Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Kevesebb bűncselekmény volt

Győr-Moson-Sopron - Nehéz, de eredményes évnek nevezte a tavalyit a megye rendőrfőkapitánya. A legfontosabb eredmény, hogy az ismertté vált bűncselekmények száma tovább csökkent, s a felderítési eredményesség emelkedett. Ezzel az országban a hetedik a rendőr-főkapitányság.
Az elmúlt nyolc év legsikeresebb évének nevezte 2008-at a megyei rendőr-főkapitányság vezetője, Szabadfi Árpád dandártábornok keddi előzetes évértékelőjén. A főkapitány hangsúlyozta, a határőrség integrációja után az év eleje gyakorlati „tanulással" telt, mivel csak elméletben lehetett felkészülni az eggyé olvasztott szervezetbe.

A tábornok hangsúlyozta, nem igazolódtak be azok a félelmek, hogy a határnyitás után megyénkben, valamint a szlovák, illetve osztrák területen emelkedik majd a bűncselekmények száma.

A megyében 12.217 bűncselekmény vált ismertté, ami az elmúlt nyolc évben a legkevesebb. A felderített bűnesetek száma 52,8 százalékra javult tovább, ezzel az országban a 7. helyen áll a főkapitányság. Hatodik a nyomozáseredményességben, ami eléri az 59 százalékot.

Az emberek szubjektív biztonságérzetét befolyásoló bűncselekmények száma a 8 évvel ezelőtti 9078-ról 6739-re csökkent. Ezeknél az országos átlag felett vannak a felderítési mutatók.

Az emberölések és az emberölési kísérletek elkövetőit mind elfogták.
A testi sértéseknél ez az arány 97, garázdaságok esetében 87, míg a droghoz kötődő bűncselekményeknél 98 százalékos.

Lopás 4191 volt tavaly, míg 76 zseblopás, 888 betöréses lopás, 41 személygépkocsit kötöttek el a tolvajok. Mindegyik bűncselekménynél javult a felderítési eredményesség, ezért a tavalyihoz képest kevesebb is történt. A vagyon elleni bűnesetben okozott kár 38,9 százalékkal 2 milliárd 351 millió forintra csökkent, a megtérült kár 47,1 százalékkal emelkedett 2007-hez képest.

A főkapitány elmondta, nőtt az utazó bűnözők száma, főként az ország keleti, északkeleti részéről érkeznek. Ez ellen, valamint az autópályán elkövetett bűncselekmények visszaszorítása érdekében létrehozták a bevetési szolgálatot. A többi egységgel, így az autópálya-alosztállyal közösen végrehajtott akciókkal sikerült féken tartani a trükkös lopások elkövetőit. Róluk fényképpel is rendelkezik a rendőrség, többek ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

Tavaly jelentősen csökkent az ittasan okozott balesetek száma, és kevesebb volt a sérüléssel járó baleset is.

Olvasóink írták

  • 1. matriné 2009. január 15. 09:02
    „Hát persze, hogy kevesebb nek van feltüntetve,hisz a fehérgalléros bűnözőket tilos felderíteni még mindig e rendszerben. Az efféle bűnözők pedig saját magukat csak nem üldöztetik. A sajtótól meg ne is várja senki,hogy azt is leírja amit nem engedélyeznek nekik.!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendelet a bázisjogról

Módosult a történelmi bázisjogosultságról szóló rendelet: február 3-tól nem lehetséges a történelmi… Tovább olvasom