Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Ki a gyilkos: a kutya vagy a gazdája?

Kutyatámadás esetén nem elfutni kell, hanem megállni és mozdulatlanul várni. Soha nem szabad az állat szemébe nézni, mert az agressziót vált ki. A megvadult falkával szemben azonban a nemesbikki kisfiúnak nem volt esélye.

A hét éves fiút szerdán marta halálra a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nemesbikken egy kutyafalka. A gyerek a falu határán lévő focipályán játszott társaival, a közelben lakó hatvanhárom éves férfi szándékosan engedte ki és uszította rájuk tizenhárom kutyáját. A többieknek sikerült elfutniuk, a kisfiú viszont a helyszínen belehalt sérüléseibe. A rendőrök őrizetbe vették a kutyatulajdonost, eljárást indítottak ellene halált okozó testi sértés gyanújával, és kezdeményezték előzetes letartóztatását is.

 

Nagy Péter, a győri Emberek az Állatokért Alapítvány kuratóriumi tagja tizenkét éve foglalkozik elárvult, kidobott, kóbor kutyákkal, de soha nem érte támadás, egyetlen egyszer sem harapták meg. Elmondása szerint a menhelyre befogadott állatok szelídek, és alapvetően szeretik a gyerekeket. A kutya eltorzult viselkedése a tartási körülményektől függ. Ha bántalmazzák, folyamatosan megfélelmlítik, (harci kiképzés nélkül is) agresszívvá válik, falkában pedig megfékezhetetlenné.

 

A nemesbikki kutyákat jelenleg egy tiszalúci sintértelep karanténja őrzi, rájuk valószínűleg elaltatás vár. Nagy Péter úgy véli, nem a kutyatámadáson van a hangsúly, hanem gazdájukon, az eltorzult lelkű bűnözőn, aki képes volt ártatlan gyerekekre uszítani azokat. A tragikus történetben valójában nem az állatok, hanem gazdájuk számít gyilkosnak, a kutyákon megtorolni a bűntettet olyan, mintha a gyilkos fegyverét büntetnék meg.

 

Ha egyetlen kutya támad emberre, a futás nem célszerű megoldás, mert támadási ösztönöket vált ki. A legokosabb megállni és nem mozdulni. Nem szabad szemkontaktust teremteni a megvadult állattal, a legjobb elnézni mellette, így megzavarodik, nem tudja értelmezni a helyzetet. Viszont ha egész kutyafalka ront valakire, ott csak az imádság segít.

 

 

 

Olvasóink írták

 • 18. peugeot 2008. május 13. 12:51
  „TÚRABAKANCS!!!!
  Hát tudod, te aztán nagyon érzéketlen bunkó vagy. Meghalt egy gyerek, te meg a rasszista énedet fitogtatod? Hát te aztán nagy ember vagy. Bele sem gondoltál abba, hogy te is lehettél volna az áldozat vagy a családodból, barátaid közül valaki? Tudod, én a helyedben nem mertem volna írni semmit. Látod a többi hozzászólásban is ki vannak tőled.Nem tudom mit szólnál hozzá, ha a Rotimat rádküldeném.Valószínű máshogy gondolkodnál.”
 • 17. vukkis01 2008. május 13. 10:31
  „Ez az egész hülyeség!Még hogy álljak meg ha rámtámad egy kutya!
  Én átéltem ezt,sétáltam a kutyusommal és csak azt láttam ugrik ki a keritésen valami.Erre felkaptam a kutyusom az ölembe.Ezzel mentettem meg.H a földön marad fél perc alatt kivégzi a másik.Aki egy pitbull volt!!!
  Igy is széttépte a lábát és lelki sérülést okozott mindkettönknek.”
 • 16. győri100 2008. május 10. 22:04
  „Nem értek egyet Túrabakanccsal, de tény, hogy mindig valami putrit mutatnak, hogy "itt lakott az áldozat"... Ez már nekem is feltűnt...”
 • 15. dennisthemenace 2008. május 10. 18:27
  „Turabakancs! Te egy primitiv BUNKO vagy,remelem,teged is szettep egy kutya,valamikor!”
 • 14. Gordonka 2008. május 10. 17:56
  „Visoinnal egyet értek, a gond csak az, hogy.... 2-8évig terjedő büntetést adnak neki, ha bebörtönzik. 2-8évig??? ekkora barmokat, aki meg teljesen véletlen elüt valakit - legyen az most egy felnőt - azt meg 20 évre itélhetik, most hol itt az igazság???:S
  ja és még a lényeg, hogy a kisfiú barátai, mit érezhetnek, vagyis mit gondolhatnak? Mert ugye ők láthatták a történteket, és ha belegondoltok, akikkel fociztak, azok se lehettek sokkal idősebbek, szóval nem nagyon tudják felfogni, hogy mi is történt. 7 évesen ilyet látni, nem túl jó dolog. Ha valaki nem ért egyet attól elnézést kérek, én csak a saját véleményemet irtam le, és sajnálom ezt a dolgot föleg, hogy egy kisfiúval történt mindez, aki még szinte semmit se tudott a világról :( Őszinte részvétem...


