gyermekek biztonságos közlekedésének elősegítésére, a gyalogos közlekedés segítése érdekében a forgalom irányítására, valamint a járművek szabálytalan megállása és várakozása elleni fellépésre.

Fontos a gyermekekkel történő szimpátiás kapcsolat kialakítása, gyermek és rendőr párbeszédre.

Országosan szeptember elsejétől indul "Az iskola rendőre" program, mely az általános iskolai oktatásra épül, és egyben elősegíti a rendőrség által a gyermekek felé irányuló baleset- és bűnmegelőzési tevékenységet.

A program célja az, hogy lehetőség szerint minden általános iskolának legyen egy ISKOLA RENDŐRE, aki közvetlen kapcsolatot tart az intézmény vezetésével, a diákokkal és a szülőkkel, részt vesz az iskolákat érintő közlekedési kampányokban, reggelenként az iskola előtti forgalom irányításában és segítésében, a szabálytalankodók kiszűrésében.

Segítséget nyújt az iskolának a bűnmegelőzési nyomtatványok, közlemények terjesztésében, illetőleg a KRESZ- és DADA-oktatás (drog, alkohol, dohányzás, AIDS) koordinálásában is.

Győr-Moson-Sopron megyében évek óta jó eredménnyel működik az "Egy iskola egy rendőr" program, mely a diákok balesetmentes közlekedésének elősegítését, valamint a biztonságukat veszélyeztető más tényezők megszüntetését tartotta elsődleges céljának.

E módszer továbblépésének tekinthető a múlt évtől életre hívott "iskola rendőr", mely a kisiskolások tudatos közlekedési magatartásának kialakítását célozta meg. Megyénk területén 145 intézmény iskolarendőri szolgálatát 106 fő látja el.

A körzeti megbízotti szolgálatnak szintén jelentős szerepvállalása van a módszer gyakorlati megvalósításában, ugyanis 76 fő körzeti megbízott hatáskörébe 108 intézmény tartozik.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. szeptember 01. 13:14
    „Szerintem kiemelt feladatnak a KRESZ oktatás kenne az iskolákban elkezdeni, mint tantárgyat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Először az iskolapadban

Általános iskolákban az idén 97 ezer elsős kezdi meg tanulmányait. A mai nappal indul ˝Az iskola rendőre˝ program is. Tovább olvasom