Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Kétszázan sátrakban és az utcán

A rendszerváltás óta folyamatosan nőtt a hajléktalanok száma, ma körülbelül 30–32 ezer embertársunk fedél nélkül él.

A szerencsésebbeknek jut hely a hajléktalanszállókon, ám ez mindösszesen 8 ezer ágyat jelent.

A többség család, otthon és nagyjából jövőkép nélkül él. Hihetnénk, hogy a nyár kíméletesebb a hajléktalanokkal, mint a tél, de ez közel sincs így, hisz az utcán, a sátrakban és a bontásra ítélt épületekben élő fedél nélkülieket kínozza a hőség, a temérdek szúnyog és akkor még nem említettük a gyújtogatókat. Győrben körülbelül kétszázan élnek az utcán. 

Volt olyan év, hogy Gyárvárosban és Pinnyéden is felgyújtották a legrászorultabbak összetákolt sátrait.

Mire az Iparcsatorna fölött lévő csalánerdőn keresztül Oláh János sátráig elérünk, bőrig áztat bennünket a zápor. A múlt hetekben gyakran megesett ez az 54 éves férfivel, s ilyenkor vagy száz szúnyoghad érez magában rettenetes erőt, hogy támadjon. A sátor építője két éve él itt, a senki földjén, vagyis azon a kis győri területen, ahol ideiglenesen tanyát vert. Oláh  János bizalmatlan, de csak az első szóváltásig, azután megered a nógrádi férfi nyelve.

Oláh János állatgondozó volt a Hortobágyon, majd Ikrényben próbált szerencsét, ma pedig az Iparcsatorna fölötti területen él. Fotó: Krizsán Csaba
Oláh János állatgondozó volt a Hortobágyon, majd Ikrényben próbált szerencsét, ma pedig az Iparcsatorna fölötti területen él. Fotó: Krizsán Csaba

˝Munka kellene, s már azonnal be is állnék. Az állatokhoz értek, a Hortobágyon szolgáltam huszonhét évig. Nem kérnék itt sem sokat, csak lakhassak valahol, de meglehet, akkorra már a lakhatásomat is meg tudnám oldani a hajléktalanszállón. Sok mindent kibírtam már, dolgozni meg nagyon tudok˝ – hallom és hiszek a házigazdának, akinek a munkanélküliségen túl most nagyobb szívfájdalma, hogy az egyik éjjel rátámadtak, s elvitték a kiskutyáját, így Bodri csak céltalanul bolyong, keresi a kölykét, a hajléktalan férfi meg álmában is bizalmatlan: azóta baltával alszik.

Oláh János sorsa egy a sok megpróbált közül. A férfi kifejezetten büszke arra, hogy nem kéreget, nem ˝kolduskodik˝.  Szegényen, mégis becsületesen él. Azt már kísérőnktől, Bertleff Gábor utcai szociális munkástól tudjuk, hogy Győrben és környékén körülbelül kétszáz hozzá hasonló hajléktalan él, az utcás gondozók, a Segítőház Alapítvány munkatársai név szerint nemcsak ismerik őket, de folyamatosan tartják velük a kapcsolatot.

˝Az élelmesebbek üvegeznek, rezet, vasat gyűjtenek, a kapott pénzen pedig kenyeret, élelmet vesznek. A Hajléktalanokat Segítő Szolgálat a Segítőház Alapítvány munkatársaival karöltve jól ismeri ezeket az embereket, péksüteménnyel, teával, ruhaneművel és gyógyszerrel segítik őket.˝

Sütő Csaba, a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat vezetője a hajléktalanokkal való kapcsolattartást, a többségi társadalom felé való irányítást tartja a legfontosabbnak, azaz minden egyéni sors fontos, senkiről nem mondanak le. Nemcsak télen, egész évben nyitva a nappali melegedő, ahol naponta reggel 7 órától délután 3-ig pihenni, mosni és tisztálkodni is lehet, s ugyanitt hetente kétszer orvos is rendel. Legalább ilyen fontos a segélyezések, az okmányok intézése. A közelmúltban három kismama biztonságos elhelyezéséről is gondoskodtak az utcások: a babák és az anyukák az anya-, csecsemő- és gyermekotthonban, illetve krízislakásban kaptak helyet.


Mindenütt bővítenének

Mosonmagyaróváron – gondolva a hajléktalanok számának emelkedésére – pályáztak az eddig 28 hellyel működő hajléktalanszálló bővítésére, orvosi szobára és elkülönítőre. A volt határőrlaktanya épületében ideiglenesen működő átmeneti szállóról az ott élő hajléktalanoknak viszont a napokban költözniük kell. Sopronban 100–120 hajléktalanról gondoskodnak folyamatosan a szolgálat munkatársai és egyre népszerűbb a támogatott albérlet, amely az újrakezdés startja lehet.

Olvasóink írták

 • 8. janika 2010. július 10. 12:12
  „A "pancser" már csak tudja, lehet, hogy márt hajléktalannak születnek! Erről aztán tényleg nem tehetnek a pályázatok megnyerői.”
 • 7. pancser 2010. július 09. 16:42
  „A hajléktalanság oka legtöbbször maga a hajléktalan. Iszokosság összeférhetetlen természet megbízhatatlanság stb. ami a hajléktalansághoz vezet. Akiket ismerek mind ilyenek. Ha valaki ért az állatokhoz annak lenne munkája ha megbecsülte volna magát- Állatgondozókból folyamatos a hiány, csakhát oda fegyelem kell, mert az állatgondozás erős rendszerességet kíván. Az ember indulatból a sorsukra hagyná őket mondván d...... meg. ezt persze egy civilizált társadalom nem teheti meg, így aztán ők is a közös büdzsét fosztogatják, ahelyett, hogy mint életerrős emberek adót fizetnének.”
 • 6. titokgyula 2010. július 09. 14:06
  „Még nem vagyunk a 10 legszegényebb ország között. De meddig?”
 • 5. Tabornok 2010. július 09. 11:44
  „"A rendszerváltás óta folyamatosan nőtt a hajléktalanok száma, ma körülbelül 30-32 ezer embertársunk fedél nélkül él."
  Nem renszer, hanem gengszterváltás volt. A politikusoknak és a velük szövetkezett jogászoknak köszönhetően, lesz még több hajléktalan.
  Janika!
  Nem érted? 67 vendég, nem pedig hajléktalan.”
 • 4. janika 2010. július 08. 05:46
  „A 67 vendég fogadására alkalmas létesítményegyüttest kedden mutatták be újságíróknak és turisztikai szakembereknek. Várszegi Asztrik főapát köszöntőjében”
 • 3. janika 2010. július 08. 05:40
  „Lesz ez még több is! Ők nem tudnak pályázni a Milliókra mint a csuhások és az új gazdagék!”
 • 2. igazszó 2010. július 07. 22:42
  „harcsás? Sütő??”
 • 1. mr_akkush 2010. július 07. 12:08
  „fidesz?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkácsy udvar a legszebb

A Munkácsy 1–5. társasház udvara az előző évi Szép környezet, jó közérzet című önkormányzati… Tovább olvasom