Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 11°C | 24°C Még több cikk.

Kedden 80%-ban takarta el a Hold a Napot

Részleges napfogyatkozás volt január 4-én délelőtt, amely hazánk területéről is megfigyelhető volt. Küldjön fotót, videót a jelenségről, a legjobbakat díjazzuk!

Az 1999-es teljes napfogyatkozáshoz képest most 80%-ban takarja el a hold a napot. Derült idő esetén Magyarország bármely pontjáról látható lenne. A köd azonban várhatóan nem ad esélyt arra, hogy az ország minden tájáról megfigyeljük ezt a gyönyörű eseményt.
 

Napfogyatkozás akkor jön létre, amikor a Hold pontosan a Föld és a Nap közé kerül. Ez újholdkor lehetséges, napfogyatkozás viszont csak akkor alakul ki, ha a Föld körüli pálya leszálló, vagy felszálló csomópontjában van éppen újholdkor a Hold. A Hold átmérője 400-szor kisebb a Napénál, ám 400-szor közelebb is van, ez okozza, hogy a Nap és a Hold látszólagos átmérője közel azonos, így amikor megfelelő helyzetbe kerülnek az égitestek, akkor a Hold teljesen képes eltakarni a Napot.

A mostani részleges napfogyatkozás 8 óra után kezdődik, és 9 óra 25 körül éri el maximumát, ekkor a Nap majdnem 80%-át eltakarja majd a Hold. A fogyatkozás egészen 11 óráig eltart, így majdnem 3 órán át szokatlan fényviszonyokra kell számítanunk.

Az állatok viselkedését ez nem fogja megváltoztatni, de hatással lesz a reggeli a hőmérséklet emelkedésére. A Nap 7 óra 30 perc körül kel, így fél óra alatt kevésbé melegszik, az a hőmérséklet stagnál a jelenség végéig.

A napfogyatkozás megfigyelése veszélyeket rejt magában, tilos szabad szemmel megfigyelni, vagy olyan távcsövet használni, amelyet megfelelő szűrővel nem láttak el. Az utóbbi eset azonnali teljes vakságot okozhat, az előbbi látásromláshoz, vezethet. Az 1999-es napfogyatkozáskor vásárolt szűrőszemüvegeknek már elfáradt az anyaguk, ezeket ne használjuk. Legjobb, ha felkeressük a Magyar Csillagászati Egyesület szervezeteit, és profi szakemberek tudományos tartalmi aláfestésével szemléljük a jelenséget. 

Kedd reggel többnyire borult, párás, foltokban ködös lesz a levegő Nyugaton van esély arra, hogy a köd feloszlása után  szabad szemmel látható legyen a fogyatkozás. A hőmérséklet reggel -13 és -5 fok között alakul, és a napfogyatkozás hatására csak 9 óra után kezd emelkedni a hőmérséklet, de délután is csupán -8 és -2 fok közötti értékeket mérhetünk majd. A Tiszántúlon hószállingózás, gyenge havazás is lehetetlenné teheti az ég kémlelését.

 
Észrevehető lehet a hőmérséklet növekedésének megtorpanása is.
Magyarországról teljes napfogyatkozást 1999. augusztus 11-én figyelhettünk meg, részleges napfogyatkozást 2003. május 31-én, 2005. október 3-án és 2006. március 29-én.

A következő, Magyarországról is látható részleges napfogyatkozásra még 4 évet várni kell: 2015. március 20-án válik újra láthatóvá a bolygók különös játéka.  

 
Sarló alakúnak látszik csak csillagunk kedden a reggeli-délelőtti órákban, az égi árnyjáték, a részleges napfogyatkozás hazánk területéről is megfigyelhető.

Pete Gábor, a Magyar Csillagászati Egyesület győri csoportjának vezetője szerint érdemes az égre tekinteni, mert nemcsak távcsővel, akár szabad szemmel is tanúi lehetünk a jelenségnek. Biztonságos szűrő használata nélkül azonban a Napba nézés súlyos károkat okozhat szemünkben, ezért napszűrő fóliát vagy erősebb hegesztőüveget kell használni. A felhők is természetes szűrőként működhetnek, de akár el is takarhatják a látványt.

A Hold árnyéka vetül bolygónkra és részben eltakarja előlünk a Napot az égitestek együttállásának következtében.

Olvasóink írták

 • 6. tihi8 2011. január 04. 10:31
  „Hova kell küldeni?????????????”
 • 5. Morpheus 2011. január 04. 10:19
  „"Küldjön fotót, videót a jelenségről, a legjobbakat díjazzuk! " És hova küldjem?”
 • 4. Prédikátor 2011. január 03. 23:24
  „Küldjenek képeket!!!! A mi fotósunk még alszik...”
 • 3. miracle 2011. január 03. 21:14
  „"80%-ban takarja el a hold a napot"
  Melyik napot, a keddet? Helyesen: Nap. Ahogy lejjebb is.”
 • 2. Agent 2011. január 03. 20:06
  „1, üveglap, + megyújtott gyertya fölé: kormozás: kész, vagy kilyukaszott aljú diszperzitesvödör - lyukkamera, kivetülést megfigyel, vagy, hegesztőmaszk, a lehetőségek tárháza meglehetősen széles.”
 • 1. Nanu 2011. január 03. 15:59
  „Kedves szereksztőség, köszönjük az utánajárást a szemüvegek ügyében, reggelig hol lehet ezt beszerezni? Napilapok csúcsa vagytok <moderálva> !! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyedül élők klubja a magány ellen Téten

Nem sok olyan egyesület működik hazánkban, mint a téti egyedülállók közössége, amely az elmúlt nyolc évben elérte, hogy egy tagja se érezze magát magányosnak. Tovább olvasom