Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Kevesebb baleset a sztrádákon

Győr-Moson-Sopron - A magyar autópályákon már teljesült az uniós elvárás, hogy 2010-ig felére csökkenjen a közúti balesetekben meghaltak száma. A megyei sztrádaszakaszokon is jelentősen kevesebb a baleset, a 2005-ös 400-zal szemben tavaly 350, idén az első 9 hónapban további csökkenés volt.
Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. adatai alapján az üzemeltetésébe tartozó autópálya-szakaszok már 2005 óta megfelelnek az Európai Unió által 2010-re előírt közlekedésbiztonsági elvárásoknak. A statisztika szerint a magyar autópályák továbbra is négyszer biztonságosabbak az alsóbbrendű utaknál.

Az unió 2001-ben kiadott Fehér könyvében előírta a tagállamoknak, hogy 2010-re csökkentsék a felére a közúti balesetek halálos áldozatainak számát. Mivel hazánk csak 2004-es uniós csatlakozása után részesülhetett ezen célok megvalósítására elkülönített forrásokból, csupán 30 százalékos csökkentést vállalt. Míg az elmúlt években a tagállamok átlagosan 20 százalékos csökkentésről számolhattak be, addig Magyarország közúthálózatán – ha csak kismértékben is – sajnos tovább nőtt az emberéletet követelő közlekedési balesetek száma.

A magyar autópályákon annak ellenére kedvező a tendencia, hogy a sztrádákon folyamatosan nő a forgalom. Az egymillió járműkilométerre jutó személyi sérüléses balesetek száma a tavalyi első félévhez képest 2008 első felében 6,3 százalékkal csökkent. Ezenfelül a szerencsétlen kimenetelű pályaesemények súlyosságát is figyelembe vevő „súlyozott relatív baleseti mutató" is 15,6 százalékos javulást jelez az előző év hasonló időszakához képest.

A megyei rendőr-főkapitányság autópálya-alosztályának vezetője, Perjámosy István alezredes tájékoztatása szerint a megyében a személyi sérüléses balesetek száma éves szinten 50–60 között ingadozik. Az anyagi kárral járó balesetek 300–350-re tehetők.

Az összes balesetet tekintve 2005-ben 400, 2006-ban 360, tavaly 350 volt. Az alezredes az idei évi javulást annak ellenére figyelemre méltónak nevezte, hogy csak az első 9 hónap számai vannak meg. A megyei autópálya-szakaszokon szeptember 30-ig a személyi sérüléses baleset a tavalyi hasonló időszakban történt 54-ről 35-re csökkent, míg az anyagi kárral járó baleset 284-ről 207-re. A halálos 5-ről 4-re, a súlyos 11-ről 8-ra, míg a könnyű 38-ról 23-ra.

– Igazából a kis számok miatt a halálos és súlyos változása, csak egy megyére nézve szinte nem értékelhető, de az országos tendenciának megfelelően csökkenő. Mindez egyrészt a nagyobb rendőri jelenlétre, másrészt az autópályán végrehajtott korszerű forgalomtechnikai beavatkozásokra vezethető vissza – mondta Perjámosy István.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltóság: korszerű technikával biztosabban menthetnek

Győr-Kapuvár - Műszaki mentő-tűzoltó járművet vett át győri és a kapuvári tűzoltóság Budapesten… Tovább olvasom