  Köszönöm, hogy meghalgattatok. További szép napot!”
 • 13. andy 2008. május 10. 13:38
  „Azt is lehetett hallani,hogy nem először fordult elő e "gazda" s kutyáival probléma...
  Már megint tragédia kell ahhoz,hogy foglalkozzanak egy adott helyzettel?
  Vannak települések,ahol a jegyző bizony már akkor is intézkedik,amikor kutya kerítésen kívűlre szökik...”
 • 12. Gab2000 2008. május 10. 10:04
  „Szerintem a lényeg a kutya olyan lesz amilyenre a gazdája neveli vagy viselkedik vele.
  a legböszmébb kutyából is lehet bírkát nevelni.
  Nem a kutyát kell büntetni hanem a gzadáját.

  Azért szét kell választani mi az ember és mi az állat.


  Kár hogy a gazdáját nem lehet elaltatni mint Texasban”
 • 11. pordanica 2008. május 10. 08:57
  „Hat kerem ehhez hozza szolni !Az egy kutya is szornyu felelmet tud kelteni az emberben hat tobbkutya ne is gondoljunk ra az emberi felelotlenseg hatartalan. Amugy nem mindeneggy hogy milyen gyerek volt mit vizsgalnak majd aszarmazast vagy azt hogy helyesen jart e el a kutyatarto . tartson mindenki annyi kutyat amennyit akar a torveny adta lehetosegeken belul de ne a . masok veszelyeztetesere.Sajnos evekig rettegtem a szoszed kutyaitol este es hajnalban mert jartak a kornyeket es hozza csapodott a tobbi kobor kutya mar nem csak ketten ,volt ugy oten jottek felem embereket kellett leallitanom az utcan hogy vigyen haza kocsival szoval vedtelennek lenni ot kutyaval szemben?KIbiztat arra hogy nem bant? Ja a gazdi akit meg nem bantott vagy az aki nem jar hajnalba es este keson amikor eber a kornyeken mostanaban nem jart .Kerdezem o hogy lenne be............ mikor megy haza .Egy hozzaszolo .pordanica”
 • 10. Antal 2008. május 10. 07:04
  „Tragikus, és felháborító, hogy egy ember a kutyáit veti be , vélt vagy valós sérelmei végett. Annak ellenére, hogy megtörtént ez a szomorú eset, a kutyák nem vétkesek a tragédia bekövetkeztében. A gazember alkoholista gazdit kell megbüntetni, és nem kellene a kutyákat elaltatni.
  Szám szerint hány kutyája is volt ennek a vénembernek? - az ebtartásról szóló törvény mennyit engedélyez? És milyen körülmények között tartotta, ez is felháborító.Remélem szigorúan megbüntetik alantas tettéért.
  Ennek az embernek, nagyon ajánlatos a környéket is messze elkerülni, ha kiszabadul.
  Túrabakancs! - micsoda név, hm. bocsi!
  Ha ez a te gyerekeddel történt volna meg, akkor is ugyan ez lenne a véleményed? Talán még helyesled is, hogy egy kis roma gyerek volt az áldozat?
  Pistinek üzenem!
  A kutyát nyilvános helyen csak pórázon, és szájkosárral sétáltathatsz. Ez alól még a kutyafuttatók sem kivételek. Sajnos, manapság egyetlen állaton nem lehet látni szájkosarat. De a kutyatámadások nem is hiszem, hogy jellemzően a városban vagy a kutyafuttatók környékén történnének.Mind ennek ellenére, kötelező a szájkosár és póráz használata.”
 • 9. JOe 2008. május 10. 06:06
  „Udvarban megkötött kutyától, mit vársz. Általában azok támadnak a gazdájukra is amelyek megvannak kötve. Nyáron tűző napopn, télen mínuszokban, víz nélkül. Az a kutya egyszer szabadul és utána még csodálkoznak. Az ilyennek minek kutya?
  Csak nevelés kérdése, legyen szó bármilyen fajta vagy méretű kutyáról.”
 • 8. orgona 2008. május 09. 22:16
  „Nagyon sok kutya esetröl halottam az en velemenyem az hogy kiszamithatatlanok.”
 • 7. orgona 2008. május 09. 22:13
  „A kutyat szabadon engedve csak szajkosarral,ha pedig porazon vezetem nem sükseges a szajkosar.nemtudom menyire igaz-e.Nincs kutyam de tartok tölük mert egyszer latogatoba mentünk ismeröshöz,persze csaladihaz,nagy kert.Kutya megvolt kötve de ugy ereztem engem nagyo ugat a farkaskutya.....mi bementunk a hazba közbe kutya ellett engedve kb.1-ora mulva kilepünk az ajton es nekem tamadt a kutya.Hozza kell tennem igazi börkosztüm volt rajtam amit szejjel is szedett.”
