Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Kenyérfesztivál: többen vesznek minőségi pékárut

Tizenhárom szakmai kiállító mutatta be ínycsiklandó készítményeit a tizenegyedik alkalommal megrendezett kenyérfesztiválon Győrben. A házigazda a pékoktatás fellegvára, a Veres-szakképző volt, igazgatója szerint ma is vonzó ez a szakma a diákok körében.

S persze vonzó a minőségi kenyér és a hagyományos receptek szerint készült péksütemény is – bizonyosodott be tegnap. A Kisalföld által megkérdezett kiállítók szerint nő a minőségi készítmények iránti igény.

– Érezzük a pénztelenséget is a vásárlókon, de azt is, hogy aki minőségi péksüteményt vásárol, az nagyon megválogatja, hogy milyen természetes, adalék nélkül készült terméket egyen – mondja Csepregi Istvánné, a rábaközi perec készítője. Hozzátette: látható az is, hogy a fiatalok ma már inkább a markánsabb ízvilágot kedvelik, s a tölteléket keresik – de azt hiába – a 200 éves perecben.

A Pedró Pékség tulajdonosa, Vajda Péter ugyanakkor a XI. Euroregionális Kenyérfesztivál és Kézműves Találkozó marketingszerepét hangsúlyozta.
– Azt tapasztaljuk, hogy a kiállítás növeli a vásárlókedvet, akik itt találkoznak a termékeinkkel, azok visszatérnek hozzánk – vélekedett.
A kellemes, vasárnap dél- előtti programra több száz család látogatott ki a Veres Péter Mezőgazdasági Szakképző Iskola területére, ahol válogathattak tizenhárom kiállító portékái közül.

Kenyérfesztivál – A vasárnap délelőtti programra több száz család látogatott ki a Veres-iskola területére. Fotók: Mészáros Mátyás
Kenyérfesztivál – A vasárnap délelőtti programra több száz család látogatott ki a Veres-iskola területére. Fotók: Mészáros Mátyás


Az esemény kapcsán Simon Róbert Balázs alpolgármester kifejtette: a győri pékáru-forgalmazóknak csaknem 20 százaléka magyar magántulajdonban van. Közölte azt is: látható, hogy egyre több a tudatos vásárló.

Sok szó esett a szakmai képzés jövőjéről: először is Mihalicz Antal, a megyei kézműves- és iparkamara elnöke biztosította a kamara anyagi támogatásáról azokat a pékeket, akik a mesterképzésben részt kívánnak venni. Ugyanakkor Szabóné Gazdag Andrea, a Veres-iskola igazgatónője arról beszélt, hogy az idei beiskolázás tanúsága szerint a pékszakma iránti lelkesedés töretlen a diákok között, annak is dacára, hogy egy nehéz, fizikai megpróbáltatásoktól sem mentes mesterségről van szó.

Lakatos István, a kamara alelnöke arról számolt be, hogy jövőre Győrben rendezik a Kézművesség ezer éve című országos találkozót, amelyen valamennyi megye kamarai vezetője, szakmai vendége itt lesz.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri drogériából lopott két fiatal - 200 ezres a kár

A fiatalok egyike az eladók figyelmét elterelte, társa a táskájába pakolt illatszerekkel. Tovább olvasom