Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 19°C Még több cikk.

Kéményseprésben sem lesz pardon

Életbe léptek a tűzvédelmi bírsággal, kéményseprő-ipari közszolgáltatással kapcsolatos változások az év elején.
Az új szabályozás egyértelműen rögzíti, hogy milyen feladatokat kell ellátnia a közszolgáltatónak és melyeket az ingatlantulajdonosnak.

Gázkészüléket ellenőriz Honner István kéményseprő. Fotó: Mészáros M.
Gázkészüléket ellenőriz Honner István kéményseprő. Fotó: Mészáros M.


A lakosságra vonatkozó változásokról a Kétüsz Győr Kft. ügyvezetője, Harnisch Róbert tájékoztatta lapunkat. Elmondta, országosan egységes szempontok, nyomtatványok és technológia alapján minden szolgáltató egységesen fog dolgozni 2015. január 1-jétől. A szolgáltatásokat a kormány által meghatározott minimum- és maximumár között kell végezni.
Az új árrendszer meghatározott szintjét a megyében három lépcsőben érik el a kéményseprő szolgáltatást végző szervezetek 2015-ig. Idén a tavalyi nettó árhoz képest 7,9 százalékkal emelkednek a díjak. A tulajdonosoknak ez azt jelenti, hogy egyedi szilárd tüzelésű kémény esetében 730 forintról 1025-re nő a szolgáltatás ára, s ennyire csökken az egy központi kémény esetén eddig fizetett 1125 forint. A gázkészülékek esetében az egyedi kémény ellenőrzése, tisztítása 1250, a központi kémény 1890 forint volt, most mindegyik 1915 forint lesz.

Amennyiben a lakó nem biztosítja a bejutást a szolgáltatónak, a tűzvédelmi hatóság szólítja fel erre, s ha ezt követően sem tesz eleget a tulajdonos a kötelességének, 5-től 30 ezer forintig terjedő bírságra számíthat. A szolgáltatóra is vonatkozik a szigorítás: ha nem végzik el a munkát, 50 ezer és 1,5 millió forint bírságot szabhat ki nekik a tűzvédelmi hatóság.

Olvasóink írták

  • 2. Georg 2013. január 06. 17:11
    „Villany-gázóra leolvasás is mindig így zajlik.Postaládában az értesítő hogy nem találtak itthon és hívjam fel őket....esetleg ha nem munkaidőben próbálkoznának hanem mondjuk 17 óra után akkor nagy valószínűséggel valaki már otthon tartózkodik.”
  • 1. miracle 2013. január 04. 09:04
    „Akkor a bírságot előre befizetem, mert nem érek rá munkaidőben otthon dekkolni, várva a kéményseprőt.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Íme, a megyei hivatalok ügyfélfogadási ideje az új járási rendszerben - táblázat

A hivatalosan január 1-jétől, a gyakorlatban csütörtökön debütált járási rendszer még számos kérdést… Tovább olvasom