Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Kérdések a részösztöndíj körül

A felsőoktatási felvételi jelentkezések alapján úgy tűnik, hogy a részösztöndíjas helyek közül sok betöltetlen maradna, ezért a minisztérium úgy döntött: ötezerrel többen tanulhatnak szeptembertől ingyen. Sok felvételiző szerint a részben finanszírozott képzésnek csak hátránya van.

A részösztöndíjas finanszírozási formát az új felsőoktatási törvény vezette be az állami ösztöndíjas és az önköltséges mellé, az ebben részesülő hallgatóknak a képzési költség felét kell kifizetniük.

A jelentkezési lapra azonban csak az "Á", mint állami vagy a "K", mint költséges betűjelet lehetett beírni. Ez több kérdést is felvet: egyrészt, hogy kik nyernek részösztöndíjat, másrészt, hogy miből gondolják, hogy sok részben támogatott hely betöltetlen maradhat.


Csikós Éva a részösztöndíjból nem kér. Fotó: Mészáros Mátyás
Csikós Éva a részösztöndíjból nem kér. Fotó: Mészáros Mátyás

Kérdéseinket Kis Norbert felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár válaszolta meg.

Az a jelentkező, aki első helyen állami ösztöndíjas formát jelölt, de oda nem nyer felvételt, s a második helyen megjelölte az önköltséges formát is, a felvételi vonalhúzáskor másodsorban részösztöndíjas helyre sorolják be.

Ha oda sem lenne felvehető, akkor önköltségén tanulhat tovább. A kihasználatlanságra abból következtetnek, hogy az egyes képzési területekre benyújtott első helyes jelentkezések száma a támogatotti keret alatt van. Kis Norbert szerint "a részösztöndíjas keretek nem lesznek betölthetők" – ezt igazolják a Felvi adatai is.

Íme, egy-egy példa. A Széchenyi István Egyetem informatikai képzésein 250 teljes és 320 részösztöndíjas helyet terveztek, az 570 székre azonban csak 240 első helyes jelentkező jut.

A Nyugat-magyarországi Egyetemen a természettudomány területébe kétszázan mélyülhetnének el állami finanszírozás mellett, 160-an pedig az önköltség felét kifizetve, ám 87-en írtak be ilyen szakot a jelentkezési lap elejére.

Csikós Éva anglisztika szakot céloz meg, megjelölte ezt az Eötvös Loránd Tudományegyetemen "Á"-s és "K"-s formában is, utolsó helyre a Pázmány Péter Katolikus Egyetem ösztöndíjas képzését írta. – Részösztöndíjasként fizetnem is kell és alá kell írnom azt a hallgatói szerződést is, amit a teljes támogatottaknak.

Ez tartalmazza többek között, hogy meghatározott ideig itthon kell dolgoznom. Ha ingyen tanulhatok, cserébe vállalom, hogy pár évig itthon kamatoztatom a tudásom, de ha fizetnem kell, akkor az egyetem után szeretném megvalósítani álmomat, szeretnék kiutazni keresztszüleimhez Kanadába, s ott dolgozni teniszedzőként – mondta a felvételiző.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár kedden jelentette be a változást, miszerint ötezer részösztöndíjas helyből teljes ösztöndíjas lesz.

Ennek részleteiről a szerdai Kisalföldben számoltunk be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizet a Dunába! Saját területünkön kötelező a kárenyhítés

"Úgy gondolom, törekedni kell a megegyezésre, addig is saját területünkön kötelesek vagyunk mindent megtenni a kárenyhítés érdekében" – mondta Horváth József volt köztársasági megbízott. Tovább olvasom