Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Két osztály is indulhatna

Öt éve Győrben egységes módszertana van a sajátos nevelési igényű gyermekek nevelésének és oktatásának.

A rendszer oda-vissza segíti az integrációt, azaz a társadalmi beilleszkedést. A Radó-iskolában két logopédiai osztály indítását is tervezik – ez leginkább a szülők partnerségétől függ.

Öt éve az óvodákban és az iskolákban 11 gyermekkel kezdték meg a gyógypedagógusok az integrált nevelést és oktatást, mára több mint tízszeresre duzzadt ez a létszám: a szakemberek összesen 17 óvodában és 11 iskolában foglalkoznak a sajátos nevelési igényű gyerekek felzárkóztatásával.

˝Ha valami baj van a gyermekkel, érthető, hogy a szülő megretten, hisz sarkalatos és nehéz kérdés eldöntenie, milyen lehetőséggel él, s azzal is szembe kell néznie, nem minden gyermek integrálható. A számok megugrása a nagyobb odafigyelésnek köszönhető, a részképességek zavarának hátteréről, kialakulásának okairól azonban még mindig keveset tudunk˝ – magyarázta Reiger Andrea igazgató.

Kis csoportokban könnyebb: Csik Anikó gyógypedagógus-terapeuta foglalkozást tart az elsősöknek. Fotó: Har
Kis csoportokban könnyebb: Csik Anikó gyógypedagógus-terapeuta foglalkozást tart az elsősöknek. Fotó: Har

A Radóban pár éve 2–3 autista gyerek jelentkezésével számoltak évente, az idei tanévtől viszont 11 új iskola-előkészítőssel, kisiskolással foglalkoznak az intézmény gyógypedagógusai. Reiger Andrea igazgató szerint a létszám megugrása az alaposabb diagnózisnak is köszönhető, ám a szociális-kommunikációs zavar háttere többnyire itt sem ismert.

Hogy kit meddig tudnak eljuttatni, nagy kérdés, hisz volt, aki normál általános iskolában folytatta tanulmányait, mások szakmát tanultak vagy speciális szakiskolában tanultak tovább. A módszertani intézményben jövő tanévtől két logopédiai osztály is indulhatna, 52 leendő elsőssel a létszám bőven adott. A következő hetekben a szülői értekezlet témája lesz ez, a családok egyetértése esetén a folytatás már a fenntartó önkormányzaton múlik. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Vasasban szólal meg a Vaskakas?

Elképzelhető, hogy a győri önkormányzat megvásárolja a ˝Vasas˝ néven közismert Ady Endre Művelődési… Tovább olvasom