Kisalföld logö

2018. 10. 20. szombat - Vendel 9°C | 19°C Még több cikk.

Kényszerből haszon: vizsgázó nyolcadikosok

Dunaszeg - A legtöbb iskolában a szünidő közeledtével egyre könnyebb a diákok dolga, de a Körzeti Általános Iskolában Dunaszegen ilyenkor vizsgáznak a végzősök. Ám ezzel csak nyernek: kockázat nélkül könnyítik meg jövendő középiskolai boldogulásukat.

Tizenöt éve vezette be – az elsők közt – a dunaszegi iskola azt a gyakorlatot, hogy a nyolcadikosokat év végén három tantárgyból vizsgáztatja. Kényszer szülte a megoldást, mert a tapasztalatok szerint korábban a végzősök a második félévben túlságosan ellazultak, mondván, csak félévi jegyük számít a továbbtanulásnál. A vizsga révén viszont motiválni tudják őket, s számos visszajelzés – szülőké, volt diákoké – azt mutatja, hogy hasznos a tudáspróba a továbbtanulóknak. Előnyt jelent, mert a pedagógusokkal együtt kidolgozott tételek összefoglalásául szolgálnak szinte az egész felső tagozatos tananyagnak a három tárgyból. A ˝kisérettségi˝ a tanárok szerint vizsgarutint ad és megtanítja arra a diákokat, hogy rendszerezni tudják ismereteiket. Általában olyan jól sikerül felkészülniük, hogy ilyenkor még a félévi jegyüknél is sokszor jobbat kapnak.

– Azért persze panaszkodnak a felkészülés alatt, de rögtön már a vizsga után nagy a sikerélményük, büszkék és belátják: nem volt haszontalan a fáradozásuk. Végzőseink felvételi pontszámai az országos átlag felettiek idén – mondta el Batthyányné Varga Mária igazgató, aki a végzősök matematikatanáraként az írásbelit olyan feladatokból állította össze, amelyek gyakorlatias, a mindennapokhoz is szükséges tudást igényelnek. Volt köztük, amihez számolniuk, volt, amihez gondolkodniuk kellett, a logikájukat tette próbára. Történelemből viszont csak szóbelizniük kell a dunaszegieknek. Tanáruk, Bakosné Polgár Ildikó elmondta: a magyar történelemre helyezik a hangsúlyt a vizsgán, az államalapítástól egészen napjainkig. Szerinte az a jó ebben a gyakorlatban, hogy a felkészülés során a legfontosabb tudnivalókat többször is átismétlik, így azokat kevésbé felejtik el a diákok – a középiskolában szükségük is lesz azokra.

Akárcsak magyarból. Kozmáné Pozsgai Éva elmondta: nyelvtanból és irodalomból is van vizsga. Utóbbinál az írásbelin érvelő fogalmazást kell készíteniük, a szóbelin a műelemzésnél megtanultakat kell alkalmazniuk.

Saját tanáraik előtt feleltek a nyolcadikosok, mégis kicsit izgultak. Bekő Roland József a szóbelitől tartott, az írásbelitől annyira nem. Hallotta az előtte vizsgázóktól, hogy sokkal jobb ilyenkor átesni az első megmérettetésen, sokat segít abban, hogy egyszerűbben boldoguljon a 9., a 10. évfolyamon. Pércsy Patrícia is úgy véli, inkább felkészülni volt nehéz, levizsgázni nem annyira. Nem érzi úgy, hogy ˝kiszúrás˝ nekik ez az év végi erőpróba.

– Mindenképp jó, hogy összefoglaltuk, amit felsőben tanultunk. A jegyzeteimet, a kidolgozott tételeket még soromra várva is olvasgattam és biztosan elteszem a gimnáziumi évekre. Ha akkor belelapozok, könnyen feleleveníthetem a jól összegyűjtött lényeget az általános iskolai alapokról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A leánykar koncertje

Győr - A Győri Leánykar vasárnap este hat órakor tartja szokásos évadzáró hangversenyét a Széchenyi… Tovább olvasom