Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Ki főz ránk 2012-ben?

A nemrég megnyílt munkaerőpiac a legnagyobb mértékben a szakácsokat szívja el tőlünk egy most készült felmérés szerint. Az elvándorlás oka nemcsak a remélt fizetés, hanem a jobb munkáltatói morál. Győrben régóta képeznek szakácsokat, a jövőre felszabaduló fiatalok tervei beszédesek.
Megkérdezett hat másodéves diákból hat szeretne külföldre menni, igaz, csak kettő vallja azt, hogy mindenképpen és akár örökre. A képzésüket végző Krúdy Gyula-iskola igazgatóhelyettese, Szemeti Simon szerint nagyon nehéz ennek ellenkezőjére ösztönözni a tanulókat, hiszen azt, hogy Magyarországon könnyebb és kifizetődőbb lenne az érvényesülés, mégsem mondhatják nekik. Az egyik másodikos, Mohos Gyula azt állítja: elsősorban szakmailag akar gyarapodni, ehhez is szükséges azonban, hogy külföldön próbáljon szerencsét a szakács.

– Úgy tervezem, hogy először itthon dolgozom és félévente más helyet keresek. Legalább két-három évet itt kellene maradni, utána megpróbálkozni kint, Ausztriában vagy akár Angliában is. De ott sem szeretnék leragadni egy helyen – mondja Mohos Gyula.

Szemeti Simon igazgatóhelyettes szerint minden osztályban meg lehet húzni a vonalat azok között, akik csak a pénzt, s akik a szakmai fejlődést tűzik ki célul. Ám ez utóbbit egy üzletben megszerezni nehéz, hiszen az egyes vendéglátóhelyeknek saját, számukra megszokott világuk van. Ezért elvben előnyös, ha a fiatal vándorol – csakhogy fél évre állást találni még nehezebb.

Horváth Virág egyelőre azért gondolkodik Magyarországban, mert szakmai gyakorlata során a cégüket segítő séfek felfigyeltek rá, s ha minden jól megy, Villányban, Budapesten vagy Kőszegen találhat állást. Nem mondana nemet külföldi lehetőségre sem. Az osztály megkérdezett fiataljai egyként szép emlékeket őriznek az erfurti kirándulásról, itt láthatták saját szemükkel: a német vendéglőben nemcsak a bérek magasabbak, de a légkör is kellemesebb. Terdik Krisztina emlékezetében élénken megmaradt, hogy az erfurti szakács kétóránként tíz percet pihenhet. A fiatal lány mindenképpen külföldre menne, akár örökre is. Osztálytársa, Festő Norbert szintén azt reméli, kint kap állást jövőre.

Mohos Gyula elsősorban gyakorlatot akar szerezni, úgy véli, addig anyagi megbecsülésre sem számíthat. Fotó: Krizsán
Mohos Gyula elsősorban gyakorlatot akar szerezni, úgy véli, addig anyagi megbecsülésre sem számíthat. Fotó: Krizsán


Szemeti Simon elmondta: sajnos nincs olyan statisztika, amiből megtudhatnánk, az elmúlt években mekkora volt a végzettek kivándorlási aránya, de azt nem lehet elvitatni, hogy nemcsak a bér magasabb: kint ismert a túlóra fogalma, a nyolc óra az nyolc óra, a szabadnap az szabadnap. S ami még lényeges: lépcsőzetes előrelépési lehetőség áll a fiatalok előtt.

Pákozdi Gyula, a győri Márka étterem vezetője is úgy véli: bár náluk mindenki a szerződésének megfelelően dolgozik, a szakácsokat nem becsüli meg kellőképp a szakma. Harmadát – mások szerint a felét – keresik annak, mint Ausztriában, több munkáért cserébe. Ám hozzátette: külföldön sem lesz „`a la carte"-os szakács az, akinek nincs többéves hazai gyakorlata. Maga is ismer olyat, aki öt év tanulás után is mosogat egy hajón.

Mindent összevetve viszont nem véletlen, hogy nekünk lasszóval kell fogni a szakácsot. Takács Péter, a Győrből származó vendéglős Vonyarcvashegyen vezet éttermet, még most sem tudja, kik vezetik a konyhát a júniusi nyitás után. Szezonális helyre szakembert találni a legnehezebb, s aki eddig szakácsként dolgozott nála, idén mind külföldön próbál szerencsét.

Olvasóink írták

 • 3. Stive 2011. május 13. 01:22
  „Ez így van! Nem csak a pénz miatt,de megbecsülik a jó munkást,legyen szó bármilyen szakmáról, és betartják a munka törvénykönyvet! Persze gondjai mindenhol adódnak az embernek,szoval aki fiatal,okos,és munkásként akar megélni,családot alapíttani,nem sok ellenérvet lehet mondani hogy ne menjen....”
 • 2. lajos_lajos 2011. május 12. 16:58
  „Pályakezdő szakács győri vendéglőben minden másnap 16 óra munka szabadság nincs táppénz nincs mindezért 90.000 ezer forint.
  Ausztriában heti 6x9 óra munka 1300 euróért havonta +egy év letelte után 2 havi juttatás.Magyarország egy élhetetlen hely lett aki teheti jöjjön külföldre mert itt meg lehet alapozni a jövőt.”
 • 1. Joco124 2011. május 12. 10:46
  „Aki tud az menyen csak külföldre dolgozni,aki kimegy jól teszi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bútor nélkül adhatják át a postát

A töltéstavai postát másfél éve vállalkozó üzemelteti, május 20-tól azonban újra a Magyar Posta Zrt. lesz a működtető. Tovább olvasom