Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Kétszáz emberen segített Tápon az Élelmiszerlavina - fotók

A megyében található Tápon több mint tíz tonna növényt termesztettek a jótékonysági akciónak köszönhetően.
Több mint 13 ezer nehéz sorsú emberen segített idén a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programja. A résztvevő 37 önkormányzat és civil szervezet földjein összesen csaknem 170 tonna egészséges élelmiszernövényt termesztettek, több mint ezer ember aktív bevonásával. A megyében található Táp településen több mint tíz tonna növényt termesztettek.

Az Élelmiszerlavina program lényege, hogy a Syngenta által felajánlott több millió forint értékű vetőmagból a résztvevők helyben - szakmai felügyelettel - burgonyát, zöldborsót, csemegekukoricát, karfiolt, vöröshagymát, fejeskáposztát, paprikát termesztettek, majd ezt odaadták a környéken élő időseknek, rászorulóknak, fogyatékkal élőknek, szociális intézményeknek, mondta Cseh Balázs.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke hangsúlyozta: minden szempontból rekordot jelentett az Élelmiszerlavina történetében az idei év. A jótékonysági kezdeményezés révén 2014-ben 37 önkormányzat és civil szervezet kapott több millió forint értékű vetőmagot, amelyeket összesen 67 hektárnyi termőföldbe vetettek el tavasszal.

A program révén idén csaknem 170 tonna termény került nehéz sorsú emberekhez, mondta Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója. Az Élelmiszerlavina ebben az évben 13 ezer emberen segített, a mezőgazdasági munkákba a településeken több mint ezer embert vontak be a pályázók.

A program fontos hozadéka a kézzelfogható segítségen túl az is, hogy a benne tevékenykedők megtanulhatják, hogy a saját kertjüket hogyan hasznosítsák, s ezáltal visszataláljanak a munka világába. Nagyon fontos lenne, hogy a jelenleg kihasználatlan kiskertekben ismét egészséges élelmiszernövények termesztésébe kezdjenek a családok, az Élelmiszerlavina ezt a célt is szolgálja - tette hozzá Czigány Tibor.

Szöllősi József, 710 lelkes Táp község polgármestere elmondta: nagy segítséget jelentett a településen élő nehéz helyzetű embereknek az önkormányzat egy hektáros földjén megtermelt burgonya, fejeskáposzta, karfiol, csemegekukorica. A betakarított több mint tíz tonnányi termény révén kétszáz hátrányos helyzetű emberen tudtak segíteni. A munkában közfoglalkoztatottak és önkéntesek is egyaránt részt vettek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyi élelmiszergyűjtés indul a soproni és győri áruházakban is

Sopronban és Győrben is 6-6 helyszínen fogadja most pénteken és szombaton a lakosság adományait a… Tovább olvasom