Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Kereslet (talán) lenne a hiányzó biopiacra

Megyei körkép - Bár több vidéki nagyvárosban működik biopiac, a megyében évek óta nincs; az egyetlen győri próbálkozás évekkel ezelőtt elhalt. Igaz, a minősített termelő is csak kevés. Pedig kereslet sokak szerint lenne rá, bár nem mindenre, és nem a fővárosi árakon.
Miskolcon, Pécsen, Debrecenben, Veszprémben, Nyíregyházán és Kecskeméten működik, megyénkben azonban egyetlen biopiac sincs. Három évvel ezelőtt, a győri Petőfi művelődési házban próbálkoztak ugyan biopiac szervezésével, de a havonta egyszer megrendezett „esemény" alig 4–5 alkalmat ért meg. Földes Eszter szervező szerint ebben bizonyára a gyér gyakorisága is közrejátszott, de az is, hogy a termelők részéről nem volt igazán érdeklődés. „Talán hat termelő jött el, elsősorban zöldséggel-gyümölccsel; aki teheti, szombatonként a fővárosi piacokra jár árulni. A helyszín és a szigorú engedélyeztetés miatt tejterméket, húsárut nem is árulhattunk, így eleve korlátozott volt a kínálat" – mondja Földes Eszter.

Tény, hogy biotermelő nincs minden sarkon: a tanúsítást országosan végző Biokontroll Hungária nyilvántartása szerint a megyében 37-en vannak. Ők a minősített, azaz ellenőrzötten biotermékeket gyártó gazdák – köztük az országosan egyik legelismertebb, Rábcakapiban – , ebbe azonban minden mezőgazdasági termék, így például a vetőmag előállítása is beletartozik. Aki teheti közülük, valóban valamelyik bejáratott budapesti ökopiacra jár, Miklay Gábor, a Biokontroll szakembere szerint azonban ezek annyira telítettek, hogy a termelőknek hamarosan nyitniuk kell a vidéki nagyvárosok felé.

A bio zöldség-gyümölcsfélét nagyon nehéz beszerezni. A biopiac megoldhatná ezt a problémát. Fotó: Krizsán Csaba

Németh József, a legnagyobb – és az egyetlen zöldség-gyümölcsöt is árusító – győri biobolt tulajdonosa szerint igény biztosan, fizetőképes kereslet talán lenne rá, de biztosan nem a fővárosi árakon. Ott ugyanis elkel az 1500 forintos paradicsom, a 800 forintos citrom is, valamint olyan ritkaságok, amelyeket Győrben megrendelni sem mernek a kereskedők. A biokrumplit – az agyonvegyszerezett 50 forintos helyett 200 forintos áron –, az almát, a sárgarépát, karfiolt azonban itt is elviszik.

– A bioélelmiszerek másfél-kétszer kerülnek többe, mint a „hagyományosak". Sokszor hallom, hogy „én ezt nem engedhetem meg magamnak", olyanoktól is, akik számos drága dologra, cigarettára, műkörömre előteremtik a pénzt – vázolja a viszonyokat Németh József, hozzátéve, hogy egyáltalán nem csak a jómódúak vásárolnak „biót".

Akad, aki például magának nem, de a gyereknek megveszi a néhány szem vegyszermentes almát, másokat valamilyen betegség szorított rá az egészséges étkezésre.

Utóbbihoz számos élelmiszer – például biojoghurt – „összevadászható" a nagyobb szupermarketekben is, zöldség-gyümölcsfélét azonban nagyon nehéz beszerezni. Holott ezek raktározzák leginkább a mérgeket: a műtrágya lerakódik a gyökérzöldségekben, a déligyümölcsök utókezelése miatt már a citromhéjat sem ajánlott süteménybe reszelni... A biopiac megoldhatná ezt a problémát, igaz, Győr környékén például mindössze 7–8 olyan termelő van, aki szóba jöhetne az árusításra. Addig is marad a „macerás" megoldás: egy-egy megbízható, ismerős termelő, vagy a háztáji...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pellek doktor maratont fut Afganisztánért

Pellek doktor december 2-án Las Vegasban élete első maratonjára készül: a cél felhívni a figyelmet Afganisztánra. Tovább olvasom