Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Kicentizett faültetéssel a szomszédviták ellen

Tét - Jobb, ha csak mérőszalaggal látnak neki a faültetésnek, a bokrok telepítésének udvaraikon a tétiek, mert a város a telekhatárhoz mért távokat újra kicentizte. Persze eleve gondolhatnának a kertszomszédok egymásra, de úgy tűnik: kell a szabályozás.
A kertek, gyümölcsösök kerítésén átnövő növények miatt az önkormányzathoz fordulók száma az utóbbi években jelentősen csökkent Téten, mivel a képviselő-testület a szomszédviták megelőzésére már 2001-ben országosan is példaértékű módszert talált. A fák és bokrok telekhatárhoz mért ültetési távolságát központi intézkedés hiányában helyi rendeletben rögzítette. A növények magassága szempontjából szabták meg a minimumtávolságokat, hogy a szomszédok szándékosan és szükségtelenül ne zavarhassák egymást. Előírás például, hogy 1-3 méternél magasabbra nem növő gyümölcs- és egyéb cserje, fa esetében legalább 1 méter, 3 méternél magasabbra növő növények, fenyőfélék esetében legalább 3 méter, 3 méternél magasabbra növők esetében legalább 6 méter kell legyen a távolság az ingatlan határától. Kúszó-kapaszkodó cserje csak saját tulajdonban álló dologra futtatható fel.

- A természet szavára hallgató flóra nem veszi figyelembe az ember szabta korlátokat, a birtoktulajdonosok viszont nagyon is kényesek határaikra. Ez az ellentét az egy-egy kerítés oldalain lakók közt perpatvarokat szülhet. Viszont az ilyen ügyek csak az ültetéstől számított első évben tartoznak a helyi jegyző hatáskörébe, utána bírósághoz fordulhatnak a panaszosok. Egy facsemete azonban az első évben szinte fel se tűnik, a szomszédnak gondot inkább csak a harmadik-negyedik évben szokott okozni. A per pedig költséges és tartósan megrontja, megmérgezi a szomszédkapcsolatokat - foglalta szavakba a lényeget Szabó Ferenc polgármester és hozzátette: mindez azonban könnyen elkerülhető, ha a faültető nemcsak magára, hanem másokra is gondol. Eleve figyel arra, hogy mekkorára nőhet egy facsemete és az milyen hatással lehet a környezetében élőkre.

Fától a kerítés: Az ültetési távolságokra a szomszéd és a szabályozás miatt is érdemes figyelni Téten, ahol bevált a vitákat megelőző előírás. Fotóillusztráció: Krizsán Cs.
Fától a kerítés: Az ültetési távolságokra a szomszéd és a szabályozás miatt is érdemes figyelni Téten, ahol bevált a vitákat megelőző előírás. Fotóillusztráció: Krizsán Cs.

Akik nem gondolnak a telekhatárhoz közeli faültetés következményeire, jószomszédi viszonyt megrontó hatásaira, azokat Téten a hivatal ellenőrizheti, harmincezer forintra büntetheti.

Nemrégiben megint a megelőzés szándékával tűzte hét év után újra napirendre a képviselő-testület a bevált szabályozást. Időszerűnek látta, hogy megújítsa, még életszerűbbé tegye, olyan esetekre is kitérjen benne, amiket a gyakorlat szükségessé tesz. Például megengedi benne, hogy a nyírt sövényt vagy az 1 métert meg nem haladó magasságúra növő cserjét és fenyőt fél méterre a telekhatártól telepítsék, hiszen sokszor épp a kerítést váltják ki vele. Akácfák és más, fokozatosan terebélyesedő fák esetében viszont továbbra is szigorúak a minimumtávolságok. A polgármester megemlítette: hiába metszi úgy az ágakat egy tulajdonos, hogy egy se lógjon át a másik kertjébe, már a leárnyékolással, a levegőmozgás akadályozásával is jelentős hátrányt okozhat szomszédjának.

Olvasóink írták

 • 7. jirzi1 2009. január 06. 17:55
  „Judytka Ez egy ingen találó idézet volt”
 • 6. Judytka 2009. január 06. 15:45
  „" De, hogy a dologra térjek,
  Emberemlékezet óta
  Állott egy magas diófa,
  Díszeűl a Pál kertjének.
  A szomszédba nyult egy ága,
  Melyet Péter, minthogy róla
  A dió is odahulla,
  Bölcsen eltűrt, le nem vága.
  Történt pedig egy vasárnap,
  Hogy a fentírt fülemile
  Ép´ a közös galyra üle,
  Azt szemelvén ki oltárnak,
  Honnan Istent jókor reggel
  Magasztalja szép énekkel:
  Megköszönve a napot,
  Melyre, im, felvirradott.
  A sugárt és harmatot,
  A szellőt és illatot;
  A fát, melynek lombja zöld,
  A fészket, hol párja költ,
  Az örömet, mely teli
  Szivecskéjét elteli;
  Szóval, ami benne él
  S mit körében lát, szemlél,
  Azt a pompát, fényt és szint,
  Mely dicsőség
  - Semmi kétség -
  Ő érte
  Jött létre
  Csupán ő érette mind!
  Elannyira, hogy Pál gazda,
  Ki gyönyörrel ott hallgatta,
  Így kiáltott örömében:
  "Istenem, uram
  Beh szépen
  Fütyöl ez az én madaram!"
  Majd csak eldöntik...kié a diófa,mint Arany:Fülemile c. versében...
  Fő a békesség!!”
 • 5. Goldmund 2009. január 06. 15:30
  „És mi van, ha egy 50 éves diófa van túl közel a telekhatárhoz? Megbüntetik a tulajdonost, aki netán még nem is élt a diófa ültetésekor?”
 • 4. kutyi 2009. január 06. 12:19
  „Úgy tudom ez minden önkormányzati településen le van szabályozva.”
 • 3. zotya975 2009. január 06. 07:20
  „Nem csak Téten van ilyen mindenhol, van aki azt figyeli mibe köthet bele, hol zörög a falevél, hozzáér a gally a kerítéshez, stb.”
 • 2. daniferi 2009. január 06. 01:48
  „Hehe, ez vicces :)

  Ám az tény, hogy sok ember úgy gondolja, ami az ő oldalán van, ahhoz senkinek semmi köze, azt tesz az ő kertjével, amit akar, mégha valami hátrány is éri a másikat. Ha jól emlékszem, a Spektrum TV-ben volt egy új-zélandi sorozat, hasonló problémákat mutatott be és próbált megoldást találni, nem mindig sikeresen.”
 • 1. babuka 2009. január 05. 20:52
  „Jesszusom! Ezek a tétiek!!!!! Az ember azt remélné, legalább egymással nem kötözködnek..de úgy látszik, nekik ez lételemük...Kíváncsi lennék, ez hogyan hat az ottani telekárakra, mert Tét "Várossal" kapcsolatban jó hírt még nem nagyon olvastam sehol....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik a lakóutcaprogram

Győr - Az útépítések éve (is) volt a 2008-as Győrött, sok lakóutca és útszakasz megújult, jelentős… Tovább olvasom