Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Képviselők pénzét vonná meg a TÖOSZ

Magyarország - A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) május 7-i küldöttgyűlésén várhatóan elhangzik az a javaslat, hogy az önkormányzati képviselők tiszteletdíját szüntessék meg, s csupán az igazolt költségeiket térítsék meg közpénzből. A TÖOSZ elnökségi állásfoglalásából idézünk.
A TÖOSZ elnöksége eddig nem látott határozottsággal áll ki a képviselői fizetések és létszámok kurtításáért. A szervezet nyilatkozata elején megállapítja: míg a kistelepülések többségénél a képviselők „hagyományosan" nem veszik fel a tiszteletdíjat (ez Győr-Moson-Sopron megyére is igaz), addig a nagyobb településeken az alapdíj kiegészül még bizottsági tagsággal összefüggő pótlékkal is. „A kistelepüléseken jellemző önmérséklet és példamutatás alapján indokoltnak látszik a képviselői tiszteletdíjak eltörlése valamennyi helyi önkormányzatnál és hogy a képviselők kizárólag az igazolt költségeik megtérítésére legyenek jogosultak."

Így folytatják: a tiszteletdíj megvonása a települési önkormányzatok képviselő-testületeiben értelemszerűen maga után vonná a helyi megélhetési politikusok visszaszorulását, amely kategória ma már nem csupán az „elpártosult" nagyvárosokra és megyékre jellemző, hanem egyre jobban terjed a kistelepüléseken is. Sőt, újabban előfordul, főleg az apró falvakban, hogy a képviselő-testületek többségét egy-egy család alkotja, így a maguk számára meghatározott tiszteletdíj kiegészíti vagy éppen megteremti a család megélhetését.

„Tudom jól – teszi hozzá dr. Zongor Gábor főtitkár –, hogy a TÖOSZ elnökségének a tiszteletdíj-megvonására irányuló javaslata sokak érdekét sérti, sértheti és a politikai pártok támogatását nehéz lesz megnyerni ehhez a javaslathoz, mivel az önkormányzati képviselőség egyfajta juttatás a pártok klientúrájának. "

„A tiszteletdíj eltörlése vagy mértékének csökkentése talán a helyi közéleti munka becsületének visszaállítását segítené, mert így főként azok indulnának a választásokon, akik valóban a közért kívánnak cselekedni."

A TÖOSZ kitér a képviselői létszámra is: a küldöttgyűlést megelőző egyik megyei fórumon felmerült, hogy a választói akarat a legjobb szűrő, amelyből kiderül, hány jelölt kap meghatározó arányú támogatottságot – elsősorban kistelepülési (községi) testületekben. Példának egy tizenegy tagú testületet hoztak fel, ahol az évek során mindig heten kapnak kiemelten sok szavazatot, s a többiek támogatottsága jelentősen kisebb. Ebben az esetben a TÖOSZ szerint indokolt lenne a képviselő-testület létszámát hétre csökkenteni.

A tízezer lakos feletti (városi) településeken a közvetlenül megválasztott képviselők mellett az egyéni választókerületben mandátumot nem szerző jelöltekre leadott töredékszavazatok alapján, úgynevezett kompenzációs listáról további képviselők is bekerülhetnek a testületbe. „Ez utóbbi módon megválasztott képviselők felelőssége jelentősen eltér az egyéni választókerületben megválasztottakétól, ugyanis mandátumszerzésük elsődlegesen a pártjuk, jelölő szervezetük döntésén múlik. Ez utóbbiak legitimitása lényegesen gyengébb, mint az egyéni körzetben megválasztott társaiké, miközben azonos jogosítvánnyal rendelkeznek. Ezért a listás képviselők száma jelentősen, akár teljes mértékben is csökkenthető" – áll a TÖOSZ elnökségének javaslatában. De rögtön hozzáteszik: tekintettel a pártelvű választás rendszerére ebben a körben a kompenzációs lista megszüntetése adott esetben lehetővé tenné az „egypárti" képviselő-testület létrejöttét, amelyet viszont szintén el kellene kerülni.

Az, hogy ezek a mondatok milyen sikert aratnak a települések vezetői és a pártok között, kereken három hét múlva kiderül.

Olvasóink írták

 • 7. creat 2008. április 17. 15:12
  „Rosszabb pillanataimban én is azt mondom, hogy ne kapjanak a képviselők egy vasat se.
  De azért lássuk be, senkitől nem várhatjuk el, hogy ingyen dolgozzon a közért. Én amondó vagyok, hogy valahogy a település lélekszámához, és főleg a település vagyoni helyzetéhez, gyarapodásához kössük a javadalmazást. Ha fejlődik a település, kapjanak többet, ha pedig veszteséges, akkor ne kapjanak egy fillért se.
  Persze ezt kiterjeszteném magasabb szintre is - értsd országgyűlés.
  Ha a gazdasági mutatók javulnak, akkor lesz pénz, ha romlanak akkor nincs pénz. Elöbb utóbb tán eszükbe jutna, hogy egy fele kellene huzni azt a szekeret, ráadásul a haladási iránnyal megegyezően.”
 • 6. Lacikó 2008. április 17. 13:22
  „De akkor gyorsan,mert most még van orvos aki a szívinfarktusukat kezeli majd.Egyébként meg hiszem,ha látom!”
 • 5. FREDDY/S 2008. április 17. 12:26
  „Majd ha egyszer az elért valódi eredmények után fizetnek, akkor lehet demokráciáról beszélni, nemde...”
 • 4. csingiz 2008. április 17. 11:20
  „Elnézést. "kis..."”
 • 3. csingiz 2008. április 17. 11:17
  „A képviselőkét ja..ja..A kitelepülések többségén idáig sem kaptak egy kanyit sem....A TÖOSZ-ban harcoskodó polgármesterek mintha
  a saját juttatásaikat kifelejtették volna a javaslatból. Vagy úgy gondolják az ő esetükben meg sem kérdőjelezhető a "kizárólagosan csak a KÖZÉRT kíván cselekedni" szándéka....”
 • 2. Claus Volker 2008. április 17. 10:49
  „Már régen kellett volna, mert ne képviselőségből gazdagodjanak meg. Csak az a gond, megint kétféle emberről van szó, ugyanis a parlamentben vesznek fel pénzt ugy, hogy semmilyen számla nem kell.
  C.V.”
 • 1. csabi7105 2008. április 17. 09:16
  „Na, végre nem csak a kisembereken verik el a port. Várom, hogy a parlamentben is ez legyen.(valószínűleg nem érem meg)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkerülhetetlen az iskola-összevonás

Győr - A csökkenő gyereklétszám két győri iskolában is akkora problémát okoz, hogy Gyárvárosban és… Tovább olvasom