Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Kérvényekkel a csekkek ellen

Hetente beszámolunk a győri Garas család helyzetéről, ahol az apa munkanélkülivé vált, az anyát pedig könnyített műszakban nem fogadja a gyesről vissza a munkahelye.


Munkahelykeresésük, talpra állásuk másoknak is tanulságos lehet. Garasné Horváth Rita kérvények rejtelmeiről ír.

˝Az álláshirdetések böngészése mellett más, kézzelfogható támogatásra is szüksége lenne a családunknak. Az év elején a postaládánkban találtam az önkormányzat kiadványát, a Szociális iránytű-t, ami segíthet eligazodni a különböző támogatások terén. Számolok: az egy főre jutó átlagkeresetünk alapján megnézem, mire lehetünk jogosultak. Lássuk sorjában:

– Beadom a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre, ami magába foglalja a gyermekétkeztetést és a tankönyv térítésmentességét.
– A lakásfenntartási támogatásra is szeretnék igényt tartani, megpróbálom, bár egyszer már elutasítottak, mondván, hogy a jogszabályokban meghatározott átalány és a négyzetméter szorzatával számított rezsiköltséget, amely meg kell hogy haladja a háztartás havi összjövedelmének a 20 százalékát – na, ezt mi túlléptük. Megkérdeztem persze, miként lehet ez, hiszen a kiadásaink meghaladják a jelenlegi bevételeinket. A válasz tömör: a lakás- és egyéb hiteleket nem nézik, csak a rezsit. Kérdem én: ha nem tudom törleszteni a lakásomat (amit ezáltal elveszíthetek), mire van a lakásfenntartási támogatás? Szerintem a lakáshitel is a rezsi része, hiszen állandó kiadásnak számít.

Garasné Horváth Rita
Garasné Horváth Rita

Nézem, van lakbértámogatás és rájövök, sokkal jobban járunk, ha eladjuk a lakást és albérletbe költözünk. Itt az egy személyre jutó kereset felső határa 61.275 forint. Négy személyre 85 négyzetméter a maximum bérelhető ingatlan. Igényelek még átmeneti segélyt és próbálkozok az új krízissegéllyel, van egy pár felgyűlt csekkem, nagy segítség lenne, hogy ne kapcsoljanak ki semmit.

Garasné Horváth Rita nem szégyell segítséget kérni, ugyanakkor bízik benne: kitartásával életük jobbra fordul.
Garasné Horváth Rita nem szégyell segítséget kérni, ugyanakkor bízik benne: kitartásával életük jobbra fordul.

Beadom, illetve beadnám, de nem veszi el az ügyintéző a krízissegélyről szóló kérvényemet, mivel az átmeneti segélylehetőségből még nem használtam ki egyet sem. Évente ez négy alkalommal kérhető, akár egymást követő hónapokban is – az összege 8000 forint lehet. Az ötödik alkalomra jöhet a krízissegély. Számolok: októbertől decemberig ez idén csak három alkalom. Jövőre elölről kezdődik, legkorábban májusban jöhet szóba.

Vajon akkor még lesz a krízisalapban pénz, vagy lesz értelme kérnem? Addigra jócskán elleszünk havazva, vagy szerencsés helyzetben találok munkahelyet? A következő hetemet a hitelező bankjaink megkeresésével fogom eltölteni és ingyenes internetes lehetőségeket keresek, mivel már nincs netünk, így az eddiginél is nehezebbé vált a munkahelykeresés.˝

Olvasóink írták

  • 2. mikoka 2009. október 21. 22:38
    „Nem akarom vigasztalni,de nem Ő van sajnos egyedül-e problémával.Van hely ahol dolgoznak becsülettel (szocialis dolgozok) de 3 honapja se pénz semmi csak igérgetés,ők is kilincselnek de szoritok mindenkinek hogy eredményre jusson DE itt a kérdés? ezt hogy lehet egy demokratikus országba megengedni?egyáltalán meddig lehet türni nemcsoda a sok elmaradt csekk vagy az éh halál. Kinek jó ez??”
  • 1. tatibi 2009. október 21. 10:57
    „Nagy fába vágta a fejszéjét, kívánom hogy sikerrel járjon. Ha eccerű mezei állampógár esélye sincs ezekből a segélyekből kapni. Na meg ha van két három elmaradt győrhő számlája mire megy 8000 forinttal?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A meghurcolt kismama ügyét új ügyvéd vállalta

Novemberben folytatódik Bécsben Foltányi Viktória pere, akit üzletszerűen elkövetett rablás… Tovább olvasom