Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Két nyelven szerzett magabiztos tudás

Győr - Akárcsak korábban a hollywoodi filmkészítők közt, a kéttannyelvű középiskolák diákjainak vetélkedőjén is kedvenc téma volt az amerikai szesztilalom időszaka. Mivel tavaly a győri Jedlik csapata nyert, idén megrendezhette a versenyt.
A házigazdák nevében Furján Gergely igazgatóhelyettes az alkalomhoz illően angolul nyitotta meg az V. Országos Angol Nyelvű Civilizációs Versenyt nemrégiben a győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskolában. A találkozó arra is alkalmat adott, hogy az oktatók tapasztalatot cseréljenek a két tanítási nyelvű képzésről, aminek nem is olyan régi a gyakorlata a hazai középiskolákban. Viszont egyre több helyen indítanak olyan osztályokat, amelyekben a diákok nemcsak idegen nyelvként ismerkednek az angollal, hanem különböző tantárgyakat is ezen a nyelven tanulnak. A nekik szervezett idei verseny feladatait Krázi Csilla történelem és angol szakos tanár állította össze, az 1910-es, 20-as, 30-as évek amerikai, angliai történelméhez kapcsolódóan.

Fel kellett ismerniük például a tanulóknak a korábbi amerikai elnökök egy-egy híresebb idézetét és a maguk választotta témában előadást kellett tartaniuk. Ezeknél a prezentációknál jött szóba többször is a szesztilalom időszaka, amit több csapat is feldolgozott, de akadt olyan is, amelyik a Titanic tragédiájával, a női jogok korai mozgalmaival foglalkozott. Az egyetlen megyénkbeli – a győri Krúdy gimnáziumot képviselő – csapat tagjai a migrációról beszéltek. Felkészítő tanáruk, Nagy Krisztina szerint azért is jó a kéttannyelvű oktatás mert a diákok összekapcsolhatják amiket angolul különböző tantárgyak révén tanulnak, így azt is begyakorolják, hogy tudásukat különböző helyzetekben alkalmazzák.

A Jedlikben oktató Krázi Csilla ugyancsak az előnyeiről beszélt e képzési formának, ami olyan magabiztos nyelvtudást ad, hogy a végzősök külföldi egyetemekre is mernek jelentkezni.

Komolyabb szövegeket, az anyanyelvi kiejtést is jobban megértik, szókincsük szélesebb, a gyakorlatias, életszerű kifejezéseket is ismerik.
A többségében az ország távolabbi részeiből érkezett tizennyolc csapat minderről tanúságot tett. Első lett a kecskeméti Katona József Gimnázium és Számítástechnikai Szakközépiskola, második a debreceni Ady Endre Gimnázium, harmadikak a zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium csapata.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden második fiatal drogozott már?

Győr-Moson-Sopron - A megyei önkormányzat Kábítószerügyi Egyeztető Fórumának (KEF) is elküldött… Tovább olvasom