Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Két keréken: fokozott ellenőrzés

A Győri Rendőrkapitányság fokozott ellenőrzést rendelt el a napokban a kerékpáros közlekedéssel összefüggő, személyi sérüléssel járó balesetek megelőzésére.

A kapitányság közlekedési osztályának munkatársai pénteken reggel 6 órától délelőtt 10 óráig tartó akcióban ellenőrizték a városban biciklivel közlekedőket.

A rendőrök összesen 25 kerékpározót ellenőriztek, közülük 10-nél találtak hiányosságokat.

Két bringást figyelmeztetésben részesítettek, míg nyolc közlekedőnél helyszíni bírságot szabtak ki, összesen 48 ezer forint értékben.

Olvasóink írták

 • 13. humer 2012. október 15. 21:44
  „Ha jól látom sikerült ezt a cikket kétszer posztolni :) http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/a_kerekparosokat_ellenoriztek_a_rendorok_gyorben/2302205/
  Csak most a Tóth Gyula cikkéből kihagyták a " Az ellenőrzési pontokat olyan helyszínekre telepítették, ahol a kerékpáros balesetek zöme előfordult" mondatot.
  Közben kiderítettem, hogy "Az Ipar úton, a Kardán úton, a Kossuth híd Dunakapu tér felőli hídfőjénél, és a Jereváni - Zöld útnál lévő körforgalomnál zajlottak a vizsgálatok"

  http://o2gyor.hu/index.php?option=com_k2&id=13589:ellenriztek-a-kerekparosokat-gyrben&view=item&Itemid=131

  http://gyorplusz.hu/cikk/ellenoriztek_a_kerekparosokat_gyorben.html”
 • 12. humer 2012. október 15. 21:20
  „Grabowszki: Az első-hátsó lámpa lehet villogó led-es is, az új kresz már megengedi a több évtizedes gyakorlatot, és elég a táskádban lenni fényes nappal, szürkületben pedig már használni kell, illetve ajánlott.
  (Igaz, hogy a köhém kizárja a villogó lámpákat, de ennél azért sokkal durvább ellentmondások is vannak a jogszabályokban) A kukásmellénynek elvileg nálad kell lennie, ha a városhatár közelébe mész, főleg az őszi borongós időben. Csengő, prizma az is kell, ezek kb olyanok az ellenőrzésekkor, mint a gépkocsiknál az eü. doboz, meg az izzókészlet régebben.

  Ja az vicces, hogy 6 és tíz között összesen 25 kerékpárossal találkoztak: nem valami forgalmas helyre állhattak ki, esetleg tilosban kerekezőkre vadásztak.”
 • 11. ombi 2012. október 15. 17:07
  „A 9-esből kihagytam a ´belehajt´ szót, helyesen
  ... (vaksi) autós hátulról belehajt egy biciklisbe...”
 • 10. ombi 2012. október 15. 17:03
  „Miracle 16:18: beleborzongtam abba, amit írsz: agydinamós bringám van, és nem tudom, milyen kapcsolót építettek a lámpafejbe a germánok!
  Te jó ég, mi van ha kétutas, és az egyik áramkör egy milliszekundummal előbb záródik?!?!?”
 • 9. ombi 2012. október 15. 16:55
  „Ferdo: a KÖHÉM 6/1990 valóban érdekes olvasmány, az általad idézett része különösen.
  A rendőrség az őszi akciók kivételével nem foglalkozik a biciklisekkel, még nem hallottam hírét annak, hogy valakit megbüntettek volna a külön kapcsolható lámpái miatt.
  Na de!
  Ha egy eszetlen (vaksi) autós hátulról egy biciklisbe, aki egyébként jól ki van világítva, de külön kapcsolható lámpákkal, egy jó ügyvéd az egész sarat a bringásra kenheti az általad idézett mondat alapján, ami viszont már aggasztó!
  Többek között ezért is szeretném , ha a sajtó nem csupán a balesetekről tudósítana, hanem a vizsgálat, a per lezárultával a megnevezné felelőst, esetleg arról is tudomást szerezhetnénk, milyen büntetést kapott.”
 • 8. miracle 2012. október 15. 16:18
  „ferdo
  Azt a szabályt már akkor sem tudtak megmagyarázni. Pl miért ne használhatott volna valaki 2 dinamót, vagy miért ne lehetett volna még egy plusz kapcsoló beépítve az első lámpába? De egyébként is mi értelme, mi a baj azzal, ha 5 mp különbséggel kapcsolódnak fel ? Esetleg 2 milliomod mp különbséggel, mert az áram útja hosszabb a hátsó lámpáig...?”
 • 7. ferdo 2012. október 15. 14:09
  „6. ombi

  A kerékpározás szabályozásával kapcsolatban ezt az egy rendeletet példaértékűnek tekinthetjük:

  6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet:
  "116. § (8) A kerékpár lámpák elektromos kapcsolásának olyannak kell lenni, hogy a lámpák együtt legyenek be- és kikapcsolhatók."