 • 6. tricse 2008. május 09. 21:30
  „A kutya a gyilkos a gazdája a felelős!”
 • 5. Túrabakancs 2008. május 09. 15:46
  „Pisti50!
  Azért azt ne mondd hogy pl. egy uszkár harapásába bele lehet
  halni! A kistestű kutya max. sérülést okoz, a nagyobb meg
  akár szét is téphet, na ez a nem mindegy! Más: azért kíván-
  csi lennék hogy a cigánykölkek előtte hányszor csesztették
  az idős bácsit és kutyáit, gondolom nem ez volt az első prob-
  léma az adott helyen. Mostanában a híradásokban lényegé-
  ben csak velük vannak problémák: lincselés, zsarolás, tanár-
  verés, most meg a kutyatámadás. Legalább most átérzik a
  romák, hogy mit is érezhetett az olaszliszkai licselés tanár
  áldozata amikor péppé verték szegényt! Mindegyik eset
  tragikus, és tanulságos.”
 • 4. ajjajj 2008. május 09. 15:27
  „pisti50!
  Vazze, inkább a nyelvtannal foglalkoznál, mint a "staffiddal"!
  Kit érdekel mekkora a kutyád? A szájkosár közterületen előírás, tartsd be! Ahogy olvasom a soraidat, azért kellhet a kutyád, hogy háttér legyen a nagy pofádhoz. Kutya nélkül senki vagy!”
 • 3. pisti50 2008. május 09. 14:57
  „Még valamit leszeretnék irni!!
  Sokszor megyek a városba és sok ember már már rám ordibál miért nincs a kutyán szájkosár?
  Én annyit válaszolok rád kellene,mert a kutyám megse szólalt és már te ugatsz is. Ettől az emberektől nagyon felmegy a pumpám!! De ha jön egy kisebb fajta kutya arra nem ordibál rá miéért nincs a kutyán szájkosár?
  A bátyám kutyája Spániell már megharapta a kezemet pl nem szoltam semmip Az a baly ,hogy a média csa a nagy testü kutyákat fujja fel Peddig hány kisebb fajta kutya harapás van, Sokkal harapossabbak a kicsi ktyák mint a nyagyok. PL: Most sem Stafik harapdosták fel szegény kis gyereket!! ennyit szerettem volna leirni a kedves kutya nemértő embereknek”
 • 2. pisti50 2008. május 09. 14:48
  „vision? ha a te kutyádról lenne szó elalltatnád? A kutya azt tette amit a gazdája parancsolt neki. Én a gazdájával csinálnám ugyan ezt!! Sajnálom a kisfiut ő nem tehet semmiröl!! Neke staffim van sok sok ember mondja milyen véreb tévedés egyálltalán nem az. A házban ahol lakunk több lakó is van,de szeretik nagyon és nem bánt senkit, az állat olyan amilyen a gazdálya.”
 • 1. vision 2008. május 09. 12:36
  „Hát ez aztán fantasztikus... A gyerekek nem azért mennek a pályára focizni, hogy a közelben lévő lakót bosszatsák, hanem hogy kikapcsolódjanak tanulás után. Én ezt az "öregembert" nem értem, miért kell ilyent csinálni? Normális úgy őszintén? Hát nem valószínű. Remélem életfogytiglant kap. Állatbarát vagyok de azzal egytértek hogy a kutyákat el kell altatni, mert ha esetleg örökbe adnák őket, újból támadni fognak, hiába nincs ott az összes eb.
  Én állítom, hogy a pasas ütötte-vágta az ebeket és ezért vadultak meg. Hát az ilyen inkább akassza fel magát, buta, ostoba ember, ki nem gondol bele a következményekbe.
  Sajnálom a 7 éves fiút nagyon, ő aztán semmiről nem tehetett.
  Hány olyan esetről hallani hogy "széttépte gazdáját a kutya"...
  Remélem az ürge elnyeri méltó büntetését!!!
  Sajnálom a szülőket is, mert annál rosszabb nincs ha gyermekét elveszíti. Részvétem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szavazásképtelenség miatt újabb közgyűlés

Győr - Határozatképtelenség miatt idő előtt ért véget a csütörtöki győri önkormányzati közgyűlés.… Tovább olvasom