  Ilyen szinten van szabályozva, hogy még a dinamós rendszerekre írt szöveg van érvényben, ez alapján manapság szinte az összes kerékpáros szabálytalan. Szerencsére a rendőrök ezt a pontot nem tartatják be, de szerintem csupán ez az egy szabály is jól érzékelteti, hogy mennyire életszerűek az érvényben levő szabályok. Ha pl. valóban a lámpa nappali hiánya miatt büntettek, akkor ez a 10/25ös arány nem fedi a reális állapotokat.”
 • 6. ombi 2012. október 15. 13:20
  „Grabowszki: kötelező felszerelés bicajra: két, egymástól független fék, csengő, legalább az első keréken egy küllőprizma, hátsó (nem háromszög alakú piros) fényvisszaverő azokon kívül, amiket (a lámpák) említettél.
  További rendeletek meghatározzák ezek milyenségét is.
  Valószínűleg ezek meglétét ellenőrzik a rendőrök.
  Most.
  Három napig.
  Az év többi részében pedig rá sem hederítenek, csak őzikeszemekkel csodálkoznak, milyen sokan nem világítják ki magukat sötétben.
  Jah, és a kukásmellény, az igggen fontos.”
 • 5. miracle 2012. október 15. 13:11
  „Tündenéne
  Nem hinném, hogy erről volt szó. Ha 15-nél minden rendben volt, akkor gyalogolt a Baross úton? Akkor viszont gyalogos és nem biciklis már.
  Grabowski
  Prizma, csengő, de én sem követem, úgyhogy lehet hogy még: EÜ-csomag, poroltó, ejtőernyő, mentőcsónak. Lámpa egyébként nappal ugye minek? ( Kukás mellényt sem keresi senki azért, mert hátha kitekerek a várostáblán kívül és hátha leereszekedik a köd, akkor lámpa minek mondjuk délelőtt 9-kor? )”
 • 4. Grabowszki 2012. október 15. 12:49
  „Én pár hete szerváltam be egy bringát, azóta napi 1-2 órát tekerek. Milyen "hiányosságokat" tudnak nálam találni? Elnézést, de lámpán (első fehér, hátsó piros) kívül nincs nálam semmi, és fogalmam sincs hogy mi kéne, ami hiányosság. Szabályokat betartva közlekedem amúgy a legnagyobb mértékben.

  Köszönöm a segítséget!”
 • 3. bn 2012. október 15. 10:34
  „4 óra alatt összesen 25 kerékpárost ellenőriztek??? Hol álltak ezek a jóemberek? Vagy 10 perc kell egy kerékpáros ellenőrzéséhez?
  Az ötlet jó szerintem, akár rendszeres is lehetne, de csak akkor ha csekkolják, hogy lopott-e a kerékpár, és van szonda is.”
 • 2. Tündenéne 2012. október 15. 10:00
  „Azért bírságolták meg a sokukat valószínűleg, mert a Baross úton bicajoztak, ahol 15 méterenként kint van a kerékpárral behajtani tilos tábla... (Ettől függetlenül mondjuk most reggel is legalább 8 bicajossal találkoztam ott.)

  Viszont azt jó lenne a kerékpáros társaknak megérteni, hogy most már viszonylag korán sötétedik, és világítás nélkül ÉLETVESZÉLYBEN vannak! :(”
 • 1. miracle 2012. október 15. 09:38
  „Biztos nem volt csengő. Fontos dolog, fontosabb, minthogy a másik kétkerekűek 100-zal repesztenek a szerpentineken és a városokban is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktuális ajánlatok álláskeresőknek Győrben

Győri kirendeltség és szolgáltató központ (ügyintézés helye: 9024 Győr, Bartók Béla út 2., telefon:… Tovább olvasom